שתף קטע נבחר

פסטיבל ישראל ייפתח ביום חמישי הקרוב

וילנאי על הביטולים: "אין מלחמה יותר מוסרית משלנו, שאף אחד לא יחנך אותנו"

הנהלת פסטיבל ישראל, שייפתח ביום חמישי הקרוב, קיימה הבוקר מסיבת עיתונאים בירושלים בה נסקרו ההיערכויות האחרונות לקראת פתיחת הפסטיבל. דני הלפרין, יו"ר ההנהלה הציבורית של הפסטיבל, פתח את מסיבת העיתונאים ואמר: "באותו המעמד בשנה שעברה אמרתי שקשה לעשות פסטיבל, השנה הייתי שמח לחזור לתקופת הפסטיבל הקודם. השנה האווירה קשה יותר, והפחד המסוים מפני פיגועים מתרכז בחלקו בירושלים. ההחלטה הקלה היתה לבטל את הפסטיבל, אבל אי עשייתו היה מבחינתנו הצהרה בעלת הדים שליליים בתוך ישראל ומחוצה לה, שפירושו קיפול דגל. מהצד השני, אי אפשר לעשות פסטיבל כאילו כלום לא קרה, והדבר בא לידי ביטוי בכך שהפסטיבל השנה מצומצם יותר, מיעטנו בהופעות חוצות והגדלנו את תקציב האבטחה. רמת מחירי הכרטיסים נמוכה יותר השנה בגלל שלאור המצב הכלכלי אנחנו רואים את כלל הקהל של הפסטיבל כ'קהל מיוחד'".
שר המדע, התרבות והספורט, מתן וילנאי אמר: "הפסטיבל מתקיים בנסיבות לא קלות, אבל כשהתותחים יורים, והם יורים, המוזות צריכות להיות חזקות עוד יותר. אסור שהטרור האכזרי ייקח לנו את התרבות. אני במגעים עם קבוצות שונות, ונשאלתי השבוע אם אני באופן אישי הייתי נוסע לחופשה בקוסובו. סביר להניח שלקוסובו לא הייתי נוסע. אני מבין את הפחד של האמנים הזרים, אבל חרם תרבותי מטעמים אידיולוגיים, כמו ביטולה של הקבוצה הבלגית, הוא פשוט לא מקובל וצריך להלחם נגדו. אין מלחמה יותר מוסרית מזו שאנו עושים, שאף אחד לא יחנך אותנו, כולל הבלגים. חשוב לנו לקיים את הפסטיבל כדי להראות שבישראל יש גם רוח אחרת, שלא מדובר במדינה טוטאליטרית שמתעלמת מזכויות אדם. אסור לנו לא להיות ישראלים בעניין הזה. אני מצדיע לאנשים שהצליחו לעשות את הפסטיבל הזה, והחליטו להרים את הפרוייקט למרות הכל. אלו האנשים שנמצאים בחזית אחרת מזו הידועה, והחזית הזו אינה פחותה בחשיבותה. אנחנו לא נמצאים פה בשביל לכבוש, אלא כדי לקיים מדינה על-פי חזון אבותינו, והפסטיבל הזה הוא חלק מהמהלך הזה".
הפסטיבל השנה יכלול 90 אירועים בהם ישתתפו 500 אמנים מישראל ומהעולם. הנהלת הפסטיבל החליטה לנקוט בצעדים משפטיים נגד קבוצת התיאטרון הבלגית גרופוב, שהיתה אמורה להגיע לישראל עם המופע "רואנדה 94", וביטלה את השתתפותה ברגע האחרון ממניעים פוליטיים. נגד שתי הקבוצות האחרות שביטלו, "תזמורת הבארוק של ונציה" והאופרה מברמן, הוחלט שלא לנקוט בהליכים משפטיים. יוסי טל-גן מנכ"ל הפסטיבל אמר: "את המופע של תזמורת הבארוק מונציה יחליף מופע מיוחד של חגיגת מוזיקה איטלקית בביצוע תזמורת קמארטה בניצוחו של אבנר בירון וזמרת הסופראן הקנדית לינדה פרילו". את הפסטיבל יפתח השנה המופע של זיו איתן ואנסמבל שנות 2000, מופע כלי הקשה מרהיב המלווה ברביעיית כלי קשת במבחר של יצירות מלחינים ישראלים וזרים.

יותר אירועים, פחות פיגועים

מתוך 40 אלף כרטיסים שהועמדו למכירה, נמכרו עד כה 25 אלף כרטיסים במכירה מוקדמת. מספר הכרטיסים נמוך מבשנה שעברה בשל העובדה שהפסטיבל השנה מצומצם יותר ואינו כולל את פסטיבל האופרה בקיסריה, שמכר בשנה שעברה כ-30 אלף כרטיסים ואת פסטיבל דאנסאירופה. תקציב הפסטיבל השנה עומד על 14 מיליוני שקלים, כאשר שליש מהתקציב ממומן על-ידי גופים ציבוריים, שני מיליון שקלים מקרנות והיתר ממכירת הכרטיסים. ההכנסה העצמית של הפסטיבל ממכירת כרטיסים עומדת על הקיף של בין 40-50 אחוזים.
עודד פלדמן ראש אגף תרבות בעיריית ירושלים מנסה להרגיע את החוששים מלהגיע לבירה. "אחרי שנה של פעילות עניפה בירושלים, הגענו למסקנה שככל שיש יותר אירועים תרבותיים גדולים, כך יורדת כמות הפיגועים. התיאוריה הזו עומדת למבחן, וכמי ששותף להערכות הביטחוניות לפני קיום האירועים, אני משוכנע שיש לכך קשר להגברת האבטחה לרגל האירועים". כדוגמא הוא מביא את אירועי יום ירושלים שלדבריו "מעולם לא השתתפו כל-כך הרבה אנשים באירועי יום ירושלים, שכלל 50 אירועים שכולם היו הומים מאדם". אופירה הניג, המנהלת האמנותית של הפסטיבל, אמרה בתשובה לשאלה מדוע אין ייצוג של אמנים בעלי שם בפסטיבל ש"המטרה שלנו לא התמקדה בלהביא שמות גדולים, שזהו אינו תנאי מספק להגעה. רצינו לפתוח פתח לתרבויות פחות מוכרות ופחות זמינות לקהל הישראלי, כמו להקות מאפריקה השחורה ומהמזרח הרחוק, ובמקביל ללוות פרוייקטים ישראלים של אמנים שמתמודדים עם הרב-תרבותיות בישראל".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
וילנאי. צריך להלחם נגד חרם תרבותי אידיולוגי
הניג. שמות גדולים אינם תנאי להשתתפות בפסטיבל
גרופוב. שלא ינסו לחנך אותנו
לאתר ההטבות
מומלצים