שתף קטע נבחר

בעלייה לקסטל

פילוסופיית היין של "העולם הישן" היא התפיסה המנחה של יקב קסטל ששוכן על עקבות דרך היין של תקופת התנ"ך: בציר ידני רחום, יישון ארוך בחביות עץ אלון צרפתיות והרבה תפילות בלב (שלרוב מתגשמות)

יקב קסטל, של אלי בן זקן, כבר נתן בעבר כמה וכמה הוכחות לכך שיין ישראלי יכול להגיע לרמה עולמית. הוא כבר לא מתנדנד בעריסה המגוננת של יקב בוטיק. ההתפתחות והצמיחה שלו, הגדלת היקף הייצור עד למאה אלף בקבוקים בשנה, הפכו אותו לגורם יוצא דופן בקבוצת האיכות המקומית הכללית. באזור הרי יהודה, על עקבות דרך היין מתקופת התנ"ך, על מדרונות שרוח ים מלטפת תדיר בקיץ, נטועות הגפנים של קסטל ומטופלות בקפדנות ובמיומנות.
"הטרואר", הפילוסופיה של "העולם הישן", מדינות היין הקלאסיות של אירופה, היא התפיסה המנחה של היקב. בציר ידני רחום, מן הגפן אל היקב, תסיסה ממצה של 30 יום, יישון ארוך בחביות עץ אלון צרפתיות בנות 225 ליטרים – והשאר – מתת אל מסתורית שכל מי שעוסק ביין חייב לקחת אותו בחשבון אם הוא מבקש להיות ריאליסט.
המסלול הזה הביא הפעם אל סף המדור את הבקבוק החדש שהשיק היקב, היין המוביל שלו, קסטל GRAND VIN מבציר 1999.
תערובת של ענבי קברנה סוביניון, עם תוספת מרלו, ושוב הצלחה גדולה. מי שרגיל ביינות בורדו המשובחים ואוהב את הסגנון, מרגיש בבית. הקסטל הזה הוא בעל גוף ועושר השמור לאף הנעוץ בכוס, הולך אחרי הניחוחות, גרגרי יער שחורים, תבלינים מסולסלים, משהו טבקי בקצה עם העישון של עץ האלון.
למרות שהוא ממש בתחילת דרכו, ונכונו לו עוד שנות התיישנות טובות ומיטיבות בבקבוק, חוויית הטעימה כבר כאן, עשירה ומרמזת על הבאות. מחיר מומלץ לבקבוק 150 שקלים.

על ראש הגבעה עומדת טירה

"במפגש משפחתי על שפת הכנרת נולד הרעיון. מעבר לאהבה המשותפת שלנו ליין טוב קיימת בינינו הערכה הדדית וידידות עמוקה, ועל כן לא נדרשו לנו אלא דקות מעטות כדי להגיע להחלטה ולהתחיל במלאכה" (ציטוט מדברי המייסדים, משפחות שי וריבק, מתוך חוברת שהוציא לאור יקב "שאטו גולן").
היה מביך משהו לעקוב מרחוק, לשמוע את הדיווחים ולקרוא את הפרסומים השונים (בגרפיקה מוזהבת ובדברי פיוט) סביב חנוכתו של היקב "שאטו גולן". יקבים בדרך כלל מתחילים בעשיית יין, ואת החגיגות עושים 50 או 100 שנה אחר כך. אבל היה יכול להיות מביך הרבה יותר – אם אחרי ההמולה הגדולה היין מן היקב החדש היה מאכזב. ולא היה.
אורי חץ (שם עברי נאה ליינן של סדרת "רואיל רזרב שאטו גולן") הוא איש מקצוע מוכשר מאוד, על פי מה שהוציא תחת ידיו בהשקה ראשונה זאת. הוא למד באוניברסיטת אורגון ועבד ביקב בקליפורניה ואחר כך בצרעה. הכרמים אשר בבעלות היקב החדש, ליד מושב אליעד בדרום רמת הגולן, משתרעים על פני 270 דונם של קברנה סוביניון, קברנה פרנק, מרלו וסירה – בעיקר.
מבין ארבעת היינות שהושקו, התפעל ביותר המדור מה"מרלו קברנה 2000". 65% מרלו, והשאר קברנה, 12 חודשי התבגרות והתפתחות בחביות עץ אלון צרפתיות ואמריקניות, נתנו יין בגוון כהה מרשים, מנצנץ בחגיגיות באור, עם ניחוחות נהדרים של שזיף שחור וגרגרי שיחי יער. בטעימה, הוא מאוזן, עשיר ובעל סגולות קטיפתיות. יין טוב מאוד – אך ב-195 שקלים לבקבוק – הוא אינו עומד במבחן הנוסחה איכות/מחיר.
ה"קברנה סוביניון 1999", מרשים גם הוא בזכות ניחוחותיו הטובים, גרגרי יער, תבלינים ועישון. הוא מאוזן, נעים כבר במגע עם החך, אך עשוי בהחלט להמשיך ולהשתפר בבקבוק.
ה"קברנה סוביניון 2000" סובל מעט מגילו הצעיר, מרכיביו טרם מצאו את מקומם, אך הוא ללא ספק בדרך המלך להיות יין מצויין. ה"מרלו, 2000", העשוי בתוספת קטנה של קברנה סוביניון, הוא יין מושך מאוד, ובשתיה עכשווית מענג. יש בו מלאות טובה והוא מתפנק על הלשון. מחירי שלושת היינות האלה - 145 שקלים לבקבוק.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יקב קסטל. יין ישראלי ברמה עולמית
שאטו גולן - "מרלו קברנה 2000". מביך משהו
מומלצים