שתף קטע נבחר

ההסכם שהיה - והתפוצץ

בבוקר התסריט היה ברור: התנגדות של העבודה, תוביל לפירוק הממשלה ולבחירות. אולם אז נכנסו הדיונים על פשרה להילוך גבוה והניבו הסכם. בן אליעזר ושרון נפגשו כדי לחתום, ואז החלו הצעקות, והכל התפוצץ. "יצא עשן שחור" אמר ח"כ אושעיה ויצא להצביע נגד התקציב

בשעות הבוקר זה נראה כמעט סגור: העבודה תתנגד לתקציב, ממשלת האחדות תפורק וריח הבחירות כבר עלה באוויר. אולם אז החלו דיווחים אודות פשרה שתציל את המצב, שנרקמה בסיוע עורכי הדין יעקב נאמן ורם כספי. צוותי המשא ומתן התכנסו לדיונים קדחתניים ולבסוף גם נערכה פגישה בין ראש הממשלה ליו"ר העבודה. עד לרגע האחרון נדמה היה שהושגה הפרשה המיוחלת וגושרו הפערים בין דרישות לעבודה לעמדת האוצר, אבל אז הכל התפרק.

הויכוח על ה"התנחלויות"

בבוקר דווח שיהדות התורה צפויה לתמוך בהצעת התקציב. חברי הכנסת של המפלגה אמרו שהושג פתרון חלקי לנושא התקציב להסעות לילדי החינוך העצמאי עד סוף 2002. גם סיעת שינוי החליטה לתמוך בתקציב. חברי ישראל בעלייה סיכמו על חופש הצבעה בנושא התקציב, והח"כים מרינה סולודקין וגנדי ריגר הודיעו שיימנעו בהצבעה. גם שני חברי סיעת מימד, שאינה חלק ממפלגת העבודה, החליטו להימנע בהצבעה בנימוק של "אחריות לגורל המשק".
על רקע תמונת המצב הזו, וההערכה שלקואליציה מובטח רוב בהצבעה בקריאה ראשונה על התקציב, טען בנימין בן אליעזר כי הוא מוכן ללכת לקראת פשרה, אבל המשיך לתקוף את שרון.
מאמצי התיווך של עורכי הדין נאמן וכספי נמשכו במשך כל שעות היום ועסקו בעיקר בסעיף המחלוקת על דרך חלוקת התקציבים להתנחלויות ולערי הפיתוח. על פי עו"ד כספי, "העבודה דרשה סעיף הקובע כי התקציב יבוסס על קריטריונים שיוויוניים לכל מגזרי המשק, כולל ההתנחלויות". אולם, שרון טרם הסכים למילה "התנחלויות". ל-ynet נודע כי גם השר פרס צידד בעמדתו של שרון וסירב להכניס את המילה מחשש שהיא תפוצץ את הסכם הפשרה.
יו"ר סיעת מפלגת העבודה, אפי אושעיה, אישר כי "אין כרגע את המילה התנחלויות בהסכם ואני בהחלט לא מרוצה מזה. ראש הממשלה אמור להגיע לכנסת ולהודיע האם הוא מאשר את הנוסח. אם יאשר, נאשר את ההסכם בסיעה ונצביע בעד התקציב. אם ידחה את ההסכם נצביע נגד ונגיש מכתבי התפטרות".
גורמים פוליטים אמרו בהקשר זה: "נראה שכולם רוצים לרדת מהעץ, ועכשיו עורכי הדין בונים את הסולם". סיעת העבודה אמורה לאשר את ההסכם בדקות הקרובות. "כל שרי העבודה מחייכים", אומרים בכנסת, "נראה שהם ישמרו על הכיסאות".

שריד חשב שהרוויח ארוחה

אחר הצהריים, לאחר שהלך והתגבש הסכם בין הליכוד והעבודה, ראש הממשלה כבר הכין נאום, אותו אמור היה לשאת בכנסת. בנאום, נאמר: "שוחחתי עם שר הביטחון וסיכמנו כי סיעת העבודה בכנסת תצביע בעד התקציב בקריאה ראשונה. עוד סוכם כי במסגרת התקציב המוצע, ללא פריצתו, תוך שמירה על יעד הגירעון, וללא שינוי משמעותי, תוסדרנה סוגיות הגימלאים והסטודנטים. לשם כך מיניתי ועדה בראשותי שבה יהיו גם חברים שר הביטחון, שר החוץ, ושר האוצר. הוועדה תסיים את עבודתה עד ה-10/11/2002. הממשלה חוזרת על מחויבותה כי חלוקת המשאבים הממלכתיים תיעשה אך ורק על פי קריטריונים המבוססים על שיקולים ענייניים ושוויוניים, על פי יעדי המדינה וצרכי אזרחיה, ולא על פי מפתח מגזרי".
גם שרי העבודה הביעו אחר הצהריים אופטימיות באשר להסכם. כאשר יצאו בשעה 4 מחדרו של השר בן אליעזר, אמרו כאשר פניהם זורחות: "כנראה שהצלחנו לשמור על ממשלת האחדות נגד כל הסיכויים".
יו"ר האופוזיציה, יוסי שריד, אמר בצהריים כי אם יושג הסכם יתבזו כל הצדדים המעורבים. "אני אידיוט. אתמול התערבתי עם חבר על ארוחה במסעדה טובה כי בטיפשותי חשבתי שהפעם הם סוף סוף יפרשו", אמר שריד והוסיף כי "בפיתרון המשבר הזה המתווכים הם שני עורכי דין מהמאיון העליון כאשר אנו מדברים בבעיות של שכבות המצוקה. אני חושב שהפעם כולם התבזו".

עשן שחור

השלב הבא היה פגישה בין שרון לבן אליעזר לצורך חתימה על הסכם הפשרה, אולם עד מהרה "עלה עשן שחור מחדרו של שרון", כדברי יו"ר העבודה, ח"כ אפי אושעיה. במהלך הפגישה נשמעו צעקות רמות מלשכת ראש הממשלה. גם השר שלום שמחון, מרכז המו"מ מטעם העבודה, עזב את הפגישה הסוערת במחאה.
השר בן אליעזר אמר לאחר הפגישה: "עשיתי כל מה שניתן כדי לשמור על האחדות. ביקשתי מראש הממשלה לפתור את הבעיות במסגרת ועדה בהרכב של ראש הממשלה, שר האוצר, שר החוץ ועבדכם הנאמן. כל מה שהצעתי זה צדק, כל מה שהצעתי זה להפנות את הכסף לשכונות. בלשכת רה"מ לא היו מוכנים לשמוע על זה".
בן אליעזר הוסיף: "ישנו רגע שבו אתה בעצם צריך ללכת ולשאול את עצמך שאלות קשות ודאי שאתה עומד כראש מפלגה. לאן אתה מוביל את המפלגה, מה השליחות הציבורית שלנו, עם כל הקושי, אבל על ציר הזמן הציבור גם יידע שאנחנו עזבנו למען עניין , למען להגן על אותן אוכלוסיות שכל כך מחפשות כתובת מזה כל כך הרבה זמן, לעשות צדק, לנסות ולהכנס לכל המגזרים, אני כבר לא מדבר על כך שבמילא היה לוקח עוד חודש עוד חודשיים כי לפי דעתי כבר תמו הימים בהם היה אפשר לומר שאפשר להמשיך בלי אופק מדינית.

שרון : פואד חזר בו

מקורות בלשכת ראש הממשלה טענו בתום הפגישה, כי אנשי בן אליעזר הודיעו סמוך לשעה 15:00 אחר הצהריים שנוסח טיוטת ההסכם מקובל עליהם, אולם כשעה לאחר מכן הגיע לפגישה עם ראש הממשלה אריאל שרון עם שורה של תביעות חדשות, עליהן לא דובר כלל ובראשן הכנסת המילה "התנחלויות", למסמך שאמור היה להיחתם בין הצדדים. "בן אליעזר לא רצה לסגור שום הסכם", אמרו בלשכת שרון. "הוא משך את המשבר כדי לחדד את הקונפליקט סביב נושא ההתנחלויות, ועשה זאת בצורה הכי נחותה שיש".
השר סילבן שלום אמר: "עשינו את כל המאמצים בשלושת החודשים האחרונים כדי לשמור על ממשלת האחדות הלאומית אבל לצערי הרב היו כאלה שחשבו שיש צורך בזמן הזה לפרק את הממשלה ולא מהטעמים העניינים". לדברי שלום, ההסכם לא נפל על המילה - "התנחלויות".
עו"ד יעקב נאמן, שתיווך בין הצדדים, אמר: "ההסכם נפל על כך שבנימין בן אליעזר לא רצה להגיע להסכם". עו"ד רם כספי אמר כי "מי שהפסיד באמת זה עם ישראל וזה מעורר בלבי מחשבות נוגות מאוד על כל מה שמתרחש. פירוק ממשלת האחדות זה עונש יותר מדי כבד לעם ישראל. לפי החוק, יש לפואד 48 שעות לחזור בו על מנת לעצור את המפולת. אני מקווה שהוא יעשה זאת".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ 1
בדרך לבחירות. בן אליעזר
צילום: ערוץ 1
צילום: רויטרס
הפגישה נכשלה. שרון
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
פעם אחרונה יחד ליד שולחן הממשלה
צילום: רויטרס
מומלצים