שתף קטע נבחר

גבאי: לא תיתכן הפרדה כלכלית מוחלטת בין ישראל והפלסטינים

יורם גבאי, שהיה שותף לניסוח ההסכם הכלכלי עם הפלסטינים, אומר כי יצירת הפרדה מוחלטת בין המשקים תחייב פינוי התנחלויות והקמת גדר בעלות של 2.5 מיליארד דולר

"אין כל אפשרות ליצור הפרדה כלכלית מוחלטת בין ישראל לבין הרשות הפלסטינית. גם בעתיד יהיו הגבולות בין שני המשקים משולבים זה בזה, ולא יהיה ניתן לפקח על תנועת הסחורות", כך מעריך הממונה לשעבר על הכנסות המדינה, יורם גבאי. גבאי כיהן כיו"ר ועדת המסים במהלך השיחות הכלכליות עם הפלסטינים בפאריז בשנת 1994 .
בשיחה עם ynet אמר גבאי, המשמש כיום כיו"ר חברת פעילים של בנק הפועלים, כי יש להבחין בין שני סוגים של הפרדה כלכלית: הפרדה לצורך ענישה, ומדיניות הפרדה אמיתית.
מנכ"ל האוצר, פרופ' אבי בן בסט, אמר הערב (א'), כי רעיון ההפרדה עליו מדובר אינו לצורך ענישה. לדבריו, הכוונה היא לקבוע מערכת כלכלית שונה מזו הקיימת היום.

הקמת גבול מחייבת פינוי התנחלויות

לדברי גבאי, מדיניות הפרדה אמיתית מחייבת הקמת גבול הרמטי בין ישראל לבין הרשות הפלסטינית, בעלות של כ- 2.5 מיליארד דולר ופינוי כל ההתנחלויות הקטנות.
זאת, כדי "למנוע מצב שבו ביישוב פסגות תהיה מדיניות מס אחת וברמאללה תהיה מדיניות מס אחרת", הוסיף גבאי.
גבאי גילה, כי כבר לפני כשנה וחצי הכין צוות של אנשי משק מודל חלופי להפרדה חלקית בין שני המשקים. על פי מודל זה, יהיה בין ישראל לרשות הפלסטינית גבול לא הרמטי, שישמש בעיקר לצורך קיזוז מסים. בין שני המשקים יהיה תיאום מלא בנושא מסי הקנייה ותיאום חלקי בנושא התקינה, כמו גם בנושאים אחרים.
בראש הצוות עמד מנכ"ל האוצר לשעבר, דוד ברודט ובין החברים בו היה גם מנכ"ל האוצר הנוכחי, בן בסט. את עבודת הצוות מימנה ממשלת נורווגיה.

ישראל מעבירה 2.5 מיליארד שקל בשנה

עוד אמר גבאי, כי התלות של הרשות הפלסטינית בהחזרי המסים מישראל הנה מוחלטת. ישראל גובה עבור הרשות את כל מסי היבוא והדלק, הפרשי מע"מ וכשלושה רבעים מסך מס ההכנסה על פועלים פלסטינים העובדים בישראל. בסך הכל מעבירה ישראל מדי שנה לרשות הפלסטינית החזרי מס בסך כולל של כ- 2.5 מיליארד שקל, המהווים כשני שליש מתקציבה.


לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום איי אף פי
מהומות בשטחים. תלות מוחלטת בישראל
צילום איי אף פי
מומלצים