שתף קטע נבחר

ישראל ורוסיה דנות על הסכם אי הסגרה לביה"ד בהאג

היועץ המשפטי של משרד החוץ נסע לרוסיה לקדם את חתימת ההסכם. ישראל תודיע היום למזכ"ל האו"ם שאין בכוונתה להצטרף לבית הדין הבינלאומי

אחרי שחתמה על הסכם אי הסגרה עם ארה"ב לבית הדין הבינלאומי בהאג, בישראל פועלים לחתום על הסכם דומה עם ממשלת רוסיה. היועץ המשפטי של משרד החוץ, אלן בייקר, המבקר כעת ברוסיה, ידון שם באפשרות לחתום על ההסכם.
גורמים במשרד החוץ אומרים כי הרוסים, כמו הישראלים, מאמינים בחשיבות הבאה לדין של פושעי מלחמה, "אך גם להם, כמו לישראל, בעיות ביטחוניות וצבאיות שגורמות לכך שמערכת הביטחון הרוסית מתנגדת להצטרפות לחוקת בית הדין הבינלאומי".
בתוך כך, ישראל תודיע היום (ב') למזכ"ל האו"ם קופי אנאן שהיא לא מתכוונת להצטרף לבית הדין. עם זאת, ישראל מתכוונת לשלוח נציג לכינוס שעורך האו"ם בניו יורק בספטמבר, בו ישתתפו 77 המדינות השותפות באמנת רומא העוסקת בנושא ו-120 מדינות שלא אישררו את חתימתן הראשונית על האמנה.
המדינות שאינן שותפות בחוקה, שביניהן ארה"ב, סין, הודו, פקיסטן וטורקיה, ישתתפו בכינוס במעמד של משקיפות בלבד ולא תהיה להן זכות הצבעה.
מטרת הכינוס היא להוציא לפועל את יישום החוקה, כלומר, לקבוע את אופן הפעילות של בית הדין הבינלאומי בהאג, ובהמשך את הרכב השופטים בו.
לישראל, כמשקיפה בלבד, לא תוכל להיות השפעה בנושאים הללו. היועץ המשפטי של משרד החוץ אמר כי "אנו תומכים בכל פעולה נגד פושעי מלחמה ובעיקר נגד פשעי השמדת עם, דבר שנמצא בדמנו. לכן היינו שותפים בניסוח חוקת בית הדין. הבעיה היא, כפי שהתגלה בבית הדין לערעורים בבלגיה, שקיימת בעיה של פוליטיזציה של בית הדין וניסיון להעמיד לדין את מנהיגיה ומפקדיה של מדינת ישראל. לכן ישראל החליטה בשלב הזה לא להצטרף למדינות החברות בחוקת בית הדין הבינלאומי. ייתכן שבעתיד, כשיראו כיצד פועל בית הדין, ישראל תשנה את עמדתה".
לדבריו, "העניין תלוי גם בהשגת רגיעה במלחמה בטרור. כל זמן שישראל נאלצת להילחם בטרור, היא איננה מדינה כשאר המדינות".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום רויטרס
פרס. נציג משרד החוץ דן עם הרוסים בסוגיה
צילום רויטרס
מומלצים