שתף קטע נבחר

לבנון: רבבות בטקס שאיבת המים בווזאני

דגל חיזבאללה הוצב על מתקן השאיבה. בטקס השתתפו רבבות, ובהם נשיא לבנון ומנהיג חיזבאללה בדרום. הנואמים שבו ואמרו כי השאיבה היא זכותה הלגיטימית של לבנון

בלבנון נורתה היום (ד') יריית הפתיחה במלחמה על נחל הווזאני: במתקן השאיבה התקיים טקס המוני בהשתתפות רבבות, אליו הגיעו נשיא לבנון אמיל לחוד, יו"ר הפרלמנט הלבנוני, נביה ברי, ומפקד החיזבאללה באזור הדרום השייח נביל קאוק. אבל מה שסימל יותר מכל את המעמד, היה דגל חיזבאללה שהונף על המתקן. זה היה סמל ההתרסה כלפי ישראל.
לאורך כל שעות היום זרמו מאות מתושבי האזור לצפות במתקן השאיבה, התושבים נשאו בידיהם את דגלי לבנון, החיזבאללה, וארגון אמל.
מעבר לגבול, בצד הישראלי, עמדו תושבי הכפר החצוי רג'ר והביטו בנעשה בחשש. "היום יש פה המולה אבל מחר לא יהיה כלום. הכל פוליטיקה", אמרו אחדים מהתושבים. אחרים הביעו חשש כי החיזבאללה ימנע מהם להוסיף ולשאוב את מימי הווזאני. "אנו שואבים במשך שנים מים ממעיין הנמצא בסמוך למתקן השאיבה. כבר קרה בעבר שהם הזיזו לנו את המשאבות". סיפר מוניר, אחד התושבים, והוסיף: "אם חלילה יקרה פה משהו, אנחנו הראשונים שנספוג את האש".
על פי דרישת האמריקאים אמורים הלבנונים לשאוב בין 5-10 מיליון קוב מים בשנה לטובת מי שתייה בלבד. אך טרם הובהר האם הושגו הבנות בנושא זה. בנאומים שנישאו בטקס והועבר בשידור חי ברשת הטלוויזיה של החיזבאללה "אל-מנאר", חזרו הנואמים על כך כי שאיבת מי הווזאני היא זכותם הליגיטימית של הלבנונים. הטקס הועבר בשידור ישיר בכלי תקשורת בעולם הערבי. תחנת הטלוויזיה של החיזבאללה ריאיינה פועלים העובדים במקום ואנשי ציבור לבנונים, שאמרו כי לבנון נחושה להמשיך בפרוייקט למרות איומי ישראל.

פרס: לא יהיו צעדים חד צדדיים

שר החוץ, שמעון פרס, התיחס היום במליאת הכנסת לשאיבה מנחל הווזאני, ואמר כי ישראל לא תסכים לצעדים חד צדדיים בנושא המים. "שאיבת המים עשויה ליצור סכסוך אזורי בתחום המים נוסף על הסכסוך הטריטוריאלי. אנו מתכוונים להגן על המים שלנו, אך נמתין למיצוי המהלך הדיפלומטי עד תומו", אמר פרס.
לבנון, שביצעה בשבוע האחרון שאיבות ניסיון במתקן, הודיעה שלא תחזור בה מכוונתה לשאוב מים ממקורות הווזאני, למרות התנגדותה החריפה של ישראל וניסיונות התיווך של ארה"ב. גורמים רשמיים הודיעו שהמתקן ישאב ארבעה מיליון קוב מים בשנה שלולא יישאבו, היו זורמים לירדן ולכינרת, וזאת בנוסף על שבעה מיליון קוב מים בשנה שנשאבים כבר כעת באתרים אחרים.

נסראללה: נגיב "תוך דקות"

מנהיג החיזבאללה, השייח' חסן נסראללה, אמר אמש שאירגונו יגיב "תוך דקות" אם תתקיף ישראל את המתקן. "אני מודיע: הזרוע הצבאית של חיזבאללה תגיב לכל מעשה תוקפנות נגד תחנת השאיבה באופן חריף, נחוש והחלטי. התגובה תהיה מהירה - אינני מגזים אם אומר - תוך דקות. לא נמתין שעות או ימים. בעוד אני מדבר כרגע, חיזבאללה ערוך ומוכן לביצוע פעולתו הלגיטימית והמוסרית ולמילוי חובתו הדתית", אמר נסראללה.
נסראללה הוסיף ואמר שכל פעולה ישראלית תגרור פתיחה מחודשת של חזית גבול הצפון ושחיזבאללה כבר בחר את המטרות לעברן יפנה את תגובתו. "אחינו יודעים כיצד לנהוג. הם צריכים רק שיחת טלפון של שתי שניות", הוסיף .

קצין בכיר: ברור שנצטרך להתפשר

במערכת הביטחון ובצה"ל עוקבים בדריכות אחרי ההתקדמות העבודות בתחנת השאיבה במקורות הווזאני. גורמי צבא ציינו כי בישראל התקבלה החלטה לנסות ולמצות את המסלול המדיני בדרך לפתרון הפרשה. קצין בכיר אמר אמש: "ברור לנו שגם אנחנו נצטרך להתפשר עם הלבנונים ולתת להם משהו. לא נצא מהעניין שכל המים אצלנו אבל מצד שני גם לא יווצר תקדים שבו לבנון או כל מדינה אחרת באזור תוכל לשאוב מים מבלי להתחשב בשכנים - כעת אנחנו השכנים".
בצה"ל רווחת הדעה לפיה פעולה צבאית נגד לבנון בעניין הווזאני אינה כדאית ובוודאי שאינה אפשרית כעת לפני תקיפת ארה"ב בעיראק, כאשר גם פעולות מוצדקות ולגיטימיות בעיניי ישראל נתקלות בהתנגדות אמריקנית.
עם זאת אומרים בישראל שהמצב לא יכול להמשך כפי שהוא כעת, וחייב לבוא איזשהו פתרון שאם לא כן, תאלץ בסופו של דבר ישראל להפעיל כוח נגד הצעדים החד-צדדים של הלבנונים.

החיזבאללה "תפס טרמפ"

בעניין המעורבות של החיזבאללה אומרים בצה"ל שהארגון "תפס טרמפ" על מפעל לבנוני אזרחי כיוון שיש בנושא פוטנציאל להתחממות צבאית ולהפגנת שרירים מתוך הגנה, כביכול, על אינטרסים לבנונים. גורמים צבאים אומרים שהאיום של חיזבאללה להגיב תוך דקות על פגיעה של ישראל במפעל המים הוא סגנון של בריון שכונתי. "ברור לכולם מי חזק יותר. אלא שאנחנו נוקטים בדרך אחראית".
שר הביטחון, בנימין בן אליעזר, אמר אמש כי בביקורו בפריס הבהיר את עמדת ישראל בנושא ואת חשיבות העניין בעיניה. בן אליעזר ביקש משר החוץ ומשרת ההגנה של צרפת לפנות לנשיא צרפת, ז'אק שיראק, הצפוי לצאת לביקור בלבנון ובסוריה בימים הקרובים, ולבקש ממנו לפעול בנושא במטרה להביא את המשבר לפיתרון בדרכי שלום. "אשמח מאוד אם גם צרפת תסייע בכיוון הזה" אמר בן אליעזר, "אבל בינתיים לבנון ממשיכה בשלה וצפויה לחגוג מחר בפתיחת השאיבה".

בכתיבת הידיעה השתתפו פליקס פריש וסמדר שמואלי

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
חייל לבנוני סמוך למתקן השאיבה (ארכיון)
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
טקס המוני בהשתתפות רבבות. הווזאני היום
צילום: רויטרס
מומלצים