שתף קטע נבחר

סקר: שליש מערביי ישראל - "לא נשתתף בבחירות"

עוד מנתוני הסקר: 78 אחוזים סבורים שתפקוד הממשלה - רע עד רע מאוד; 33 אחוזים: אין מייצג לאינטרסים שלנו; כ-50 אחוזים: תומכים בהקמת מדינה פלסטינית לצד מדינת ישראל בגבולות 67; כ-60 אחוזים: הוצאת התנועה האיסלמית מחוץ לחוק - החלטה גזענית

30 אחוזים מערביי ישראל כבר החליטו שלא יצביעו בבחירות הקרובות. כ-55 אחוזים החליטו להצביע וכ-15 אחוזים עדיין לא החליטו בסוגיה. כך עולה מסקר עמדות פוליטיות ולאומיות של ערביי ישראל שנערך על ידי המרכז היהודי ערבי לשלום בגבעת חביבה.

תפקוד הממשלה - רע עד רע מאוד

עורכי הסקר, שנערך בחודש האחרון וכלל 756 בני אדם, טוענים שנתונים מצביעים על מגמה נמשכת של אובדן אמון במערכת הדמוקרטית בישראל.
78.4 אחוזים מהנשאלים הגדירו את תפקוד ממשלת שרון ביחס לערבים אזרחי ישראל כרע או רע מאוד. 16.4 אחוזים אמרו שמדובר בתפקוד בינוני, 4.3 אחוזים אמרו שהתפקוד טוב ו-0.9 אחוזים אמרו שהתפקוד מצוין.
כ-42 אחוזים מהנשאלים הביעו שביעות רצון "בינונית" מתפקוד הנהגתם ומוסדותיהם. למעלה מ-20 אחוזים אמרו שהתפקוד טוב או מצוין ואילו 37 אחוזים הגדירו אותו כרע או רע מאוד.
47.5 אחוזים מערביי ישראל אמרו שחברי הכנסת הערביים מטפלים בענייני המגזר במידה בינונית. 32 אחוזים אמרו שהם אינם עושים זאת כלל ולמעלה מ-20 אחוזים סבורים שחברי הכנסת מטפלים בענייניהם.
חברי הכנסת הערבים גם נתפסים על ידי כרבע מהאזרחים הערבים כ"גוף המבטא ביותר את האינטרסים שלהם במדינת ישראל". הממשלה זוכה בתשובה לשאלה זו ל- 11.3 אחוזים ואילו ועדת המעקב העליונה רק ל-7.7 אחוזים.
33.4 אחוזים מהנשאלים סבורים שאף אחד מהגופים הפוליטיים לא מבטא את האינטרסים שלהם – לא הממשלה, לא הכנסת, לא העמותות ולא ועדת המעקב. תשובה זו מראה על אי שביעות רצון של האזרחים מהמוסדות המייצגים, הן ברמת המדינה והן ברמת הקהילה הערבית.

שינוי שיטת הבחירות סייעה ל"עבודה"

בקרב האזרחים שישתתפו בבחירות זוכה רע"מ, בראשות עבד אל מאלכ דהאמשה, לכ-18 אחוזי תמיכה, שמשמעותם שהיא תזכה קרוב לוודאי בשלושה מנדטים לעומת חמישה בהם זכתה בבחירות הקודמות. (יצויין שמאז 1999 התפצלה הסיעה וכיום מייצגים אותה בכנסת רק שלושה ח"כים). סיעת חד"ש מקבלת 16 אחוזי תמיכה, שיתבטאו בשמירה על שלושה מנדטים בכנסת. בבחירות ב-99' קיבלה המפלגה 21 אחוזי תמיכה. בל"ד, מפלגתו של ח"כ עזמי בשארה, שרץ בבחירות הקודמות עם ח"כ אחמד טיבי, נחלשת וזוכה ל-12 אחוזי תמיכה מקולות הערבים, לעומת 16.8 בבחירות הקודמות. מפלגתו של טיבי, תע"ל, זוכה ב-11.5 אחוזים מן הקולות ומגדילה את כוחה, על פי הסקר, ל-2 מנדטים.
מפלגת העבודה מכפילה את כוחה במגזר הערבי לעומת שיעור התמיכה בה בחירות 1999, ככל הנראה בשל החזרה לשיטת ההצבעה בפתק אחד. התמיכה במרצ עלתה במעט – כשמונה אחוזי תמיכה לעומת חמישה אחוזים ב-1999 והתמיכה בליכוד עולה מ-3.8 אחוזים ל-6.8 אחוזים.

הרוב תומך בהקמת מדינה פלסטינית

הסקר בדק גם את העמדה כלפי הרעיון להוציא את התנועה האיסלאמית אל מחוץ לחוק. 59 אחוזים אמרו שזו החלטה גזענית. 20.8 אחוזים רואים בה כוונה לפגוע באזרחים הערבים בישראל, ו-12.1 אחוזים רואים בה החלטה צודקת.
בנוגע לנושא האינתיפאדה והסכסוך הישראלי פלסטיני, רוב הנשאלים אמרו שהפתרון המועדף הוא הקמת מדינה פלסטינית לצד מדינת ישראל בגבולות 67 (46.9 אחוזים) או עם שינויים מוסכמים בגבולות (30.1 אחוזים).
רק מיעוט תומך בפתרונות מסוג אחר: מדינה חילונית אחת לערבים וליהודים (9.2 אחוזים) מדינה איסלמית על כל שטח פלסטין (4.8 אחוזים) או מדינה דו-לאומית 3.7 אחוזים.
באשר להצעה לספח יישובים ערבים הסמוכים לגבול, למדינה הפלסטינית העתידית, 17.6 אחוזים אמרו שהם מסכימים לרעיון ואילו 61.3 אחוזים מתנגדים.

סייע בהכנת הידיעה: עלי ואקד

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום דייגו מיטלברג
(אילוסטרציה)
צילום דייגו מיטלברג
מומלצים