שתף קטע נבחר

מאמצים להציל ממשלת החירום

ברק הכריז: "אנחנו לא מתנערים ממורשת אוסלו". בליכוד מתחזקת ההתנגדות לממשלת אחדות

השר בנימין בן אליעזר וחבר הכנסת מאיר שטרית עשויים להיפגש בסוף השבוע, בניסיון להציל את האפשרות להקים ממשלת חירום לאומית. להערכת גורמים במפלגת העבודה, הסיכויים לכך נמוכים.
ראש הממשלה אהוד ברק השתתף אתמול (יום ה') בכנס סוער שערך השר יוסי ביילין כנגד ממשלת אחדות. ראש הממשלה שמע בכנס מספר דעות נחרצות כנגד כינון ממשלת חירום, ולאחר מכן נטל חלק בכינוס של לשכת מפלגת העבודה, שם, התקבלה, בפה אחד, החלטה לתמוך בצעדיו לכינון ממשלה כזו. ברק ניסה להבהיר בכינוס כי ממשלת חירום לאומית אינה "ממשלת חירחור מלחמה לאומית", ואמר כי בממשלה כזו אין הפניית גב למורשת ולעמדות של מפלגת העבודה. "לא נוותר על אוסלו ועל קמפ דייוויד. אנחנו לא מתכוונים לתת לליכוד זכות וטו ולהיענות לתכתיביו".
ראש הממשלה הציג את התנגדותו לדרישות הליכוד לכינון בחירות, במידה והתהליך המדיני יקבל תאוצה, ולדרישת זכות הווטו של הליכוד. "אנחנו לא יכולים לקבל את הדברים, אבל אנחנו ממשיכים את דו השיח איתם".
לדברי ברק, מספיק להתבונן במצעים של שתי המפלגות הגדולות כדי להיווכח שהרצון לשלום מקיף. לטענות כי ממשלות האחדות עד היום לא מילאו את תפקידן כראוי, אמר ברק כי עם חוק הבחירה הישירה, ממשלת אחדות תהיה שונה. "ראש הממשלה יכול להוביל, גם אם הצד השני לא רוצה". ברק הוסיף, עם זאת, כי "כל זמן שיש אמון בשיתוף, ממשלה כזו תלך קדימה".

ביילין לברק: אינך זקוק לעזרה ממי שיצר את מלחמת לבנון

ראש הממשלה אמר כי בפסגת קמפ דיוויד, הנשיא האמריקני ביל קלינטון, הציע לדחות את שאלת ירושלים במספר שנים. "ישראל", אמר ברק, "הסכימה לכך, אך ערפאת סירב". ברק חזר על המשפט שטבע לאחרונה - "כעת אין פרטנר לשלום", ואמר כי מי שאומר שיש לכונן שלום בכל מחיר, מעודד את הצד השני לדרישות ללא גבול, ובכך מוכן לכניעה במקום לשלום אמיתי.
השר ביילין, לעומת זאת, אמר כי אולי הפרטנר 'מעצבן', אך זהו הפרטנר, וחייבים להמשיך בתהליך המדיני. ביילין אמר כי יש פתח של הזדמנויות בין הבחירות בארה"ב לבין מועד כניסת הנשיא החדש. "עוד נותרו אבנים שיש להפוך בדרך לשלום", הוסיף. לברק אמר ביילין כי "אינך זקוק לעזרה מהאיש שיצר את מלחמת לבנון". ביילין אמר כי הליכוד בתוך ממשלת חירום יפעל רק להקדמת הבחירות, ולא יתן גב אמיתי. האלטרנטיבה לאחדות, אמר, היא הממשלה הקיימת שתקבל רשת ביטחון בהצבעות בכנסת מש"ס וממפלגות נוספות.

שרון: אנחנו יודעים למה העם זקוק עכשיו

בניגוד לכמה מחבריו התומכים בממשלת החירום, שרון אינו תוקף בחריפות את ברק בעקבות דבריו הערב, כי אינו מסכים לדרישות שרון. "אנחנו חושבים שהיום צריך ליצור אחדות בעם, ולכן חשוב להקים ממשלת חירום לאומית. אם רה"מ מסתייג מזה, הוא יצטרך להסתדר בלעדינו. אני קיבלתי הודעה שצוות המו"מ דן בנושא, ואח"כ הם יעבירו את תשובתם. נקבל אותה ונראה. אנחנו יודעים למה העם זקוק עכשיו", אומר שרון.
אלא שבמפלגתו כבר יש מי שמביעים פחות אופטימיות, ח"כ רובי ריבלין אומר כי "התגלה פרצופו האמיתי של ברק, לא היתה לו שום כוונה לללכת לאחדות לאומית, וכל מה שהוא רצה זה רק להציל את עצמו. מצב החירום שנוצר בישראל הוא בעיקר בשל מדיניותו ותפקודו של ראש הממשלה, וטוב יעשה אם יתפטר לאלתר".
העיתוי של הודעת ברק חיבל במידה מסויימת בכנס שארגנו ראשי מועצות וערים של הליכוד, התומכים בממשלת החירום. 80% מהם הודיעו כי הם תומכים בהקמת ממשלת חירום. עוזריו של שרון עמלו במשך כל היום כדי להשיג כמה שיותר תמיכה, יותר בבוס מאשר בממשלת אחדות. בכנס נשמעה ביקורת על חברי סיעת הליכוד המתנגדים לממשלת החירום, שארגנו אתמול כנס תמיכה בעמדתם.
שוקי פורר, ראש עיריית רחובות: "האם חברנו בסיעת הליכוד בכנסת משרתים את האינטרסים שלנו? אני חושב שחלק מהם אינם מבינים את גודל האחריות".
ליאור קצב, ראש עיריית קרית מלאכי ואחיו של הנשיא, פנה בקריאה לראש הממשלה לשעבר, בנימין נתניהו: "ביבי, עם כל אהבתנו אליך, זה לא הזמן לבחירות. זוהי שעת חירום. הרי כולנו יודעים מי עומד מאחורי חברי הכנסת המתנגדים. אנחנו צריכים להכנס לממשלת אחדות ללא תנאים".
עם זאת, פעילים המזוהים עם נתניהו כמו שמשון דרעי מפרדס כץ ועוזי כהן מרעננה, הגיעו לכינוס של שרון. דרעי טוען כי עשה זאת, "כדי לבדוק מי נאמן לביבי ומי מלכלך עליו", והוא מתגאה בכך שסירב ללחוץ את ידו של שרון, "כי הוא פועל נגד ביבי", כלשונו. דרעי הקפיד להעיר הערות ביניים פרו-נתניהו, כל שהשם הוזכר בנימה לא אוהדת מספיק לטעמו.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום איי אף פי
הגיע לכנס של ביילין. ראש הממשלה
צילום איי אף פי
צילום:דודו פריד
נתקל בהתנגדות. שרון
צילום:דודו פריד
מומלצים