שתף קטע נבחר

התוכנית של פרס: מאות מיליוני שקלים יועברו לפלסטינים

שר החוץ נפגש עם שרי האוצר והפנים הפלסטינים. הוא מנסה לקדם תוכנית להעברת כספי המיסים שמקפיאה ישראל לצורך שיקום התשתיות ברשות וסיוע הומניטרי. בינתיים: שרון מתנגד

שר החוץ, שמעון פרס, החל לקדם תוכנית להעברת מאות מיליוני שקלים לרשות הפלסטינית.
בידי ישראל נמצאים כיום יותר משני מיליארד וחצי שקלים, השייכים לפלסטינים. מדובר בכספי מיסים אותם גובה ישראל עבור הרשות, על פי הסכמי אוסלו ופאריז. בעקבות אינתיפאדת אל אקצה הקפיאה ישראל את העברת הכספים, כשמדי פעם מופשרים כמה מיליוני שקלים, כדי להעבירם לחברות ממשלתיות שלא מצליחות לגבות חובות מהרשות הפלסטינית.
ואולם, כעת מנסה פרס לקדם תוכנית חדשה, במסגרתה יועברו הכספים, בהדרגה, לידי הפלסטינים.
תוכניתו של פרס אמורה להשתלב ברפורמות הפלסטיניות ולסייע בקידומן. מקורבי פרס אומרים כי המטרה היא לדאוג לכך שהכספים יועברו לידי האזרחים הפלסטינים, ולא ייבלעו על ידי מנגנוני הרשות וישמשו לטרור. בתוכנית תומכים האירופים, האו"ם וככל הנראה גם האמריקנים.
לדברי מקורבי פרס "התוכנית הזו אמורה לפתור את המצוקה הנוראית ברשות הפלסטינית. חלקה נובע מכך שהרשויות המקומיות לא מסוגלות לתת שירותים בסיסיים. פרס מנסה למצוא את הדרך להעביר את הכסף לשירותים האלה, תוך פיקוח מלא, כדי שהוא יעבור לנזקקים. צריך להתקדם במישור הכלכלי במקביל למישור המדיני והביטחוני, כי בכל מקרה נמשיך לחיות לצד הפלסטינים ולא ייתכן שניתן להם לגווע ברעב".

סבב שיחות

תוכניתו של פרס עומדת במרכז סבב השיחות שהחל לקיים עם בכירים ברשות הפלסטינית. הסבב, הראשון זה חודשים רבים, החל אמש בפגישה עם שר האוצר הפלסטיני החדש, סלאם פיאד. היום נפגש פרס עם מחזיק תיק הפנים ברשות הפלסטינית, עבד אל-ראזק אל יחיא, האחראי על מנגנוני הביטחון. בפגישה השתתף גם בכיר הרשות, סאיב עריקאת.
עד עתה ניהל את רוב ענייני הכספים ברשות מקורבו של ערפאת, מוחמד רשיד, שהיווה גם פרטנר למגעים רבים עם ישראלים, כולל אנשי שרון. ואולם, ארה"ב התעקשה שרשיד, ששמו נקשר לפרשיות שחיתות רבות, יוחלף בפיאד, כלכלן מקצועי שעבד שנים רבות בארה"ב. מקורבי פרס מקווים כי שמו הטוב של פיאד וקירבתו לאמריקנים תאפשר לקדם את תוכנית הסיוע לפלסטינים.
על פי התוכנית, הכספים ישמשו למטרות מוניציפליות, כמו תיקון מערכות המים וביוב, ולמטרות הומינטריות כמו קניית מוצרי מזון בסיסיים. הכספים יועברו באמצעות גופי פיקוח כמו קרן המטבע הבינלאומית, הבנק העולמי או האו"ם, "כדי לוודא שהם יגיעו למקומות הנכונים", כהגדרת אנשי פרס.

מנסה לשכנע

הבעיה העיקרית של פרס היא התנגדותו של ראש הממשלה. שרון אמנם תומך במתן הקלות כלכליות לאזרחים הפלסטינים, אך לפי שעה אינו תומך בהפשרת הכספים מחשש שיופנו למערכת הטרור. פרס אמור להיפגש היום עם שרון, בן אליעזר וסילבן שלום להתייעצות מדינית, וככל הנראה ינסה לשכנע אותם לתמוך בתוכניתו. מקורבי שרון מציינים כי ישראל מפעילה כיום לחצים כבדים על מדינות אירופה, בדרישה שיצטרפו לארה"ב בביטול הסיוע לרשות עד להחלפת ערפאת, ולכן אין זה סביר שדווקא ישראל תסייע כעת לפלסטינים.
מתנגד נוסף לתוכנית הוא מתאם הפעולות בשטחים, האלוף עמוס גלעד, שאומר ל-ynet כי "כל עוד לא תובטח השקיפות המלאה בשימוש בכספים הללו, כך שלא ישמשו לטרור ולשחיתות, אין להעביר אותם".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
יש לו תוכנית. פרס
צילום: איי פי
מומלצים