שתף קטע נבחר

על הכוונת: המשתמשים

הצעת חוק חדשה תאפשר לתאגידי הבידור לתקוף מחשבים של משתמשים בתוכנות שיתוף קבצים, במסגרת שלב נוסף במאמץ לבער את נגע הפיראטיות המקוונת

חברות תקליטים ואולפני סרטים יורשו לפרוץ למחשבים אישיים של משתמשים ברשתות שיתוף קבצים כדוגמת "קאזה" כדי למנוע מהם להחליף ביניהם שירים, סרטים ויצירות אחרות המוגנות תחת חוקי זכויות יוצרים. זאת, על פי הצעת חוק חדשה שהוצגה בקונגרס האמריקאי ביום ה'.
החוק למניעת פיראטיות ברשתות שיתוף קבצים (Peer to Peer Piracy Prevention Act ) מעניק סמכויות חסרות תקדים לחברות תקליטים, אולפני סרטים וגופים אחרים שמחזיקים בזכויות יוצרים, בהן היתר לחדור למחשבים אישיים של משתמשים ולמנוע מהם להתחבר לאינטרנט.
הצעת החוק מתירה לתאגידי בידור להשתמש באמצעים טכנולוגיים כדי להילחם בפעילות הפיראטית ברשתות שיתוף קבצים. על אף שההצעה אינה מציינת במפורש אילו אמצעים מותרים לשימוש על ידי בעלי הזכויות, היא תאפשר לתאגידים להשתמש בתוכנות שחוסמות העברות של קבצים פיראטיים ברשתות שיתוף קבצים ומגישות להם קבצים מזויפים, במטרה לבלבל ולייאש אותם.
יוזם ההצעה, חבר הקונגרס הדמוקרטי הווארד ברמן, טען בנאומו בקונגרס ביום ה' כי לא תתיר לתאגידים להפיץ וירוסים ברשתות שיתוף קבצים, למחוק קבצים במחשבים אישיים של משתמשים או לעיין במידע אישי במחשבים אלה.

"החוק יספק לבעלי הזכויות רישיון לפרוץ"

עם זאת, מבקרי החוק טוענים כי לשון החוק העמומה מתירה, למעשה, לבעלי הזכויות לפרוץ למחשבים אישיים, במטרה לאתר משתמשים שמורידים או מעלים יצירות פיראטיות לרשתות שיתוף קבצים. כמו כן, ההצעה תאפשר לבעלי הזכויות למנוע ממשתמשים אלה להתחבר לאינטרנט באמצעים טכנולוגיים. מנגד, הצעת החוק מגנה על תאגידי הבידור מפני תביעות של משתמשים שנפגעו כתוצאה מפעילות התאגידים נגדם.
משתמש שמחשבו הותקף על ידי בעלי הזכויות יוכל להגיש תביעה רק במקרה בו הנזק הכלכלי שנגרם לו גדול יותר מ-250 דולר ולאחר שקיבל אישור מיוחד להגיש התביעה ממשרד התובע הכללי בארה"ב.
יחד עם זאת, הצעת החוק החדשה מטילה מגבלות מסוימות על פעילות התאגידים ברשתות שיתוף הקבצים. בין ההגבלות: כל תאגיד יוכל לפעול ברשתות שיתוף קבצים רק במקרים של יצירות שזכויות היוצרים שלהן שייכות לו. כמו כן, בעלי הזכויות ידרשו למסור מראש למשרד המשפטים מהם האמצעים בהם ינקטו נגד הפיראטיים ויחויבו להזהיר מראש את המשתמשים לפני ביצוע פעולות אלה. חברות שיחרגו מסמכותן על פי החוק יהיו חשופות לתביעות מצד משתמשים והממשל עשוי לנקוט נגדן בצעדי עונשין.

רקע

חברות התקליטים טוענות כי הפיראטיות ברשתות שיתוף קבצים באינטרנט הביאה לירידה במכירות המוזיקה ברחבי העולם בשנה שעברה, על אף שאין בידיהן ממצאים חד משמעיים המוכיחים טענה זו. אולפני הסרטים הגדולים חוששים כי גורל דומה צפוי גם להם.
עד כה, חברות התקליטים הגדולות רדפו ותבעו תוכנות שיתוף קבצים כמו נאפסטר, קאזה, גרוקסטר, אודיוגאלקסי, מיוזיקסיטי ועוד. חלק מתוכנות אלה חדלו לפעול, בעוד אחרות נגררו למאבק משפטי יקר בחברות התקליטים.
בעוד המאבק המשפטי של חברות התקליטים הגדולות הביא לסגירת תוכנת נאפסטר בחודש יולי, 2001, ולסגירתה מרצון של רשת שיתוף הקבצים "אודיוגאלקסי", התאגידים מתקשים להתמודד עם הדור החדש של רשתות שיתוף הקבצים.
מדובר ברשתות כמו "קאזה" ו"גנוטלה", המבוססות על ארכיטקטורה מבוזרת. כלומר, הן אינן פועלות באמצעות שרתים מרכזיים שממוקמים במפקדת החברה ובמקום זאת עושות שימוש במחשבים אישיים של המשתמשים בהן. לעתים קרובות, מאחורי פעילות הרשתות האלה לא עומדת כל ישות משפטית.
לכן, חברות התקליטים ואולפני הסרטים הגדולים ובהם ברטלסמן, וורנר, EMI, וויוונדי וסוני, החלו להיערך להגשת תביעות נגד גולשים ביתיים שמשתמשים בתוכנות שיתוף קבצים כדי לסחור בקבצים פיראטיים.
ברמן הסביר שהצעת החוק החדשה נחוצה כדי לאפשר לתאגידי הבידור לפעול ביעילות נגד רשתות שיתוף הקבצים המבוזרות. "אף חוק לא ישרש את בעיית הפיראטיות ברשתות שיתוף קבצים", אמר ברמן בבית המחוקקים, "עם זאת, הצעת החוק שלי, שתאפשר לבעלי זכויות היוצרים לפעול ברשתות שיתוף קבצים כדי למנוע הפרת זכויות יוצרים, היא צעד חשוב ראשון בכיוון זה".
עד כה, חברות התקליטים נקטו ביוזמות עצמאיות דומות של "שתילת" קבצים מזויפים או ריקים ברשתות שיתוף קבצים (הליך שקרוי "spoofing"), במטרה לתסכל משתמשים שמחפשים קבצים אלה.
למשל, גולשים שניסו החודש להוריד עותקים בלתי חוקיים מאלבומו החדש של אמינם הופתעו כאשר הקובץ שהורידו הכיל משפט אחד שחזר על עצמו שוב ושוב. עם זאת, פעולות מסוג זה עלולות להיות בלתי חוקיות על פי החוק האמריקאי נגד הונאה וניצול לרעה באמצעות מחשבים. הצעת החוק "למניעת פיראטיות ברשתות שיתוף קבצים" צפויה "להלבין" פעולות מסוג זה.

תגובות

ההתאחדות האמריקאית של יצרני התקליטים (RIAA), שמייצגת את חמש חברות המוזיקה הגדולות בעולם, קיבלה בברכה את הצעת החוק החדשה. "אנחנו מברכים את חבר הקונגרס ברמן על הצעת החוק החדשה, שנוקטת בגישה חדשנית כדי להילחם בתופעת הפיראטיות באינטרנט", אמרה הילארי רוזן, יו"ר ה-RIAA.
אולפני הסרטים הודיעו כי הם תומכים בהצעת החוק החדשה, אם כי לא בלב שלם. "אנחנו מברכים על הליך החקיקה", מסר ג'ק ולנטי, מנכ"ל ההתאחדות האמריקנית של יצרני הסרטים (MPAA) בהצהרה שפירסם, "עם זאת, אנחנו סבורים שסעיפים מסוימים בהצעת החוק צריכים להשתנות".
חבר הקונגרס הרפובליקני, ריק בוצ'ר, חושש כי בעלי זכויות היוצרים יתקיפו מחשבים אישיים של משתמשים פיראטיים ויפגעו בעקיפין גם במחשבים של גולשים אחרים. כמו כן, בוצ'ר סבור שחברות שיפרצו למחשבים של משתמשים במהלך חיפוש אחר עותקים פיראטיים עלולות לפגוע בפרטיות של משתמשים אלה.
"עלינו לשקול היטב את ההשלכות של שימוש בעלי הזכויות באמצעים אנטי פיראטיים על גולשים תמימים", אמר בוצ'ר.
פרד וון לוהמן מארגון החזית האלקטרונית (EFF), שפועל למען זכויות הגולשים ברשת, הזהיר כי החוק יאפשר לבעלי זכויות יוצרים להחיל אמצעים וטכניים שונים שישבשו את הפעילות התקינה של האינטרנט".
אלאן דיווידסון מהמרכז לדמוקרטיה ולטכנולוגיה אמר שהצעת החוק החדשה "מספקת לבעלי הזכויות רשיון לרדוף גולשים לגיטימיים, שלא הפרו את החוק". "גניבה היא גניבה", אמר ברמן, "אם מדובר בנטילת תקליטור מחנות מוזיקה או הורדה פיראטית של שיר – התוצאה היא זהה".
האם מדובר במאבק מוסרי ממדרגה ראשונה של חבר הקונגרס ברמן? ייתכן, אך בד בבד, הרישומים מעידים כי ברמן הוא חבר הקונגרס "המוביל" בקבלת תרומות כספיות מחברות תקליטים, רשתות טלוויזיה ואולפני סרטים. על פי הרישומים, ברמן קיבל לפחות 186,891 דולר מתעשיית הבידור במהלך השנים 2001 - 2002, לצורך קמפיין הבחירות שלו, בהם 31,000 דולר מוולט דיסני ו-28,050 מ-AOL טיים ורנר.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברמן. "חוק נגד תוכנות שיתוף קבצים מבוזרות"
הסוף של קאזה או חוק נוסף שלא יאכף?
מומלצים