שתף קטע נבחר

האם הממשלה מתכננת "מחטף קרקעות"?

שרון תכנן להעלות לדיון בממשלה את דו"ח ועדת מילגרום, המעניק פיצוי לחקלאים על הפשרת קרקעות. בשמאל טענו: "זה שוחד בחירות לחקלאים". מזכיר הממשלה דוחה את הטענות. בינתיים נדחה הדיון לשבוע הבא

"שרון עלול לבצע מחטף בחירות של עשרות מיליארדי שקלים", מזהירים באופוזיציה בעקבות כוונת הממשלה לאשר פיצוי לחקלאים על הפשרת קרקעות על-פי עקרונות דו"ח ועדת מילגרום.
ל-ynet נודע כי הממשלה הייתה אמורה לדון הבוקר (יום א') במפתיע בסוגיית הקרקעות, המעוררת סערה בישראל כבר שנים אחדות. שרון פועל לאישורו של דו"ח ועדת מילגרום העוסק בנושא.
הדיון בדו"ח שובץ כנושא האחרון על סדר יומה של ישיבת הממשלה. לקראת הישיבה פורסם על הדיון הצפוי בהרחבה ב-ynet, והנושא לא עלה לבסוף לדיון. ככל הנראה הוא יעלה על שולחן הממשלה בשבוע הבא.
ראש הממשלה, המחזיק כעת גם בתיק החקלאות, אינו רשאי לנהל את הדיון בנושא, מכיוון שלמשפחתו יש אדמה במושב כפר מל"ל.
בתדרוך לכתבים שנערך אחרי ישיבת הממשלה דחה מזכיר הממשלה, גדעון סער, את הטענות בנושא זה. סער אמר כי מדובר בטענות שמעלים גורמים פוליטיים, וכי הנושא נמצא כבר מספר שבועות על שולחן ראש הממשלה, עוד לפני שהלך לנשיא להודיע לו על פיזור הכנסת, ועוד לפני פרישת מפלגת העבודה מן הממשלה. לטענתו, הממשלה נמנעה מלדון בנושא עד העת האחרונה בשל פסיקת בג"ץ; נוסח ההצעה שנמצא כרגע על שולחן הממשלה הוא נוסח אחראי שתואם במלואו את עמדת היועץ המשפטי לממשלה; מכיוון שהניסוח מתואם עם היועץ המשפטי, אין להניח כי מדובר בהחלטה עוקפת בג"ץ.

מאבק על מיליארדים

דו"ח מילגרום עוסק בנושא בעל השלכות כלכליות מרחיקות לכת: בשנת 95' קיבל מנהל מקרקעי ישראל שלוש החלטות, שהעניקו הטבות כלכליות בסכומי עתק לחוכרים חקלאיים שייעוד הקרקע שלהם שונה מחקלאות לבנייה. לפני כשנתיים עתרה הקשת הדמוקרטית המזרחית נגד החלטות אלה וטענה כי החלטות המנהל יאפשרו לבעלי הקרקעות החקלאיות, המהווים 3% מאזרחי המדינה, לזכות בהטבות גדולות בהיקף של עשרות מיליארדי שקלים, תוך פגיעה במרבית אזרחי המדינה והנצחה של הפליית תושבי עיירות הפיתוח והשכונות.
במקביל לדיון המשפטי הקימה הממשלה את ועדת מילגרום לבחינת הסוגיה, והוועדה המליצה להפחית משמעותית את ההטבות שלהן יזכו חוכרי הקרקעות. הקיבוצים והמושבים לא קיבלו את הדו"ח. אולם פסיקת בג"ץ בנושא, שניתנה לפני מספר חודשים, שינתה את התמונה וגרמה להצעות ועדת מילגרום להיראות נדיבות. בג"ץ קבע כי החלטות מינהל מקרקעי ישראל בנושא הן בלתי-סבירות, וכי דרושה רפורמה במדיניות הפשרת הקרקעות, שתשמור על השוויון בין המגזרים השונים במדינה. שבעת השופטים הורו כי "המקרקעין הם (...) משאב חיובי מאין כמותו ובעל ערך רב (...) משאבים מסוג זה יחולקו על-ידי המדינה או הרשויות הפועלות מטעמה באופן הוגן, צודק וסביר".

"זו התעלמות מבג"ץ"

רוני אזולאי, חבר הקשת הדמוקרטית המזרחית, אמר ל-ynet בתגובה לדיון שנקבע בממשלה: "זו שערוריה. יש כאן התעלמות מוחלטת מהחלטת בג"ץ. זה אומר שכל המאבק שלנו, שזכה לגיבוי בג"ץ, מגיע לתוצאה שלא רצינו בה. למעשה, מועצת מנהל מקרקעי ישראל תקבל כעת תכתיב של הממשלה אשר תכריע לטובת החוכרים החקלאיים על חשבון כלל הציבור. יש כאן אי-צדק בחלוקת הנכסים. לא ניתן לקבל החלטה כה חשובה, על נושא כל-כך חשוב, במהלך כהונה של ממשלה זמנית. אי-אפשר לקחת נושא בקונפליקט ולהחליט בשליפה".
ח"כ יוסי פריצקי, חבר סיעת שינוי, אמר: "אם ההחלטה תעבור, אני אלך לבג"ץ לעצור אותה. לא ניתן לקבל ערב הבחירות החלטה שמיטיבה עם מגזר אחד בלבד, ששרון מעוניין בקולותיו. זהו שוחד בחירות, שמנוגד לרוח קביעת בג"ץ בנושא. אישור דו"ח מילגרום משמעותו מתן צ'ופר למגזר חקלאי שאריק מעוניין בקולותיו בקלפי. אסור לדון בהצעה הזאת כרגע".
שלום שמחון (העבודה), שר החקלאות לשעבר, אמר ל-ynet: "אין מה למהר עם קבלת החלטות בנושא זה כרגע, ויש להמתין להקמת הממשלה החדשה. המדיניות בנושא צריכה להיות להוריד אותו מסדר היום ולעסוק בו רק לאחר הבחירות". גורמים באופוזיציה טענו כי גם אם הדו"ח לא יאושר, בעצם הדיון בו מבקש שרון לרמוז לחקלאים כי אם יבחרו בו, הוא יקדם את הדו"ח.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי, ידיעות אחרונות
ראש הממשלה ושר החקלאות. לא רשאי לנהל את הדיון
צילום: אלכס קולומויסקי, ידיעות אחרונות
מומלצים