שתף קטע נבחר

האלוף גלעד: 80% מתושבי הרצועה - מתחת לקו העוני

מתאם הפעולות בשטחים אמר בישיבת הממשלה כי ניכרת החרפה במצוקה ברשות הפלסטינית, אך במקביל "כל ניסיון לבצע הקלות בלי לקיחת אחריות מצד הרשות - נידון לכישלון". ראש הממשלה אמר כי "לישראל יש עניין לבצע הקלות לפלסטינים שלא מעורבים בטרור". בסוף השבוע מתחו האמריקנים ביקורת חריפה על ישראל בנושא

מתאם הפעולות בשטחים, האלוף עמוס גלעד, אמר היום (א') בישיבת הממשלה, כי 80% מתושבי רצועת עזה חיים מתחת לקו העוני. גלעד סקר בפני השרים את המצב ההומניטרי בשטחים, ואמר שניכרת מגמה של החרפת המצוקה ברשות הפלסטינית והיא חברה "שתלויה בתמיכת ארגונים בינלאומיים".
יחד עם זאת אמר האלוף גלעד כי "כל ניסיון לבצע הקלות משמעותיות, ללא לקיחת אחריות ביטחונית מצד הרשות הפלסטינית לא יצלח". בנוסף אמר כי ניכרת התגברות של השנאה שרוכש העם הפלסטיני כלפי הרשות, בשל מצוקתו. "מדובר בשנאה עזה", כדברי גלעד.
האלוף גלעד אמר לשרים כי מה שקורה היום ברשות אינו אינתיפאדה אלא ניסיונות של מחבלים לביצוע פיגועי טרור. הוא ציין כי אין התקדמות בנושא המאבק בטרור, וכי הסרת עוצר מגלמת בחובה סיכונים מבחינת ישראל. "קיים הבדל בין הטרור שיוצא משטחים שונים ברשות. עיקר ההתרעות היום באות מן השומרון", אמר גלעד.

שרון: "יש לנו עניין להקל על הפלסטינים"

ראש הממשלה אמר בתגובה על הביקורת החריפה שמותחת ארה"ב על המצב ההומניטרי בשטחים כי "לישראל יש עניין להקל על אזרחים אשר אינם מעורבים בטרור". בישיבת הממשלה עלה גם נושא העברת הכספים לרשות. מדובר בשני מיליארד שקלים מכספי המסים המוקפאים של הרשות, אשר מוחזקים בידי ישראל. עד כה העבירה ישראל כ-10% מן הסכום בלי מנגנון פיקוח על העברת הכספים.
היועץ המשפטי לממשלה אמר בישיבה כי אין להעביר את הכספים לרשות הפלסטינית בלי שבוצעו רפורמות ומבלי שמתקיים פיקוח על הכספים המועברים לרשות. השר שרנסקי אמר שרצוי להעביר את הכספים לא באמצעות הרשות עצמה אלא באמצעות ארגונים בינלאומיים כדי לא לתת למוסדות הרשות לגיטימציה וגם משום שאי אפשר לסמוך על השימוש בכספים שמועברים לרשות. ראש הממשלה אמר כי הנושא יידון בפגישתו עם הנשיא בוש בוושינגטון השבוע.
שר הביטחון, בנימין בן אליעזר, אמר בדיון בממשלה כי מתגבר הלחץ הבינלאומי על ישראל בתחום הסיוע ההומניטרי ומתן חופש התנועה לאוכלוסיה הפלסטינית. לדבריו, "יש לנצל את העיתוי שנוצר על מנת לאמץ יוזמה מדינית עוקפת ערפאת, שתאפשר לתת תמריץ לגורמים המעשיים ברשות לשנות את מדיניות האלימות והטרור".

האמריקנים נזפו, שרון כינס את השרים

ראש הממשלה, אריאל שרון, כינס הבוקר לפני ישיבת הממשלה את צוות ההיגוי המדיני, העוסק בין היתר בהקלות לפלסטינים. זאת, בעקבות ביקורת אמריקנית חריפה בנושא, שהועברה לשרון באמצעות איגרת משגריר ארה"ב בישראל, דן קרצר.
הסוגייה ההומניטרית עלתה גם בישיבת הממשלה, שדנה בהקלה על העוצר בגדה ובהגדלת מכסות אישורי העבודה.
באיגרת שמסר קרצר נכתב כי המצב ההומניטרי בשטחים הולך ומידרדר, והפער בין דיווחיה של ישראל על הקלות למצב בשטח הוא "גדול מאוד".
גורמים מדיניים אמרו בתגובה כי "ההקלות שישראל מבצעת נעצרו מסיבות ביטחוניות, בשל הניסיון לחדש את תשתית הטרור".
באיגרת שמסר קרצר הובעה גם ביקורת על הפגיעה באזרחים פלסטינים במסגרת הפעולה בחאן-יונס. האיגרת כללה גם דרישה להעביר לפלסטינים את יתרת שני מיליארד השקלים של כספי המיסים המוקפאים לידי הרשות הפלסטינית.
עד כה הועברו לפלסטינים, באמצעות שלושה תשלומים, 70 מיליון שקלים מכספי המסים המוקפאים.
בנוגע להעברת הכספים אמרו הגורמים המדיניים כי עד שישראל לא תקבל ביטחונות על כך שהכספים ילכו לצורכי האוכלוסייה בלבד ולא למטרות טרור, היא לא תוכל להעביר את הכספים. 210 מיליון השקלים הועברו בלא כל ביטחונות מיוחדים ובלי מנגנון פיקוח על הכספים.
הדברים צפויים לעלות בשיחותיו של שרון בביקורו השבוע בוושינגטון, שבהן תידון גם סוגיית הבקרה על העברת הכספים. עד כה הועבר הכסף לחשבון הבנק הפרטי של סלאם פיאד, שר האוצר הפלסטיני, שאינו בשליטת ערפאת. אולם לדברי הגורמים, "יש צורך בפתרון קבע לפיקוח על השימוש בכספים. צריך להקים מכניזם בשיתוף הקוורטט. אבל עד כה הפלסטינים סירבו לתת את הסכמתם למנגנון הזה".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום : איי פי
שרון. הקלות לפלסטינים
צילום : איי פי
צילום: שלום בר טל
האלוף גלעד. "מצוקה ברשות"
צילום: שלום בר טל
מומלצים