שתף קטע נבחר

גוברת ההתנגדות בליכוד לממשלת החירום

בישיבת סיעה סוערת תקפו חברי "פורום העשרה" את שרון והאשימו אותו כי "נכנס לממשלה בלי לשמוע את דעתם". שרון היה נחרץ: אעמוד על האינטרסים של התנועה. צוותי המשא ומתן של הליכוד והעבודה אינם נפגשים הלילה, אף שאתמול תוכננה פגישה כזו

צוותי המשא ומתן של הליכוד והעבודה לא ייפגשו הלילה, למרות שבתום ישיבתם אתמול ביקש ראש הממשלה כי ייפגשו תוך 30 שעות. בליכוד אמרו כי אינם רואים עצמם מחוייבים ללוח זמנים כזה, ומלשכת ראש הממשלה נמסר כי אין תוכניות להזמין את הליכוד לפגישה הערב.
לא מן הנמנע שההימנעות מקיום הפגישה קשורה להתנגדות העזה לכניסת הליכוד לממשלת חירום, שנשמעה היום מחברי כנסת של הליכוד. ישיבת הסיעה, שהתקיימה היום בצהריים במצודת זאב בתל-אביב, הייתה סוערת ומתוחה.
"פורום העשרה" - עשרת חברי הכנסת המתנגדים לממשלת האחדות, הגיע לישיבה מכינוס ראשי סניפים של הליכוד, בו גיבשו דרכים להיאבק על קולם של חברי מרכז המפלגה. חברי המרכז שבו להיות מחוזרים - לפניהם תובא הצעה לתמוך בכניסה לממשלת חירום, והצבעתם תקבע את גורל הליכוד - לאופוזיציה או לקואליציה.
גם שובו של נתניהו, שהזכיר היום לחבריו לתנועה כי הוא עדיין יכול לנצל את חברותו במרכז כדי להשפיע, העלה את מפלס המתיחות. "כל אדם יכול להביע את דעתו ולהופיע בפני המרכז. אני לא מחפש מקום להתווכח בו עם חבר תנועה אחר", ענה שרון כשנדרש להגיב על דברי נתניהו.

שרון: צריך ללכת לממשלת חירום

"איננו מתכוונים להגיש חזרה מסמך לראש הממשלה", פתח שרון את הישיבה, אך הדגיש: "צריך ללכת לממשלת חירום". שרון פירט את תביעותיו מברק: תוכנית מדינית אחרת, צעדי ביטחון וכוננות למצב שבו הרשות הפלסטינית תכריז הכרזה חד צדדית על מדינה.
שרון הכחיש את הפרסומים לפיהם תובע הליכוד שמונה שרים בממשלה, ואמר כי אף דרש להגביל את מספר השרים הכולל ל-18. "במקום להוסיף שרים לליכוד", חייך שרון, "אפשר להחסיר שרים מהעבודה".
בעניין 'זכות הוטו' אמר שרון: "כדי שאפשר יהיה ללכת לתוכנית מדינית אחרת, עליה נוכל להשפיע, חייב להיות מנגנון של קבלת החלטות שלא יתאפשרו בו תרגילים כמו בממשלה הזאת".
שרון טען כי "לא השתמשנו במלה וטו - בשלושת הנושאים החשובים שהעלינו: התוכנית המדינית, צעדי הביטחון והכרזה חד צדדית - כאן הדברים חייבים להיות בהסכמה מלאה בין ברק לביני. ואמרתי לברק: אם לא נגיע כאן להסכמה או אם ברק מפר את ההסכמה - הולכים לבחירות".

"פורום העשרה": נאבק בכניסה לממשלת ברק

חבר הכנסת אברהם הירשזון העלה הצעה לסדר היום לפיה המסמך שגיבשו עשרת חברי הכנסת המתנגדים לממשלת אחדות, יהיה המסמך שיוגש הערב לברק בפגישה המשותפת, אך יושב ראש הסיעה, רובי ריבלין, מנע הצבעה על העניין והוריד אותו מסדר היום.
הירשזון זעם וטען כי "זו ההוכחה ששרון הולך לממשלת חירום מבלי לשמוע את דעת החברים".
חברת הכנסת לימור לבנת היתה החריפה במתנגדים לממשלת חירום. היא התקוממה בקול רם על ממשלת החירום, שתהפוך, לדבריה, בהדרגה לממשלת אחדות. לבנת ציינה כי "הנוסחה המדינית שעליה מגונן שרון, היא מרוככת בהרבה מזו שהציע 'פורום העשרה' - ולשתיהן סירב ברק".
חילופי הדברים בין המתנגדים לממשלת חירום לבין תומכיה הפכו קולניים.
שרון ניסה להרגיע את הרוחות ואמר לחברי הסיעה כי אם נדמה להם שהוא יישב בממשלה לבד - הם טועים: "אם הולכים לממשלת חירום אז הולכים עם שרים. אני לא הולך לשם לבד. מה אתם חושבים, שאני לא מבין את המשחקים האלה?".
אחד אחרי השני עזבו חברי הכנסת את הישיבה, כדי להתלונן מחוץ לחדר. "הוא לא מתעייף", אמר אחד, "שומע רק את עצמו". וח"כ ישראל כץ התחייב: "אם דעתנו, שלא ללכת לממשלת חירום, לא תעבור במרכז המפלגה - אני מתפטר!".

הצעתו של ברק לליכוד

ראש הממשלה, אהוד ברק, וצוות המו"מ להקמת ממשלת אחדות הציגו אתמול לאריאל שרון ולצוות המו"מ של הליכוד מסמך המפרט את האופן שבו תתנהל ממשלת אחדות אם וכאשר תקום. המסמך הועבר גם ליו"ר ש"ס, אלי ישי, והוא יוצג לנציגי מרצ בפגישה עם ברק. עיקרי המסמך שהוגש לשרון:
1. ההתפתחויות של השבועות האחרונים מציבות אותנו בפני אתגר ביטחוני מדיני מורכב ומציאות חיים קשה במדינה.
2. נוכח האמור לעיל מוצע לכם בזאת להצטרף לממשלת חרום לאומית בראשות רה"מ ושהב"ט, אהוד ברק.
3. אל ממשלת החרום יוזמנו רוב סיעות הכנסת, ומי מהן שיוסכם על הצטרפותה, ייחתם איתה הסכם להסדרת כניסתה לממשלת החרום הלאומית.
הנוסחה המדינית:
4. מוסכם על כלל סיעות הקואליציה כי אם תעלה הצעה לחידוש המו"מ המדיני מהותי עם הפלסטינים/ מדינות ערב בעניין הסדר הקבע ישראל תצטרף למו"מ שכזה על פי החלטת קבינט.
מנגון קבלת ההכרעות:
5. לוועדת השרים לענייני בטחון יתווספו - כחברים - ראשי הסיעות שמפלגותיהם תצורפנה לממשלת החירום הלאומית, ובלבד שמספר חברי הוועדה לא יעלה על מחצית ממספר חברי הממשלה.
6. נוהל פעילות הועדה הקיים ימשיך לחול בכפוך לשינויים הבאים:
- נושאים מדיניים ובטחוניים ידונו ככלל בקבינט.
- כל ארבעה חברים בוועדה יהיו רשאים, טרם ההחלטה, לדרוש שההחלטה בנושא כלשהו שעלה בוועדה לא תתקבל, אלא אם כן תושג לגביה קונצנזוס.
לא הושג קונצנזוס כאמור - לא יבוא העניין להצבעה, והמכלול כולו יועבר להכרעת הממשלה במליאתה.
- סדר היום בישיבות הקבינט ייקבע על ידי ראש הממשלה, בהתייעצות עם השר חבר הוועדה, במייצג בממשלה את הסיעה השנייה בגודלה בכנסת לאחר סיעתו של ראש הממשלה.

המגעים עם הסיעות הקטנות

נציגי שינוי נפשגו הבוקר עם ברק והביעו הסכמה עקרונית לממשלת אחדות, אם כי הם מחכים עדיין לראות כיצד יסתיים המו"מ עם הליכוד. גם נציגי המפד"ל ויהדות התורה נפגשו עם ראש הממשלה וצוות המשא ומתן של ישראל אחת וקיבלו את מסמך ברק לגבי הרחבת הממשלה.






לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:דודו פריד
רוצה להיכנס. שרון
צילום:דודו פריד
צילום: גלי תיבון
צלו מרחף באוויר. נתניהו
צילום: גלי תיבון
צילום: אורן אגמון
בראש המתנגדים. לימור לבנת
צילום: אורן אגמון
צילום איי אף פי
מסמך לממשלת חירום. ברק
צילום איי אף פי
מומלצים