שתף קטע נבחר

שרון: ההצעה האמריקנית - טיוטה שלא מחייבת אותנו

בפגישה בין פאוול לשרון הועלתה סוגיית היוזמה האמריקנית להסדר בשלושה שלבים, ושליחותו של ברנס לאזור. בנוסף, שרון ביקש לאשר את הסיוע בסך 200 מיליון דולר לישראל

ראש הממשלה אריאל שרון נפגש אמש (ה') עם מזכיר המדינה, קולין פאוול. בפגישה הועלתה סוגיית "מפת הדרכים" - היוזמה האמריקנית להסדר. בנוסף, הועלתה בפגישה שליחותו לאזור של עוזר מזכיר המדינה לענייני המזרח התיכון, ויליאם ברנס. הלילה ישוב שרון לארץ.
שרון אמר כי קיבל את טיוטת היוזמה, וכי "מדובר בטיוטה שקיבלנו לעיון. היא איננה בגדר הצעה מחייבת". הוא אמר שיקרא אותה בעיון כשיגיע לארץ. לפני הגעתו לארץ, אמר שרון כי יקיים דיון בתחילת השבוע בנושא העברת האחריות הביטחונית לפלסטינים בחברון, במסגרת מה שמוגדר כתכנית "יהודה תחילה".
גורמים בפמליית ראש הממשלה אמרו כי גם האירופים ומדינות ערב אמורים להגיש את הערותיהם לטיוטה עד שתגובש לכדי מסמך סופי. לדבריהם, הם מסתייגים מלוח הזמנים שהוצג בתוכנית.
לפני פגישת שרון-בוש אמש הציגו האמריקנים את "מפת הדרכים" - התוכנית המדינית שגיבש הממשל ליום שאחרי סיום המתקפה בעיראק. התוכנית כוללת שלושה שלבים לפתרון הסיכסוך עם הפלסטינים:
1. עד אמצע 2003: הפסקת הפיגועים, רפורמות ברשות, הקפאת הבנייה בהתנחלויות ונסיגה של כוחות צה"ל משטחי איי.
2. עד אמצע 2004: כינוס ועידה בינלאומית ומשא ומתן על הקמת מדינה פלסטינית ופירוק התנחלויות.
3. עד 2005-2006: משא ומתן על הסדר הקבע בשיתוף מדינות ערב (בעיקר ירדן ומצרים), תוך העלאת סוגיות ירושלים והפליטים.
התוכנית אמורה להתבצע תוך כשלוש שנים, ואין היא סופית משום שטרם קיבלה את אישורו של הנשיא בוש.

שרון ביקש 200 מיליון דולר

גורמים בפמליית ראש הממשלה אמרו ל-ynet שראש הממשלה העלה בשיחותיו את הקשיים הכלכליים של ישראל והעלה את הצורך בסיוע אמריקני. שרון העלה מחדש את הצורך של ישראל בסיוע של 200 מיליון דולר, שלא הועבר עד כה על ידי האמריקנים. ראש הממשלה פירט את ההוצאות הביטחוניות הגדולות של ישראל, בשל המצב. הוא ציין את הפגיעה בתיירות בעקבות הטרור, ואת הקשיים הנובעים מהמשבר הכלכלי העולמי כתוצאה מן המיתון ומהמשבר בענף ההיי-טק.
על מנת לאשר את הגשת הסיוע לישראל יש צורך בחקיקה. הסיוע יכול לעבור רק באישור הקונגרס והנשיא גם יחד. הנשיא בוש מודע לנושא והדבר נמצא ברמת דרגי עבודה. גורמים מדיניים העריכו שגישתו של הנשיא לנושא חיובית, זאת על סמך ההתבטאויות החיוביות שלו בזכות הכלכלה הישראלית, בתום פגישתו אמש עם שרון.
בפגישה בין שרון ופאוול עלתה גם סוגיית נחל הווזאני. הנציגים הישראלים בפגישה שבו על עמדתם כי ישראל מוכנה לשאיבת מים לשתייה בלבד, אך אינה מוכנה לשינוי הסטטוס קוו, כלומר איננה מוכנה להטיית מי הנחל או לשאיבה לצרכי השקייה.
לדברי גורמים מדיניים, האמריקנים אמרו לנציגים הישראלים כי הם מבינים שישראל לא תוכל להתעלם משינוי הסטטוס קוו בנושא הווזאני, וכי אם הדבר יתרחש הוא ידרוש תגובה ישראלית.
נושא נוסף שיעמוד בפני טיפול עם חזרת רה"מ לארץ הוא העברת כספי המיסים המוקפאים לרש"פ. גורמים בכירים בפמליית רה"מ אמרו שהדבר ייעשה רק לאחר שיוקם מנגנון אמריקאי לפיקוח על המטרות שלשמן יועבר הכסף. האמריקנים צריכים להביא את המנגנון המוצע שלהם לאישור הפלסטינים. ישראל התחייבה להסכים להעביר את הכספים באופן שוטף ועל בסיס חודשי, בניגוד למדיניותה עד עכשיו, לכשיוסכם על המנגנון הזה.
בהתייחסו לטקס הזיכרון הממלכתי לזכר יצחק רבין, אמר שרון, עם שובו לארץ, כי שוחח עם בני משפחת רבין וכי לא ניתן היה לשנות את מועד המפגש עם בוש, ולכן נעדר מן הטקסים הממלכתיים ביום הזיכרון. "אני האחרון שצריך להזכיר את יחסי המיוחדים עם האיש".

"כולנו תומכים בישראל"

שרון נפגש אמש גם עם מנהיגי הדמוקרטים והרפובליקנים בסנאט, ואיחל לשניהם הצלחה בהתמודדות. דאשל, מנהיג הדמוקרטים, אמר כי "בנושא ישראל אין דמוקרטים ואין רפובליקנים. כולנו אמריקנים וכולנו תומכים בישראל".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים