שתף קטע נבחר

בקואליציה מעריכים: הערב ייפול "חוק המנוחה ביום ראשון"

החוק למניעת חקיקה פרטית, שצפוי לעבור הערב בכנסת, צפוי לטרפד את החוק לקיצור שבוע העבודה. באוצר מזהירים: "החוק עלול לעלות למשק מיליארדים"

במערכת הפוליטית מעריכים כי הצעת החוק לקיצור שבוע העבודה לארבעה ימים, שעברה אתמול (ג') בכנסת בקריאה ראשונה, לא תוכל לעבור בקריאות הבאות. הערב (ד') צפוי לעבור בכנסת החוק המגביל חקיקה פרטית, אם עלותה יותר מחמישה מיליון שקלים. בקואליציה מצפים שהחוק החדש יוריד מסדר היום את הצעת החוק של ח"כ נחום לנגנטל, לפיה יום ראשון יהפוך ליום שבתון כמו באמריקה.
בהתייחסות ראשונה להצעת החוק, אמר שר האוצר סילבן שלום כי "ההצעה מחייבת בחינה מעמיקה יותר". לדבריו, הוא סיכם עם ח"כ לנגנטל כי החוק לא יקודם ללא דיון משותף של האוצר עם ההסתדרות והתעשיינים. ביחס לעמדתו האישית בסוגיה, אמר השר: "עמדתנו, בשלב הזה, שזה בלתי אפשרי".
במשרד האוצר ציינו כי "החוק עלול לעלות למשק מיליארדי שקלים". לדברי מקורות במשרד, "כבר הערב זה יהפוך לבלתי אקטואלי, מפני שהחוק שמגביל חקיקה פרטית סופסוף יעבור".
יו"ר הקואליציה, ח"כ זאב בוים, מתנער מאחריות לכישלון הקואליציה בכנסת: "אם הממשלה מתנגדת, אז שהממשלה גם תבוא להצביע. יש להם 40 שרים וסגני שרים. שלא יזרקו את זה על הכתף שלי, על מה הם מלינים? בשעה מאוחרת בלילה אנשים בורחים מהמליאה", מתלונן בוים, ומוסיף: "בנוסף, הבנתי מלנגנטל שהאוצר הסיר את ההתנגדות להצעה. צריך לזכור שזו רק קריאה ראשונה. הערב יעבור החוק המגביל את החקיקה הפרטית, וזה ימנע מעבר קל לחוקים כמו אלה". ח"כ בוים אמר כי הוא באופן אישי מתנגד להצעת החוק, "מצבנו לא כזה מזהיר שאפשר להסתפק בארבעה ימי עבודה".

פרץ: "צריך להיות זהירים"

עמיר פרץ, יו"ר ההסתדרות, אמר בהתייחסו להצעה של לנגנטל: "באופן עקרוני אנחנו תמיד מברכים על כל הצעת חוק שמקדמת את שיפור תנאי העבודה, אבל יחד עם זאת צריך להיות זהירים. אנחנו רוצים לבדוק אם ההצעה הזאת תגרום לקיזוז בשכר העובדים ואם אכן כך - נתנגד לה. אסור שההצעה תתן תירוץ לפיטורים. ומעבר לזה, אם השיקול של לנגנטל הוא דאגה לצרכים של ציבור הדתיים - אז עם כל הכבוד, זו איננה סיבה מספיק טובה לשינוי כל כך דרמטי במשק".
לדבריו, "אני רוצה להוסיף שלפני שלוש שנים בחנו הצעה של מעבר ל-4 ימי עבודה בשבוע, אבל המטרות שלנו היו אחרות: רצינו שכל עובד יוכל, בתיאום עם מעבידו, לבחור לעצמו את יום השבתון שלו, וביום זה הוא יחוייב ללכת ללמוד, להעשיר את עצמו".

"הצעה טפשית"

פרופ' חיים לוי, מומחה למימון מהאוניברסיטה העברית בירושלים אמר כי "ההצעה של לנגנטל היא הצעה טפשית וחסרת הגיון לחלוטין. ההצעה הזאת אינה דומה כלל למודל האמריקני, לפיו עובדים חמישה ימי עבודה מלאים. בארה"ב יום שישי הוא יום עבודה מלא שעובדים בו מתשע בבוקר עד חמש בערב עם הפסקה של חצי שעה באמצע היום. ההצעה של לנגנטל לעבור ל-4.5 ימי עבודה, היא בפועל, מעבר ל-4 ימי עבודה בלבד, כי ביום שישי כולם יבואו לעבודה לשעתיים, לקחת עיתונים ולעשות טלפונים לקראת השבת, וילכו".
לדבריו, "על מנת להבין את האבסורד שבהצעה הזאת ניקח לדוגמא מפעל שמעוניין לפטר עשרה אחוז מהעובדים שלו. אם בעל המפעל, על מנת למנוע את הפיטורים, יציע לכל העובדים לוותר על חצי יום עבודה בשבוע, ובתמורה תורד משכורתם, זה היה טוב, כי זה ימנע אבטלה בתקווה שעם הזמן המצב ישתפר והמפעל יתאושש. אבל לנגנטל רוצה רק להוריד יום עבודה, מבלי להוריד משכורות ומבלי לקחת בחשבון שהתפוקה תרד בצורה כזאת שבעלי המפעל ייאלצו לפטר עובדים על מנת להתגבר על ההפסדים".

ההצעה: שני ימי שבתון בשבוע ועבודה בשישי

על פי הצעת החוק של ח"כ נחום לנגנטל לשינוי שבוע העבודה במשק, יום ראשון יהפוך ליום מנוחה נוסף. שבוע העבודה במשק יתקצר לארבעה וחצי ימי עבודה, ובכל יום נעבוד תשע שעות, במקום שמונה. ביום שישי, שישוב להיות יום עבודה, אנשים יעבדו עד ל- 13:00 בצהריים. בהצעת החוק תמכו 16 חברי כנסת ו-13 התנגדו.
יוזם הצעת החוק, ח"כ נחום לנגנטל, אמר כי "שינוי שבוע העבודה והתאמתו למדינות המערב יועיל מבחינה כלכלית ויאפשר את שטף המסחר ויעילותו בין ישראל לעולם, כמו כן, ההצעה תתרום להפחתת המתח בין דתיים לחילוניים סביב אופיה של השבת, תתפתח תרבות פנאי ויחוזק התא המשפחתי".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אתר הכנסת
יוזם החוק. ח"כ לנגנטל
אתר הכנסת
צילום גלי תיבון
מתנגד. ח"כ בוים
צילום גלי תיבון
מומלצים