שתף קטע נבחר

האמריקנים התלכדו סביב הדגל

פרופסור איתן גלבוע מהמחלקה למדעי המדינה באוניברסיטת בר-אילן, מנתח ל-ynet את תוצאות הבחירות בארה"ב: המנצחים הם הנשיא בוש - שקיבל מנדט מחודש למדיניותו, וגם מפלגות הימין בישראל - בזכות עליית ההשפעה של הנוצרים הפונדמטליסטים

תוצאות הבחירות לקונגרס בארצות הברית מהוות ניצחון משמעותי לבוש ולמפלגה הרפובליקנית. בדרך כלל מפלגה שנציגה יושב בבית הלבן מאבדת מכוחה בבית הנבחרים ובסנאט. והפעם, דווקא הרפובליקנים הצליחו לשמר את כוחם בבית הנבחרים ולהשיג רוב גם בסנאט על חשבון הדמוקרטים.
זו תופעה נדירה. הפעם האחרונה שהיא התרחשה היתה בתקופת הנשיא רוזוולט, 1934, לאור המיתון הכלכלי, והשערוריות הבורסאיות שפקדו את ארה"ב בשנה האחרונה, ניתן היה להניח שיחד עם המסורת הפוליטית ההיסטורית, הדמוקרטים יזכו לניצחון.
אבל הכלכלה שיחקה הפעם תפקיד שולי לחלוטין. הסיבות לניצחון בוש מורכבות מהמצב הביטחוני שהשתרר בארה"ב מאז התקפות הטרור בניו יורק ובוושינגטון. המלחמה העולמית נגד הטרור גרמה לתופעה שאנו קוראים לה: "פעולות התלכדות סביב הדגל". התופעה מתבטאת בכך שבזמן משבר ואיום חיצוני, הציבור מתלכד סביב הנשיא, ומעניק לו אשראי פוליטי. בוש קרא נכון את המצב הזה, וניצל אותו היטב בכך שפעל ללא ליאות בשבועות האחרונים, הלהיב רפובליקנים ואחרים לתמוך בו ובמדיניותו.
במידה מרובה, ההישג הזה נזקף לזכותו. התוצאות יאפשרו לבוש ולאנשיו לטעון שההצבעה בעד הרפובליקנים היא בבחינת הבעת אמון במנהיגות הנשיא, בהענקת מנדט מחודש למדיניות שלו. הואיל ובכל ההופעות שלו הוא התמקד אך ורק באיומי הטרור, ובצורך לפרק את סדאם חוסיין מנשק להשמדה המונית, ולהחליף את משטרו, יוכל בוש לטעון עכשיו שיש לו מנדט להמשיך בהכנות למלחמה בעיראק.
מצד שני יש לזכור שלמרות הניצחון המרשים, יחסי הכוחות בקונגרס נותרו צמודים מאוד. התיקו הפוליטי שנרשם בבחירות הקודמות לנשיאות לפני שנתיים נותר בעינו. בסנאט, למשל, התהפכו היוצרות, ועכשיו הרפובליקנים שולטים בהפרש של מושב אחד כל אחד, אולי שניים. זהו פער מצומצם שלא יאפשר לנשיא מספיק חופש כדי לממש את התוכניות והיוזמות שלו.
אחת הסיבות לניצחון הרפובליקני היא היעדר מנהיגות במפלגה היריבה. לא היה עד עכשיו ואין בשלב זה מועמד מוביל מטעם הדמוקרטים לנשיאות, ושני מועמדים פוטנציאליים, טום דאשל מהסנאט, ודיק גרפהרדט מבית הנבחרים, שחשפו שאיפות נשיאותיות, נראים עכשיו מועמדים פגועים, עקב הכישלון בבחירות.

"המשפחתולוגיה"

אחת התופעות המעניינות בתוצאות הבחירות, היא התוספת של אשתו של רוברט דול, בעצמה מועמדת לנשיאות המפלגה, כיוון שכיום יש שתי נשים כאלה, של נשיא לשעבר ומועמד לנשיא לשעבר, כל אחת מייצגת מפלגה אחרת, הילארי קלינטון ואליזבת דול. יש בכך להעיד על התקדמות הנשים בפוליטיקה האמריקנית. נוצר כאן פוטנציאל מעניין לסיבוב בחירות בעתיד שבו ישתתפו קלינטון ודול (הפעם, הנשים).
לעומת ההצלחות של משפחת בוש, שכללה את נצחון הבן הצעיר בבחירות לכהונה נוספת כמושל פלורידה, משפחת קנדי נמצאת בירידה. בת המשפחה, קתלין קנדי טאונסנד, בתו של רוברט קנדי, הפסידה במירוץ למשרת מושל מרילנד, ויצאה מהמשחק הפוליטי. משרה זו לא הוחזקה על ידי נציג רפובליקני ב-40 השנים האחרונות.

המשמעויות לגבי ישראל

מעמדה של ישראל בקונגרס התחזק, בעיקר עקב ההשפעה הגוברת והולכת של הקואליציה הנוצרית הפונדמנליסטית, שהפגינה יכולת מרשימה לגייס מצביעים לטובת המפלגה הרפובליקנית. הפגנת הכוח הזו של קבוצה התומכת בישראל תסייע לחזק את התמיכה המסורתית של הקונגרס בישראל. לממשלת שרון/נתניהו התווספו ידידים ותומכים בקונגרס.
אשר ללקחים אפשריים של הבחירות בארה"ב לבחירות בארץ, אפשר לומר שלמרות השוני הגדול בין המערכות הפוליטיות בשתי המדינות, מצב מפלגת העבודה בארץ דומה למצב המפלגה הדמוקרטית בארה"ב. בשני המקרים מדובר בבחירות שמתקיימות במצב חירום ביטחוני, כאשר המנהיג השולט זוכה לפופולאריות רבה, והמפלגה היריבה מנסה להתמקד בנושאים כלכליים וחברתיים. כישלון הדמוקרטים בארה"ב ותוצאות הסקרים בארץ, המורים על הכפלה אפשרית של כוח הליכוד מול ירידה משמעותית אפשרית בכוחה של מפלגת העבודה, דומים לתוצאות הבחירות שהתקיימו בארה"ב. יש בכך אולי להעיד על הקשיים שיעמדו בפני מפלגת העבודה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ג'ורג' בוש ואחיו ג'ב בבחירות בפלורידה
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
נתניהו. ידידים חדשים בקונגרס?
צילום: רויטרס
מומלצים