שתף קטע נבחר

בוש נפגש עם שרי החוץ הערבים

בתום השיחה חזר בוש על מחויבתו לשלום באזור. פאוול: נעבוד להגיע להסדר קבע תוך שלוש שנים. שר החוץ הסעודי: "אצל שרון ערבי טוב הוא ערבי מת"

נשיא ארה"ב, ג'ורג בוש, נועד הלילה (יום ו') עם שרי החוץ של סעודיה, מצרים וירדן, ודן עמם בתוכניות לחידוש תהליך השלום במזרח-התיכון.
בתום הפגישה אמר הנשיא האמריקני כי הוא בטוח שפיגועי הטרור לא יפגעו במאמצי השלום של ארה"ב באזור. "שר החוץ פאוול פועל להשגת תוכנית שתאפשר, כך אנו מאמינים, השגת שלום באזור", אמר הנשיא.
בוש סירב לפרט מה יהיה מעמדו של ערפאת בתהליך המדיני, וציין כי יש להקים מוסדות שלטון פלסטינים שיסייעו לאוכלוסיה המקומית. בנוסף ציין הנשיא את מצבם ההומניטרי הקשה של הפלסטינים בשטחים.
לפני הפגישה אמר בוש, בהתייחסו לפיגועי ההתאבדות ביומיים האחרונים בישראל: "אני מתחיל לחשוב שלפני כל פגישות רמות דרג, משהו קורה - זה לא מקרי". בוש הוסיף כי כל הצדדים נושאים באחריות למצב באזור: "לארה"ב ישנה אחריות למצב, גם לישראל וכן לרשות הפלסטינית".
שרי החוץ הערביים הביעו שביעות רצון מתוכן הפגישה. שר החוץ המצרי אחמד מאהר, אמר כי בשיחה עלו סוגיות חשובות, שמצביעות על רצון להגיע לשלום. שר החוץ הסעודי, הנסיך סעוד אל-פייסל, הביע גם הוא קורת רוח מהשיחות, אולם תקף בחריפות את ראש הממשלה שרון ואמר: "הייתי אופטימי יותר אלמלא שרון. לדעת שרון - ערבי טוב הוא ערבי מת". במסיבת עיתונאים שנערכה לאחר הפגישה הוסיף הנסיך הסעודי כי: "הסכסוך במזרח התיכון יסתיים בטרגדיה אם שרון ישאר בשלטון".

פאוול: הסדר קבע תוך 3 שנים

אמש נפגש מזכיר המדינה האמריקני, קולין פאוול, עם שרי החוץ הערביים. פאוול אמר בתום הפגישה כי : "הבטחנו לשרים לעבוד קשה כדי להגיע להסדר קבע בתוך כשלוש שנים". שרי החוץ הערביים גילו אופטימיות בתום הפגישה. "אנחנו מעודדים ממה ששמענו מפאוול", אמר שר החוץ הסעודי וציין: "המסע הזה הולך בכיוון הנכון". שר החוץ של ירדן חיזק את דבריו של עמיתו ואמר כי הם יוצאים מוושינגטון מעודדים ממחויבותה של ארה"ב בנוגע להקמת המדינה הפלסטינית.
ממשרד החוץ הישראלי נמסר בתום הפגישה כי "ערפאת עדיין לא עושה דבר כדי להפסיק את הטרור, אולם אנחנו מקווים שהמפגש בארצות הברית יסייע לפריצת דרך מדינית".

"נאמן את הפלסטינים"

לפני הפגישות אמר שר החוץ של מצרים, אחמד מאהר, כי ארצו מוכנה "לאמן" את מנגנוני הביטחון הפלסטיניים, בתנאי שישראל תיסוג מערי הגדה. מאהר הבהיר כי "אימון" המנגנונים הפלסטיניים ייעשה בנפרד בכל עיר שממנה ייסוגו כוחות צה"ל.
בישראל מעריכים כי משמעות דבריו של מאהר היא הסכמה להשתתף בתוכנית שהציג שר הביטחון, בנימין בן אליעזר, בביקורו במצרים השבוע, המדברת על הרגעה מדורגת של האלימות בשטחים. לפי התוכנית, שזכתה לכינוי "תוכנית הפיילוט", ייבחרו אזורים מסוימים - כנראה עזה ויריחו תחילה - שבהם ייערך מעין מבחן: ישראל תנהיג הקלות, ואילו הפלסטינים יקבלו אחריות ביטחונית וישמרו על השקט. מצרים אמורה לסייע לפלסטינים לעצור מבוקשים באזורים אלה ולפעול לסיכול פיגועים.
בלשכת שר הביטחון ציינו בתגובה לדברי מאהר כי בפגישותיו של בן אליעזר במצרים הבטיחו המצרים לגלות מעורבות בתוכנית, אולם לא ציינו כיצד בדיוק הם ישתלבו בתוכנית. "דברי מאהר לא סוכמו עם שר הביטחון כחלק מ'תוכנית הפיילוט'", אמרו בלשכת שר הביטחון, "אבל ייתכן שההצעה הזו תוכל להשתלב ברעיון תוכנית הפיילוט בהמשך".

מצרים: צריך להציב דרישות לשני הצדדים

יחד עם זאת, הבהיר מאהר כי מצרים דורשת מארה"ב לשנות את תוכניותיה במזרח התיכון, כפי שהוצגו בנאום בוש. ראשית, מצרים חולקת על הכוונה לבודד את ערפאת ולנטרל אותו. "יאסר ערפאת הוא לדעתנו המנהיג הפלסטיני היחידי שיש לו הסמכות לחתום על הסכם עם ישראל וליישם אותו", אמר מאהר במסיבת עיתונאים, "במצב הנוכחי, לא יכול להיות לו מחליף". שנית, המצרים סבורים שארה"ב צריכה להציב דרישות גם בפני ישראל. "נראה לנו שבנאום בוש כל מה שהפלסטינים צריכים לעשות הוצג בצורה ברורה, ואילו כל מה שהישראלים צריכים לעשות מותנה ברצון הטוב של ממשלת ישראל", אמר מאהר, "אני לא חושב שזו נוסחה טובה. מה שאנו רוצים לעשות הוא 'לערבב מחדש' את החזון שהציג הממשל האמריקני ולקשור בין המחויבויות של שני הצדדים".
שר החוץ המצרי הוסיף כי הפיגועים שאירעו בשבוע האחרון נובעים מהייאוש הפלסטיני בעקבות הכיבוש הישראלי ומוכיחים כי "לא ניתן לדכא את האלימות באלימות".
דיפלומטים ערבים אומרים כי שרי החוץ הערבים האחרים, מרוואן מועשר מירדן והנסיך פייסל מסעודיה, מסכימים עם עמדתה של מצרים, ובכוונתם לומר לבוש בצורה בוטה שתוכניתו למזרח התיכון לא תעבוד במתכונתה הנוכחית.
העיתון Washington Post דיווח ששרי החוץ יציגו בפני בוש תוכנית מפורטת להקמת ממשלה פלסטינית חדשה, שתהיה כפופה לחוקה חדשה, לפרלמנט ולראש ממשלה נבחרים. אם תאומץ התוכנית, ניתן יהיה להכריז על מדינה פלסטינית כבר בינואר 2003.
מזכיר המדינה האמריקני, קולין פאוול, הודיע אמש כי ה-CIA עובד על תוכנית להגנה על ישראל מפני פיגועי טרור. הוא ציין כי נערכים דיונים בנושא עם הפלסטינים וכי מדובר בתוכנית "טובה למדי". פאוול אמר שהוא מגבש את התוכנית בשיתוף עם שרי החוץ הערבים, אולם סירב למסור פרטים נוספים.
פאוול אמר אתמול בראיון כי נראה ששני השרים הפלסטיניים החדשים, סאלם פייאד ועבד-אל ראזק יחיא, הם מנהיגים שארה"ב וישראל יכולה לעבוד אתם.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
בוש. תוכנית להגנה על ישראל
צילום: איי פי
צילום איי פי
פאוול ומאהר. יצאו מעודדים
צילום איי פי
מומלצים