שתף קטע נבחר

גורמים במטכ"ל: השנה היא "שנת ההכרעה"

הלחימה בשטחים כבר אינה מוגדרת כמוגבלת. אמש צפו ראש הממשלה והשרים בתרגיל רב חילי שלימד על תפיסת המטכ"ל באוקטובר 2002: האויב - המחבלים הפלסטינים, שיש להשמידם. העלות לשנה הקרובה: מיליארדי שקלים

בכל כמה חודשים נערך בבית הספר למפקדי השריון שבנגב, התרגיל הרב חיילי של חילות היבשה בצה"ל. מטרת התרגיל המוצהרת היא "הצגת תכלית" של מכלול היכולות הצבאיות ביבשה בפני חניכי קורס הקצינים היבשתי. מאות החניכים יושבים על טריבונה גדולה וצופים בטנקים, תותחים, מסוקי קרב וחי"רניקים המשחקים לפניהם.
זוהי גם ההזדמנות החגיגית להראות למתארחים בתרגיל לקראת איזו מלחמה מתאמן ונערך צה"ל. הפעם הציגו בפני ראש הממשלה, שר הביטחון וכמחצית מהשרים מודל של כפר פלסטיני בשם "תל-עזוז". בתרגיל הוצגו לראשונה משגרי הרקטות MLRS וכן הנשק החדיש והסודי, "פטיש 5 קילו", באמצעותו ניפצו חיילי קורס מ"כים את אחד הקירות ונכנסו לתוך הבית הראשון בסימטה. דחפור D-9, שבדרך כלל פורץ מכשולים קרקעיים מורכבים, זכה היום לתשואות כאשר מעך בכפו ותחת זחליו צריף פלסטיני ברחוב צלאח א-דין בכפר.
הקצין שהינחה את התרגיל, הסביר לנוכחים את הנחת העבודה: "על פי המודיעין שלנו, הכפר ננטש על ידי תושביו, ונותרו בו רק מחבלים שהתבצרו וממתינים לכוחותינו. הלחימה לפיכך, תהיה אינטסיבית ותשלב את כל מרכיבי הכוח: טנקים, תותחי וולקן של הנ"מ, חי"ר, ודחפורים".
חלק מהצופים, ובעיקר הצוערים, שהזדמנו לאחרונה גם ללחימה האמיתית בכפרים ובערים הפלסיטניות חייכו. אחד הנוכחים תיאר את שעיניו ראו: "את כל הדיווחים שאנחנו שומעים בחדשות מדי בוקר על פעילות צה"ל בלילה הקודם, אנחנו רואים כאן מול עינינו. חבל שלא כל עם ישראל כאן. הרבה דברים שהאזרחים מתקשים להבין, היו הופכים לברורים יותר".

העימות עם הפלסטינים הוא המלחמה עצמה

במציאות, כששטח הלחימה רווי באש מכל הסוגים ובמטענים, כמו למשל בשכונת "אמל" בחאן יונס, מכניס צה"ל לזירה את כלי הנשק שברשותו, במידת ההתאמה ובזהירות המתבקשת. מכיוון שברשות צה"ל יש מקלעים, דחפורים, מסוקי קרב וטנקים, הופכת עד מהרה הלחימה לכבדה ומשוריינת.
מבחינת הכוחות בשטח, העימות עם הפלסטינים כבר אינו מוגדר כ"מוגבל". כשמתוודעים להפגזת קיר בלוקים על ידי תותח וולקן של הנ"מ, או כשנורה פגז טנק בשם "רקפת" נגד מטרות אדם בשטח פתוח, כשנורה קליע חצי אינץ' מרובה צלפים "בארט", או כשעדים לירי צרור ממקלע מא"ג, מבינים טוב יותר מה טומן בחובו הדיווח הלאקוני "חילופי אש" בין חיילי צה"ל לפלסטינים.
הלחימה בשטחים הפכה למלחמה העיקרית של צה"ל, ולא רק מבחינת הכוחות בשטח. גם במטה הכללי הולכת ורווחת התפיסה כי העימות המוגבל מול הפלסטינים אינו מהווה מבוא להידרדרות כלל איזורית, אלא הוא המלחמה עצמה. מלחמה שתקבע במידה רבה את התנהגות מדינות האיזור, ותכריע בשאלה האם מנהיגיהן יסתכנו בעימות מול צה"ל. המעבר ללחימה מוגבלת פחות בשטחים, שינה גם את מושג ההכרעה בזירה הפלסטינית. כבר לא מדברים בצה"ל על ניצחון בנקודות, אלא על הכרעה צבאית. כך חוזרים למושגים של תפיסת שטח, השמדת האויב ואמצעיו. האויב מוגדר בינתיים, כארגוני המחבלים הפלסטינים.

מתכוננים לעתיד ותלויים בתקציב המדינה

באגף התיכנון במטכ"ל מגבשים בימים אלה את השלבים הסופיים של התכנית הרב שנתית, עד לשנת 2007. גם בתוכנית זו, באופן לא מפתיע, ממשיך להוות העימות עם הפלסטינים את התרחיש העיקרי, אלא שהפעם, צופים אנשי התכנון כי "השנה תהיה שנת הכרעה".
השנה הקרובה יכולה לטלטל את האיזור לשני הכיוונים: או לחידוש אינטנסיבי של התהליך המדיני, או למלחמה של ממש, קשה ועקובה מדם יותר מזו המתנהלת כיום. סביר להניח, גורסים המעריכים, שהעתיד צופן שילוב של שני הקצוות. הידרדרות קשה בעימות, ובעקבותיו האצה במשא ומתן.
משתנים רבים נוספים מתערבים, כמו להכעיס, בעבודת התכנון בדיוק חודש לפני הצגת התוכנית: המלחמה בעיראק, האם ישראל תותקף, מה יהיו תוצאות התקיפה האמריקנית וכיצד יעצבו את המציאות שלאחריה. שאלה קשה לא פחות היא, "מה הצד שלנו יעשה?" והכוונה היא למידת הנכונות של ממשלת ישראל לקראת משא ומתן.
מה שנהיר וברור למתכנני המטכ"ל, בהתחשב בתקציב המדינה הוא, שכדי להתכונן לכל האפשרויות, גם השנה יזדקק הצבא להרבה מאוד כסף. ההפרש בין דרישת הצבא לאוצר הוא למעלה מ-6 מליארד שקלים. עלות הלחימה והמוכנות עומדת גם השנה על 3 מליארד שקלים בשנה. עלות ימי המילואים ללחימה עומדת על כמליארד וחצי מליון שקלים. מבצע נוסף כמו "חומת מגן" יעלה עוד מליארד שקלים.
הצבא ינסה בשנת 2003 להוזיל את עלויות גיוס המילואים, בעיקר באמצעות מיצוי טוב יותר של הצבא הסדיר: יותר בנות, ששירותן הוארך לא מכבר לשנתיים, יישלחו לקורסים מקצועיים וטכניים במודיעין, בחילות תומכי הלחימה ובחיל האויר (השנה ייפתח מקצוע הכבאות בחיל האויר לנשים). הבנים שיתפנו במאגרי כוח האדם של צה"ל יישלחו ליחידות הקרביות.
עבודת מטה מקיפה בנושא צפויה להסתיים בחודש הקרוב והיא מנסה להתמודד גם עם הנתון שהופיע בדו"ח מבקר המדינה: רק אחוז אחד מן הנשים המגוייסות השתבצו בתפקיד קרבי. 20 אחוזים שובצו כפקידות.
על פי התכנון, כמות היחידות הלוחמות תגדל וכך גם מספר הלוחמים בכל יחידה. יש להניח שגם בשנה הבאה יוקמו מסגרות לוחמות חדשות, דוגמת הגדודים "לביא" ו"נצח יהודה" (הנח"ל החרדי) המופעלים בשטחים.
אבל השינויים בכוח האדם יורגשו רק בעוד שנתיים, כאשר הארכת שירות הנשים, שתחל ביולי 2000 תגדיל באופן משמעותי את מספר המשרתים בצבא. לכן, כבכל שנה, דורש הצבא בתוקף את תוספת התקציב כבר עכשיו. "עלות הלחימה השנה תהיה זהה לזו של השנה שעברה", אומר קצין בכיר באגף התכנון. "סוללה שלישית לפחות של טיל ה"חץ" היא צורך מבצעי. על דחיית פרוייקטים ופיתוח אמצעי לחימה, קל לכאורה להחליט. זה לא האוכל של החיילים ולא התחמושת שהם יורים היום. היו בעבר גם דיונים האם להמשיך את פרויקט חומה (פרוייקט טיל ה"חץ" - פ.פ.). היום אפשר לומר שאם היינו דוחים במספר שנים את הפרוייקט היינו היום במצב אחר לגמרי".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טנקים של צה"ל. תצוגת תכלית לשרים
צילום: אבי אוחיון
ראש הממשלה בתרגיל
צילום: אבי אוחיון
מומלצים