שתף קטע נבחר

משוב השופטים: ברק רק במקום השלישי

480 השופטים בישראל קיבלו ציונים מעורכי הדין המופיעים בפניהם במסגרת דו"ח משוב השופטים שיזמה לשכת עורכי הדין. נשיא בית המשפט העליון, השופט ברק הודיע כי לא יתחשב בתוצאות בנוגע לקידום שופטים. גורמים במערכת המשפט: זוהי "רכילות זולה"; השופטת דליה דורנר: "זהו חטא מוסרי שמזכיר תחרות יופי"

דו"ח משוב השופטים, שפורסם בצהריים (ג') מעורר סערה במערכת המשפטית בישראל.

על פי נתוני הדו"ח זכה נשיא בית המשפט העליון, השופט אהרון ברק, רק במקום השלישי בין שופטי בית המשפט העליון, עם ציון של 3.3 מתוך 5. במקום הראשון בקרב שופטי העליון דורג השופט אליהו מצא עם ציון של 3.5 ובמקום השני השופט מישאל חשין עם ציון של 3.4.

מערכת המשפט הפגינה דריכות רבה ולצידה מורת רוח מופגנת לקראת פירסום דו"ח המשוב. בדו"ח, אותו יזמה לשכת עורכי הדין, התבקשו 25 אלף פרקליטים להעריך את דרך ההתנהלות של שופטים שבפניהם הופיעו בשנה החולפת. הקטגוריות שנבדקו היו הכרת השופט את העובדות בתיק, בקיאות בדיון הרלוונטי, יעילות ניהול הדיון על ידי השופט, היחס לעדים ולעורכי דין ועוד.

הדו"ח כלל הערכות על תיפקודם של כל 480 שופטי ישראל. השופטים דורגו בדו"ח בסולם של 1 עד 5 (הציון הכי גבוה), ומופיעים בו על פי הערכאות השונות - בית המשפט השלום, המחוזי והעליון.

הטבלה לא משקרת

בדירוג שופטי העליון מדורגים אחרי השופט ברק - שדורג, כאמור, במקום השלישי - השופטים טובה שטרסברג-כהן (3.2), דליה דורנר (3.1) ובמקום האחרון השופט שלמה לוין, עם ציון של 2.8. יצויין שהציון הממוצע של כל השופטים בדו"ח הוא 3.4 ולפיכך, בסיכום כללי של הציונים, שופטי העליון לא זכו לציונים גבוהים מעל הממוצע.

בבית המשפט המחוזי בתל אביב זכה השופט ישי לויט במקום הראשון עם הציון 4.6. נשיא בית המשפט המחוזי, השופט אורי גורן, קיבל ציון של 3.9. סגניתו, השופטת שרה סירוטה, קיבלה ציון של 2.8.

בבית המשפט המחוזי בחיפה, קיבל את ציון הגבוה ביותר השופט דן ביין (4.6). בציון הנמוך ביותר זכתה השופטת רעיה חפרי-וינוגרדוב (2.1). נשיא בית המשפט, השופט מיכה לינדנשטראוס, זכה לציון של 3.3.

בבית המשפט המחוזי בירושלים מובילים את הדירוג השופטים דוד חשין ועזרא קמא עם ציון של 4.3. למקום הנמוך ביותר במחוזי בירושלים הגיעה השופטת מיכאלה שידלובסקי-אור עם ציון ממוצע של 2 נקודות.

בבית המשפט השלום בתל אביב זכתה השופטת חדוה וינבאום לציון הגבוה ביותר - 4.7. בציון הנמוך ביותר מחזיקה השופטת שושנה אלמגור, עם ציון של 1.6.

בבית המשפט השלום בירושלים זכו שלושה שופטים לציון של 4.4: אורית אפעל-גבאי, רפאל יעקבי ויצחק ענבר. לציון הנמוך ביותר של 1.5 זכתה השופטת רחל שלו-גרטל.

השופטת אלישבע ברק, אשתו של אהרון ברק, המשמשת כסגנית נשיא בית הדין הארצי לעבודה, קיבלה בדו"ח ציון נמוך יחסית - 2.3.

מסיכום ציוני השופטים עולה שהציון הגבוה ביותר הוא 4.7 והוא ניתן לשופטת חדוה וינבאום (ביהמ"ש השלום בת"א), לשופטת יעל וילנר (ביהמ"ש השלום בחיפה) ולשופט רענן בן יוסף (ביהמ"ש השלום האשקלון). בציון הנמוך ביותר בדו"ח מחזיק שופט בית המשפט המחוזי בנצרת, השופט אהרון אמינוף, עם ציון של 1.4.

"כמו תחרות מלכות יופי"

בתגובה לפרסום תוצאות המשוב של לשכת עורכי הדין אמרו היום בהנהלת עובדי בתי המשפט, שהמשוב יגרור שופטים למרוץ אחר פופולאריות, דבר שיפגע בעבודה השיפוטית ויביא "לפופוליזם שיפוטי". עוד אמרו, שפרסום תוצאות המשוב יש בו משום הלבנת פני השופטים בצורה שאינה מכבדת את מגזר השיפוט.

לטענת גורמי במערכת המשפט, המערכת המשפטית אינה חסינה מפני ביקורת על אופן תפקודה בכלל ושופטיה בפרט, אולם, משוב אנונימי, בלי יכולת להתגונן, שפוגע במערכת ובשופטיה לא יכול להתקרא ביקורת עניינית ולכל היותר ראוי לתואר "רכילות זולה". עוד נמסר מהנהלת בתי המשפט, שמערכת המשפט מודעת לצורך הקיים להרחיב את מערך הביקורת והבקרה לבתי המשפט, אולם ראוי שזו תיעשה על ידי מינוי נציב קבילות מתוך המערכת.

גם שר המשפטים, מאיר שטרית, הביע ביקורת על הדו"ח: "המשוב אינו משרת שום מטרה קונסטרוקטיבית לגבי מערכת המשפט בישראל. זהו מדגם אקראי ולא מדעי אשר רק חלק מעורכי הדין משתתפים בו ואיננו יכול להצביע בצורה מקצועית על איכות השופטים". עוד הוסיף השר שטרית שאינו מייחס חשיבות למשוב והוא אינו מתכוון להתייחס אליו בקידום או בשיבוץ שופטים.

השופט ברק: הליך קידום השופטים לא יושפע מהדו"ח

נשיא בית המשפט העליון, אהרון ברק, כבר הודיע שלא יתחשב בתוצאות משוב השופטים. הוא אמר שמערכת המשפט תתמיד במאמץ לשפר את טיב השירות המשפטי, ושההחלטות שיתקבלו לא יושפעו מהציונים שיינתנו לשופטים במשוב -"'ציון גבוה' במשוב לא יועיל לקידומו של שופט וציון 'נמוך' לא יפגע בקידומו של שופט", הסביר. עוד אמר השופט ברק: "אנו, מצדנו, עשינו הכל כדי להגיע להסכמה עם לשכת עורכי הדין. הצענו מספר הצעות גם במישור המוסדי וגם במישור האישי אבל לצערנו העצות לא התקבלו".

שופטת בית המשפט העליון, דליה דורנר, שעמדה בראש ועדה משותפת לשופטים ולעורכי דין שבחנה את המשוב, קראה לציבור להתעלם ממנו. דורנר אמרה ש"מדובר בחטא מוסרי. הפירסום נעשה מבלי שלשופטים ניתנת אפשרות להתגונן, ומזכיר מצעד ותחרות יופי".

יו"ר נציגות השופטים הארצית, נשיא בית המשפט המחוזי בחיפה, השופט מיכה לינדנשטראוס: "המשוב יכול להיות מכשיר לחיסול חשבונות של עורכי דין שהפסידו בדיון עם שופטים מסוימים". בתגובה אמר ראש לשכת עורכי הדין, עו"ד שלמה כהן: "הטענה הזו היא זילזול במקצוענות של עורכי הדין".

עתירה למנוע את הפירסום

בג"ץ נקרא הבוקר לדון בדו"ח, לאחר שיו"ר המועצה הארצית של לשכת עורכי הדין, עו"ד ישראל כלוף, הגיש עתירה בבקשה למנוע את פירסומו. כלוף טען שההליך שקדם לפירסום תוצאות הדו"ח לא היה תקין, ולא כלל הצגתו קודם לפירסום בפני ראשי מערכת המשפט ולשכת עורכי הדין. בג"ץ דחה את העתירה והתיר את הפירסום.


פורסם לראשונה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום גלי תיבון
לא נתחשב בציוני המשוב. נשיא ביהמ"ש העליון, השופט אהרון ברק
צילום גלי תיבון
ארכיון ידיעות אחרונות
מקום שני בעליון. השופט מישאל חשין
ארכיון ידיעות אחרונות
מומלצים