שתף קטע נבחר

פרסום ראשון: ערפאת צפוי להדיח את שר הפנים יחיא

שר הפנים מונה כחלק מהרפורמה ברשות הפלסטינית. מקור פלסטיני: "יחיא לא הצליח לטפל במליציות החמושות והוא בדרך החוצה". הערכה: המחליף הני אל חסן, מראשי הפתח. גורמים מדיניים בתגובה: "מדובר בעוד ניסיון של ערפאת להרוויח זמן. הוא אינו מתכוון לבצע רפורמות אמיתיות כי הוא יודע שהן כרוכות בהוצאת הסמכויות מידיו"

פרסום ראשון: מקורות פלסטינים אמרו היום (א') ל-ynet כי במסגרת מאמציו של יו"ר הרשות הפלסטינית, יאסר ערפאת, להרכבת הממשלה הפלסטינית החדשה בימים הקרובים, צפוי ערפאת להדיח את שר הפנים המכהן, עבד אל רזאק יחיא, ולמנות במקומו את הני אל-חסן, מראשי הפתח.
מקור פלסטיני בכיר אמר ל-ynet כי הסבירות לכך נראית הבוקר "גבוהה ביותר". המקור מדווח כי במגזרים נרחבים בתוך הפתח קיים חוסר שביעות רצון מתפקודו של יחיא במסגרת הרפורמה הביטחונית ומאי הצלחתו לטפל בתופעת המליציות החמושות והזרועות הצבאיות השונות.
המקורות מציינים כי יחיא יהיה היחיד מבין חמשת השרים החדשים שערפאת צירף לממשלתו ביוני שאמור לעזוב את תפקידו. ארבעת האחרים צפויים להמשיך בתפקידם, בעוד שאל-חסן יחליף את אל יחיא.
ב-ynet דווח לפני מספר ימים על שלושה מבכירי הפתח, ביניהם אל-חסן, שרואים עצמם מועמדים להחליף את יחיא, אולם היום תפס המהלך תאוצה, והוא קשור בין היתר לרצונה של תנועת הפתח ושל ערפאת עצמו להשליט סדר במישור הפנימי, במיוחד מול תנועת החמאס.
אל-חסן זוכה גם להערכה בקרב הזרוע הצבאית של הפתח, גדודי חללי אל אקצה, יותר מאשר יחיא, שמספר הצהרות שלו על הנזק שגורמת הפעילות המזוינת של הפלגים הפלסטינים, עוררו את זעמם של אנשי אל-אקצה.
לא ברור עדיין כיצד יגיבו בישראל ובארצות הברית לאפשרות הדחתו של אל-יחיא, שכן השניים בירכו על המינוי לפני מספר חודשים. אולם, מאז המינוי עצמו, המשיך יחיא להיות שנוי במחלוקת ורבים מבכירי הפתח סירבו לקבל את מינויו.
במסגרת התייעצויותיו נפגש היום ערפאת עם חברי המועצה המחוקקת הפלסטינית אנשי הפתח מרצועת עזה. מקורות פלסטינים אמרו ל-ynet כי חברי המועצה ביקשו שאנשיהם יהוו מחצית מהממשלה המתוכננת, שמספר שריה ינוע בין 20 ל-24. עוד נודע ל-ynet כי אנשי עזה ביקשו לפחות את אחד משני התיקים הבאים: האוצר או הפנים.
חבר המועצה המחוקקת, אחמד נסר, הכחיש בשיחה ל-ynet את קיומה של פגישה כזו וציין כי נציגי עזה ביקשו רק את יישום החוק והתקנון, על פיהם 80% מחברי הממשלה צריכים להיות חברים במועצה המחוקקת. "הדיבור על כך שדרשנו מחצית התיקים הם שמועה שנועדה לפגוע בנו. יכול להיות שיש גורמים בפתח ברצועה, שהיו רוצים את מחצית מתיקי הממשלה, אולם זה לא היה תנאי שהצבנו לראיס".
נסר אמר כי חברי המועצה דורשים רק שכל השרים יהיו מקובלים על רוב חברי המועצה. אנשי השטח של הפתח במועצה המחוקקת, הנמנים על "הוועד התנועתי העליון", המייצג את השטח בפתח, דרשו לפחות שר אחד מטעמם.

"ערפאת יכריז על ממשלתו - כממשלת חירום"

בתוך כך, דיווחה תחנת הטלוויזיה הקטארית "אל-ג'זירה", שערפאת צפוי להכריז על ממשלתו החדשה כממשלת חירום וזאת כדי לעקוף את הצורך להציג את חברי הממשלה והמועצה המחוקקת. ערפאת, שמקיים היום התייעצויות עם בכירים פלסטינים ועם ראשי הפתח, אינו מצליח לשכנע את סיעת הפתח להשאיר בתוך הממשלה ארבעה מבין השרים הבכירים.
ל-ynet נודע כי ערפאת מבקש להשאיר בתפקידם את שר ההסברה, יאסר עבד-רבו, את השר לתכנון בינלאומי, נביל שעת', את השר לשילטון מקומי, סעאב עריקאת, ואת השר לעניינים אזרחיים, ג'מיל טריפי. אולם, אנשי הפתח דורשים את הדחתם של הארבעה שערפאת מתעקש על המשך כהונתם וכאמור, כדי לעקוף את התנגדות אנשי הפתח הוא עשוי להכריז על ממשלתו כממשלת חירום. גורמים בפתח אומרים ל-ynet כי "גם אם הדבר יעלה בידי הראיס, הרי שהממשלה תמשיך לסבול מהיעדר תמיכה ציבורית ופרלמנטרית, ולא תהיה לה כל לגיטימציה".

"ערפאת מנסה להרוויח זמן"

גורמים מדיניים בירושלים אומרים בתגובה להחלפתו הצפויה של יחיא כי "מדובר בעוד ניסיון של ערפאת להרוויח זמן. ערפאת אינו מתכוון לבצע רפורמות אמיתיות כי הוא יודע שרפורמות אמיתיות כרוכות בהוצאת הסמכויות מידיו. מינוי שר פנים חדש הוא בגדר היאחזות בקרנות המזבח".
לדברי הגורמים, "הסיבה שיחיא לא הצליח במשימתו היא שערפאת מנע את יישום התוכניות המפורטות שהוכנו ע"י האמריקנים לרפורמה בתחום הביטחון. התוכניות דיברו על הוצאת ראשי המשטרה הפלסטינית לגמלאות כשסעודיה היתה מוכנה לשלם להם פנסיה, אבל ערפאת לא מעוניין ליישם את התוכנית הזאת ולא חשוב מי מאייש את תפקיד השר לביטחון פנים".

בכתיבת הידיעה השתתפה דיאנה בחור

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום : איי פי
יחיא. שר הפנים. הסוף?
צילום : איי פי
מומלצים