שתף קטע נבחר

יולי-אוגוסט: איך לעקוף את הסכנות

חודשי הקיץ הם לא רק חופש, אלא גם סכנות האורבות לנופשים. השנה ילדים יבלו יותר בבית, אבל ללא השגחת מבוגרים גם זה מסוכן. מדריך שיכול להקטין את הנזק

מכוניות ספורט זרים מים 
שמש התיבשות עקיצות והכשות מוצרי הגנה 

מדי קיץ מגיעים לחדרי המיון בישראל כ-30 אלף ילדים. השנה אמנם צפויה ירידה במספר המטיילים בחיק הטבע, מה שיקטין את מספר נפגעי ההכשות, העקיצות ומפגעי הטבע למיניהם, אך לעומת זאת, צפויים הילדים לבלות זמן רב יותר בסביבה ביתית, לעתים ללא השגחת מבוגרים, ולכן גובר החשש לעלייה בכמות התאונות הביתיות.

מכוניות

לא להשאיר ילדים לבד

בשנים האחרונות היינו עדים לכמה אסונות מחרידים שבהם פעוטות נשכחו במכונית והתייבשו למוות. הקיץ, מאימת הפיגועים, הילדים יבלו הרבה פחות בשיטוטים בחוץ ויותר במכוניות של ההורים ובהסעות. אסור להשאיר ילד או תינוק לבדו ברכב בימי הקיץ אפילו לדקה אחת. פנים הרכב מתחמם במהירות שיא והטמפרטורה יכולה להגיע מהר מאוד ל-60 מעלות. חשוב לבדוק את הטמפרטורה ברכב לפני שמכניסים לתוכו תינוק, במיוחד כאשר הרכב חנה תחת שמש ישירה. יש לצנן באמצעות המזגן ורק אחר כך להכניס את הפעוט למכונית.

חזור למעלה
ספורט

בנים נפגעים יותר מבנות

מחקרים שנערכו בארצות הברית גילו כי מדי שנה מגיעים שם לחדרי המיון כ-2.6 מיליון ילדים שנפגעו מספורט לסוגיו השונים. בארץ אין נתונים סטטיסטיים. אפילו ב'בטרם', המרכז הלאומי לבטיחות ובריאות ילדים, המתמחה באיסוף נתונים על פגיעות שונות של ילדים, אין נתונים על פגיעות כתוצאה מפעילות ספורטיבית.

העובדות הפשוטות: סיכוני הפגיעה עולים כתוצאה מהעלייה, החיובית שלעצמה, בפעילות הגופנית. הסיכוי של בנים להיפגע גדול יותר משל בנות. חלק גדול מהפגיעות לא נרשמות כי הנפגעים לא מגיעים לחדרי המיון.

"חשוב מאד" אומרים רופאים אמריקנים, להקפיד שילדים העוסקים בספורט גם ידעו לנוח. המנוחה היא מרכיב קריטי במיוחד בתקופת הקיץ, כשהזמן הפנוי לעיסוק ספורטיבי רב יחסית. בעיקר כאשר יותר ויותר קייטנות, שאינן יכולות להוציא את הילדים החוצה, ינסו לפתות אותם באימונים ספורטיביים רבים.

"גוף צעיר אינו בנוי לחבטות ולמעמסה הכרוכים באימונים ומשחקים בלתי פוסקים", מזהיר ד"ר אריק סמול, מומחה לרפואת ספורט לילדים. כדי להימנע מפגיעות גוף בעת פעילות ספורטיבית יש לשמור על ציוד ותנאי אימון נכונים ועל שמירת הגוף. חימום שרירי הגוף, הגידים והמפרקים לפני תחילת הפעילות משפר את יכולת התגובה של העוסק בפעילות ומפחית את הסכנה לנפילות, נקעים ופציעות בזמן הפעילות.

חזור למעלה
זרים

לא באינטרנט, לא ברחוב

ב'מועצה הלאומית לשלום הילד' קוראים להורים לשים לב לסכנות הצפויות לילדים מאנשים, ובמיוחד זרים. "הקפידו לדעת היכן ילדיכם נמצאים ועם מי. שננו באוזניהם שוב ושוב את כללי הזהב – לא ללכת עם זרים, לא למסור להם כתובת, לא לעלות אתם למכונית, לא לקחת מהם מתנות וממתקים ולא למסור להם פרטים, גם לא באינטרנט. דאגו לילדיכם לתעסוקה מתאימה ולמדו אותם להתאפק, לוותר ולהתרחק מהסתבכות בקטטות. חום, שעמום, והעדר מסגרת הם מקדמים גבוהים לאלימות וקטטות".

חזור למעלה
מים

אפשר לטבוע גם בעומק 2.5 ס"מ

רוב הטביעות בישראל מתרחשות בים. טביעה במים מלוחים עלולה לגרום לבצקת ריאות, טביעה במים מתוקים (בריכה, אגם) עלולה להתבטא בעיקר בדילול מהיר של הדם וגם בפגיעה ריאתית, שבמקרים קשים תסתיים בפגיעה מוחית ואף במוות.

ילד יכול לטבוע אפילו בעומק של 2.5 ס"מ, ודקה וחצי עד שתיים ללא אוויר גורמות לנזק בלתי הפיך. בשנים האחרונות בולטות טביעות בים של מבוגרים וילדים ממוצא רוסי, שלא ידעו לשחות ונכנסו לרחצה באזורים אסורים וללא השגחת מציל. כן היו טביעות של פעוטות בבריכות פרטיות. לעולם אל תשאירו ילדים ללא השגחה בבריכה, אפילו אם הם מצוידים במצופים ובגלגלי הצלה.

חזור למעלה
שמש

עלייה במספר הכוויות

סכנותיה של החשיפה לשמש מתוקשרות מאוד בשנים האחרונות והמודעות לגביהן עלתה. גם מספר תכשירי ההגנה לילדים נמצא בעלייה תלולה. אבל עדיין כמחצית מן המשתזפים אינם משתמשים כלל בקרם הגנה.

בישראל קיימת בשנים האחרונות עלייה במקרים של כוויות עמוקות, עד לדרגה 2, כתוצאה מחשיפה לשמש, מגלה ד"ר רפי שפיר, מנהל המחלקה לכירורגיה פלסטית ב'איכילוב'. המקרים בולטים בעיקר בקרב האוכלוסייה הרוסית, שאינה מודעת דיה לנזקי השמש. כוויות השמש נפוצות בקרב צעירים וצעירות השוהים שעות רבות על חוף הים, ולעתים נרדמים (חלקם כתוצאה מהשפעת אלכוהול).

כדאי להימנע מחשיפה לשמש בין השעות עשרבבוקר לארבע אחר הצהריים. את התכשירים יש למרוח רק באזורים החשופים, שאי אפשר להגן עליהם, וכשמדובר בילדים יש להקפיד שהתכשיר לא יחדור לעיניים. מקדם ההגנה המומלץ הוא 15. לבעלי עור רגיש ובהיר מומלצים קרמים מקדמים 24 או 30. לאנשים בהירים שנמצאים שעות רבות בשמש ממליצים על מקדם של 42. וכמובן – לא לוותר על חולצת טי-שירט.

חזור למעלה
התיבשות

לשתות גם כשלא צמאים

אחת מסכנות הקיץ הגדולות היא התייבשות. היא תיתכן גם בחדר ממוזג, ובוודאי מחוץ לו. התייבשות מתבטאת בחום גבוה, כאבי ראש וטשטוש עד כדי איבוד הכרה. החשש הוא שהתייבשות תוביל להלם כתוצאה מחוסר נוזלים, העלול להסתיים במוות.

משקאות ממותקים מצמיאים וגורמים לילדים לשתות יותר. רצוי לשתות מים. אם ילד או מבוגר מתלוננים על בלבול, חוסר התמצאות בזמן ובמקום וכן כאבי ראש, יש לפנות לבדיקת רופא דחופה כדי לשלול התייבשות.

חשוב במיוחד לשתות הרבה גם כשלא צמאים, ורצוי שתייה בלתי מוגזת. מובן שיש להימנע מחשיפה ישירה לשמש ולכסות את הגוף בבגדים קלים אך מצלים.

חזור למעלה
עקיצות והכשות

אפשר למות מזה

נחשים – ל-90 אחוז מההכשות בארץ אחראי הצפע ואחריו האפעה. בסך הכל יש בארץ כשמונה סוגי נחשים ארסיים. כיוון שרובנו לא יודעים להבחין בין נחש ארסי ללא ארסי, יש להתייחס לכל הנחשים בזהירות ולהתרחק מהם. הקפידו על נעליים גבוהות במיוחד באזורים חמים הידועים כשורצי נחשים. הימנעו מתחיבת כף היד או האצבע למקומות חשוכים – מחילות, סלעים או אבנים גדולות בשטח. בעת הכשה יש להשכיב מיד את הנפגע למנוחה מוחלטת (שתאט את זרימת הדם בגוף), לקבע את אזור ההכשה ולבצע עליו חבישה לוחצת. את החבישה יש לשחרר מעט אחת לעשר דקות (למניעת נמק). רצוי לעטוף את אזור ההכשה בקרח, למניעת התפשטות הארס. יש להימנע ממתן משקה המכיל כוהל (בירה לדוגמה). וכמובן, יש להגיע מיד לבית חולים.

עקרבים – מצויים בעיקר בנגב, בהרי יהודה ובגליל, למעט הגליל המערבי. המסוכן בהם הוא העקרב הצהוב. אצל מבוגרים תופעות הלוואי מוגבלות לאזור העקיצה, ילדים סובלים מהרעלה כללית. סימני העקיצה הם: כאב עז, נפיחות ואודם. זיהיתם נפגע? השכיבו אותו, קבעו את המקום, צננו במים קרים או בקרח עטוף ומהרו לבית החולים.

מדוזות – מדוזות מפרישות חומר הגורם להרחבת כלי הדם ולגירוי העור. צריבתן אינה מסוכנת אך מכאיבה. הטיפול הקלאסי: לשפוך חומץ על המקום הנגוע. אם יש תחושה של טשטוש ראייה יש לפנות לבית חולים. לא לקרר את הכוויה בקרח. מעשה כזה יכול ליצור כוויית קור בנוסף לכוויית המדוזה.

יתושים – כתוצאה מעקיצת יתוש נוצר בעור מצב דלקתי, הגורם להתנפחות העור, לאדמומית ולתחושת גירוד. גבריאל לביא, מרצה במכללת 'ג'נסיס לרפואה משלימה', מציע פתרון מקורי למניעת עקיצות, שנשמע סימפטי יותר מהתכשירים הרבים המציפים את החנויות. לדבריו, צמחים כמו גרניום בעל ריח לימוני או מליסה, באדניות או בגינת הבית, יכולים לעזור בהרחקת יתושים ואפילו להביא להיעלמם.

חזור למעלה
מוצרי הגנה

נגד החלקה, נגד מדוזות, נגד מים מזוהמים

בחנויות מציעים מגוון מוצרי בטיחות לבית לימי הקיץ (ולכל ימות השנה). ברשת 'סופרפארם' מציעים את קו המוצרים של 'סייפטי פירסט' (מספריים בטיחותיים, חגורת בטיחות מיוחדת לרכב, מנעול למקרר ועוד, במחירים שבין 12 ל-80 שקל לפריט).

ברשת 'שילב' מציעים שורה של מוצרי הגנה, בעיקר לתינוקות ופעוטות, החל ממגן לשקע חשמלי של 'צ'יקו' (10.90 שקל למארז של עשר יחידות), דרך מגן וידיאו – מכשיר שבתוכו נתקעות הרבה אצבעות קטנות (14.90 שקל) ועד מגן מיטה מתקפל (99.90 שקל).

ב'הום סנטר' מציעים סרטי הדבקה מחוספסים למניעת החלקה במדרגות. סרט באורך תשעה מטרים עולה 25.99, שקעים 'חכמים' ושומרי שקעים, המונעים מילדים גישה לשקעים והכנסת חפצים לתוכם (החל מ-3.99 ועד ל-25.99 שקל) ושערים שונים להצבה בראש המדרגות (מ-95.99 ועד 109.99 שקל).

ברשת 'למטייל' מציעים למי שכן ימשיכו לטייל בחיק הטבע תחליב הגנה לשמש שגם מונע צריבה של העור בעת מגע עם מדוזות. מתאים גם למבוגרים וגם לילדים (85 שקל). נגד מטרדי היתושים בבית או בחוץ מציעה הרשת מגוון כילות לתלייה על המיטה בבית או בשטח (69 עד 89 שקל).

כפתרון נגד איבוד נוזלים בטיולים או בשהייה מחוץ לבית משווקת הרשת מערכות של שתייה של 'ליקוויפק', המשולבות בתרמילי גב, תיקי אופניים, פאוצי'ם למותניים ועוד ומצוידות בצינוריות המחוברת לתיק ודרכה ניתן לשתות ללא עזרת הידיים. כן מוצעים מטהרי מים שונים בצורת טבליות (כל טבלית מטהרת ליטר מים), או כוסות טיהור הפועלות כמו קפה פילטר (35 עד 164 שקל).

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא למסור פרטים וכתובת באינטרנט
לא להיכנס למים ללא נוכחות מציל
מומלצים