שתף קטע נבחר

ברגותי בפתיחת משפטו: אני איש של שלום

ראש התנזים בגדה הובא לבית המשפט המחוזי בתל אביב, שם הואשם ברצח, סיוע ושידול לרצח. בין האישומים: מעורבות בלינץ' ברמאללה, הפיגוע ב"סי-פוד מרקט", והנהגת פיגועי הטרור נגד ישראל. ברגותי: "גם לי יש כתב אישום נגד ממשלת ישראל"

ראש התנזים בגדה, מרואן ברגותי, הובא הבוקר (ד') תחת אבטחה כבדה לבית המשפט המחוזי בתל אביב, שם הוא הואשם בעבירות של רצח, סיוע לרצח, שידול לרצח, ניסיון לרצח, קשירת קשר לביצוע פשע וכן פעילות וחברות בארגון טרור. מעצרו של ברגותי הוארך בשלושה שבועות וב-5 בספטמבר יתחדש המשפט. בין עדי התביעה במשפט יהיו שניים מסגניו של ברגותי בתנזים.
עם הגשת כתב האישום נגדו אמר ברגותי: "רק השלום יביא ביטחון לשני העמים. העם הישראלי צריך לסיים את הכיבוש. אתם משלמים מחיר כבד על מדיניות הממשלה שלכם. אני איש של שלום שנלחם למען האנשים בשני העמים. הפתרון הוא שתי מדינות לשני עמים". ברגותי אמר לשופט גורפינקל: "יש נגדי כתב אישום מצד הממשלה הישראלית, אבל גם לי יש כתב אישום נגד ממשלת ישראל". השופט הודיע לברגותי ולעורכי דינו כי לא יאפשר לו להצהיר הצהרות פוליטיות במסגרת המשפט.
לבית המשפט הגיעו אנשי תקשורת רבים מהארץ ומהעולם, וכן חברי הכנסת טיבי, ברכה וגוז'נסקי שהגיעו לבית המשפט כדי ללוות את ברגותי.

האישומים: שותף ללינץ' ול"סי-פוד מרקט"

על פי כתב האישום, עמד ברגותי בראש הפתח תנזים וגדודי חללי אל אקצא. הוא נאשם כי מאז האירועים האלימים בספטמבר 2001 הנהיג, ניהל והפעיל פעולות טרור אינטנסיביות נגד מטרות ישראליות כשהוא עושה זאת על ידי קשירת קשר עם מפקדי שטח בכירים של ארגוני טרור. פעולות הטרור כללו, בין השאר, פיגועי התאבדות ופיגועי ירי רצחניים שכתוצאה מהם נהרגו מאות אזרחי מדינת ישראל וחיילים ונפצעו מאות נוספים.
ברגותי נאשם בגיוס הפעילים לארגוני טרור, מימון וארגון הסעות לפעילים שביצעו את פעולות הטרור, השגת אמצעי לחימה ומימון אינטנסיבי של רכישת אמצעי הלחימה.
לטענת הפרקליטות, בחלק מן המקרים היה מעורב ברגותי באופן ישיר בפעולות טרור, כמו בפיגוע ב"סי פוד מרקט", בו נרצחו שלושה בני אדם. עוד נטען כי חומר הראיות נגדו מבוסס על עדויות של מפקדי שטח בכירים שהיו כפופים לו, דבריו של ברגותי עצמו במהלך חקירתו ומסמכים שנתפסו במשרדו במהלך מבצע "חומת מגן".
ברגותי נאשם כי היה שותף להכשרת פעילי הטרור, על ידי מימון וארגון מסגרות אימון לפעילים אשר עברו אימונים של הפעלת נשק ואימוני כושר. כמו כן הוא גייס מיו"ר הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת, סכום של 20 אלף דולר אותו מסר לאחד ממפקדי השטח לצורך מימון האימונים. כמו כן, ברגותי נאשם כי פעל להשגת כלי לחימה כמו רובי סער, חגורות נפץ, מרגמות, רימוני יד לצורך ביצוע פעולות הטרור. הוא אף מינה את אחמד ברגותי, עוזרו האישי, להיות אחראי על קניית כלי הנשק.

"אישר את הפיגועים"

בין היתר הוא מימן את רכישת הנשק לפעיל שהיה שותף ללינץ' בשני חיילי צה"ל ברמאללה באוקטובר 2000. ברגותי נאשם כי אליו הופנו מרבית הבקשות לסיוע כספי של מפקדי השטח ופעילי הטרור. הוא בחן את הבקשות ונתן עדיפות לבקשות סיוע של פעילים שביצעו פעולות טרור נגד ישראל. בחלק מן המקרים הוא העביר את הבקשות בצירוף המלצותיו לערפאת אשר החליט אם לאשר אותם.
בכתב האישום נטען כי ברגותי הביא להגברת המוטיבציה והנכונות של פעילי הארגונים הטרוריסטים לבצע פעולות טרור נגד ישראל על ידי שידולם ועידודם לכך. בנאומי הסתה נגד ישראל באמצעי התקשורת, ובכינוסים על ידי הפצת כרוזי הסתה. באותם כרוזים ובנאומים הוא קרא לפעולות נקם נגד ישראל והלל ושיבח את כל הגורמים שעסקו בביצוע פעולות טרור תוך הענקת "מעמד של קדושים" לאותם פעילים שנפגעו במהלך פעילותם. הוא הכריז כי פעילי הארגונים הטרוריסטים אשר כונו על ידו "גיבורים" "יצליחו לפרוץ לערים הישראליות ולהנחית מכה אחר מכה", זאת לצורך ערעור תחושת הביטחון של תושבי ישראל.
לטענת הפרקליטות אחד האירועים שמאפיינים את פעילותו התרחש בזמן האבל על מותו של ראאד כרמי שחוסל ע"י ישראל בינואר 2002. אז אמר ברגותי כי יש לנקום את מותו של כרמי ולאחר מכן רצחו שליחיו את יואלה חן ז"ל.

המעצר

ברגותי נעצר ב-15 באפריל במסגרת פעולה של צה"ל ברמאללה ומאז הוארך מעצרו מספר פעמים. לדברי גורמי הביטחון, ברגותי הודה בחקירתו בשב"כ בכך שאישר פיגועי ירי בשטחים, ובהם הפיגוע שבו נהרג בטעות נזיר יווני בכביש מעלה אדומים. הגורמים סירבו לפרט האם ברגותי הודה גם במעורבות בפיגועי התאבדות שביצעה הזרוע הצבאית של הפתח, גדודי חללי אל אקצה. אולם לדברי הגורמים, עצורים בכירים נוספים, שהיו פקודיו של ברגותי, הפלילו אותו במעורבות בפיגועים. המדובר, בין היתר, בנאסר עוויס, ראש הזרוע הצבאית של הפתח בשומרון, שהודה באחריות לפיגועי תופת רבים בישראל; באחמד ברגותי, עוזרו האישי, שהודה כי שילח באופן אישי מתאבדים לישראל; ובנאסר אבו חמיד, מבכירי גדודי חללי אל אקצה, שהיה מעורב בפיגועים רבים.
לדברי גורמי הביטחון, ברגותי גם קשר בחקירתו את יו"ר הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת, למימון פעילי תנזים שביצעו פיגועים נגד ישראלים.

קו ההגנה

עורך דינו של ברגותי, ג'ואד בולוס, אמר ל-ynet: "מרואן ברגותי הוא חבר המועצה המחוקקת הפלסטינית, שנבחרה בהתאם להסכם עם ישראל, כאשר היה ברור כי הסכם זה מעניק חסינות לחברי המועצה. אחרת מה הטעם להקמת מועצה זו, ולבחירות שכוננו אותה, כאשר ישראל חופשיה לפגוע בחבריה?". בולוס אמר כי "נטען גם שעל פי המשפט הבינלאומי לישראל אין סמכות להעביר אזרח פלסטיני רגיל לאדמתה, ובמיוחד חבר פרלמנט". בולוס הוסיף כי ברגותי הוא מנהיג פוליטי, שעשה כל שעשה מתוקף תפקידיו הפוליטיים המרובים".
ח"כ טיבי אמר עם פתיחת המשפט ש"זה יהיה משפט של הכיבוש הישראלי. בסופו של דבר ברגותי הוא מנהיג פוליטי וזהו משפט פוליטי. אני כאן כדי להגיד לא למשפט הזה. ברגותי הוא לוחם שלום ורק שלום, ומנהיג שצריך להיות מסביב לשולחן המשא ומתן ולא בבית הסוהר".
ח"כ ברכה אמר ש"כתב האישום נגד ברגותי צריך להיות מופנה נגד אריק שרון, איש פשעי המלחמה המתמשכים". ברכה הוסיף כי "לבית משפט ישראלי אין סמכות לשפוט חבר פרלמנט ומנהיג לאומי של עם שחי תחת כיבוש".

בהכנת הידיעה השתתפו פליקס פריש ואפרת וייס

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
"מנהיג האינתיפאדה". ברגותי
צילום: איי פי
מומלצים