שתף קטע נבחר

ההתלבטות של בוש: מדינות ערב או הקהילה היהודית

בכירים אמריקנים: ממשל בוש שוקל לשנות את מדיניותו ולהגיש תוכנית עם לוח זמנים מפורט, כדרישת מדינות ערב. הבעיה: החשש מתגובת הקהילה היהודית. השליחים טנט וברנס בדרכם לאזור

ממשל בוש דן בימים אלה בשינוי מדיניות, שיוביל לגיבוש לוח זמנים למשא ומתן על הסדר שלום במזרח התיכון. כך אמרו אמש (יום ג') בכירים אמריקנים. נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, ידון היום עם המועצה לביטחון לאומי ועם ראש ה-CIA, ג'ורג' טנט, במצב במזרח התיכון.
ב"וושינגטון פוסט" נכתב כי הממשל שוקל להציע תוכנית מפורטת להסדר הקבע, שבסופו תוקם מדינה פלסטינית. על פי העיתון, הממשל מתלבט אם לפרסם את התכנית ולהענות בכך לדרישת מדינות ערב, תוך לקיחת סיכון שהדבר יעורר עימות עם הקהילה היהודית בארצות הברית.
"נכון לעכשיו, עדיין איננו מוכנים להציג תוכנית אמריקנית עם תאריכי יעד קבועים", אמר מזכיר המדינה קולין פאוול לכתבים ברומא, במסגרת פסגת רוסיה-נאט"ו, וציין כי "רעיון כזה מוקדם מדי". אולם, אחד מיועצי הנשיא האמריקני באיטליה, אמר כי "אנו מתייעצים עם ידידים ובעלי ברית כיצד ניתן להתקדם בתהליך, וכאשר יהיה משהו שנוכל לומר בפומבי, נעשה זאת. הרעיון הוא לקבוע כיצד נתקדם עכשיו לעבר הסדר מדיני".

טנט וברנס - בדרך

פאוול אמר אמש כי השליח המיוחד, ויליאם ברנס, יצא למזרח התיכון, וככל הנראה כבר ביום שישי יצטרף אליו ראש שירותי המודיעין האמריקני, ג'ורג' טנט. הוא הדגיש כי ארצות הברית תמשיך לפעול באזור כדי להשיג הפחתה באלימות. "נמשיך בעבודה", אמר פאוול, וציין כי ברנס ייפגש עם מנהיגים במזרח התיכון וידון עימם ב"אמצעים להתקדמות פוליטית". "הוא ידון איתם ברפורמות ברשות הפלסטינית ומעט לאחר מכן, ראש הסי.איי.איי, ג'ורג' טנט יגיע גם הוא, כדי לדון בנושא הביטחון עם הצדדים באזור", אמר פאוול. "כאשר הם ידווחו לנו ונקיים התייעצויות עם אישים אחרים, נתחיל למזג את כל המידע כדי לבחון כיצד לקבוע את השלבים הבאים, זאת תוך כוונה לקיים את הוועידה בנושא המזרח התיכון במהלך הקיץ הקרוב", סיכם פאוול.
אולם גורמים מדיניים בירושלים מטילים ספק באפשרות שטנט אכן יגיע לישראל בעוד שלושה ימים. הסיבה: חילוקי הדיעות הקשים בממשל בוש בנושא עתידו של ערפאת. "ניו יורק טיימס" דיווח לפני מספר ימים כי שר ההגנה ראמספלד וסגן הנשיא צ'ייני מצדדים בביצוע הרפורמות ברשות ללא שיתופו של ערפאת ולעומתם, מזכיר המדינה פאוול וטנט עצמו גורסים כי עראפת הוא גורם מהותי בביצוע הרפורמות. הנשיא בוש, אומרים הגורמים בירושלים, יצטרך להכריע בין הקולות השונים הנשמעים בממשל בעניין הזה.
עמדת ראש הממשלה בנושא חד משמעית: ערפאת ורפורמה הם שני ניגודים ואין סיכוי שערפאת יסכים לרפורמה שתגרום לו לוותר על כוחו ועל השליטה בכספים. הגורמים מסרו כי עמדה זו הובהרה לממשל האמריקני.
עוד אומרים בירושלים שאם יגיע טנט בקרוב, יהיה זה גם מפני שייתכן שמספר ההתרעות על פיגועי טרור ברחבי ארה"ב ירד. סיבה זו, מעריכים הגורמים, היתה אחד האילוצים שעיכובו שליחותו של ראש סוכנות הביון עד כה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: CNN
פאוול. מצדד ברפורמות בהנהגת ערפאת
צילום: CNN
מומלצים