שתף קטע נבחר

חברי העבודה הולכים לקלפיות

שיעור ההצבעה הכללי עמד אחה"צ על 30%- "אחוז סביר לשעה זו", לדברי המזכ"ל, אופיר פינס. שיעור ההצבעה המגזר הערבי והדרוזי נמוך מאוד: בין שבעה לתשעה אחוזים

במפלגת העבודה מתקיימות היום (ג') הבחירות הפנימיות, שבהן יכריעו למעלה מ-100 אלף מתפקדי המפלגה מי יעמוד בראשה ויתמודד מטעמה על ראשות הממשלה.
בשעות אחר הצהריים הגיע שיעור ההצבעה לשלושים אחוזים: עד לשעה 16:30 הצביעו 33 אלף מתפקדי המפלגה, מקרב 110 אלף בעלי זכות ההצבעה. במרחב תל אביב נרשמו שיעורי ההצבעה הגבוהים ביותר – 37 אחוזי הצבעה ובמרחב דן – 36 אחוזים.
ח"כ אופיר פינס, אומר כי אחוז ההצבעה הוא סביר לשעה זו: "אני מעריך שעד הערב נחצה את קו 50 אחוזי ההצבעה", אמר פינס.
במגזר הערבי והדרוזי, לעומת זאת, נרשמו שיעורי הצבעה נמוכים מאוד: עד כה הצביעו בין 7% ל-9%, לאחר למעלה מחמש שעות הצבעה.

המתמודדים מסיירים ברחבי הארץ

שלושת המתמודדים - עמרם מצנע, בנימין בן אליעזר וחיים רמון - מסיירים במהלך היום בין קלפיות וסניפי מפלגה ברחבי הארץ.
יו"ר התנועה, בן אליעזר, הצביע הבוקר בקלפי בראשון לציון. הוא הגיע לקלפי מלווה בפעילים אחדים, שהריעו לו (לכתבה המלאה לחצו כאן). אנשיו של בן אליעזר מקווים כי פעילי "השטח" שלו יסייעו לו להפתיע ולנצח למרות תוצאות הסקרים. "אסור לשכוח שפואד מקושר חזק מאוד לשטח, ואנשים אוהבים אותו", אומרים אנשיו.
רמון הצביע בסניף המפלגה ברמת השרון. הוא אמר "אני שמח שהתמודדתי, בלי קשר לתוצאות ההצבעה. ביקשתי להציע הצעה רציונלית שתיקבע לפי יכולת המתמודד לעמוד מול הליכוד. אני יודע שאנשים הצביעו גם מסיבות אחרות - בין היתר מתוך 'פואד-פוביה', שמצנע נהנה ממנה". לדבריו, "מספר האנשים שחושבים שאני המועמד הראוי גבוה מאלה שאמרו בסקרים שיצביעו עבורי".
אנשי רמון אומרים כי "הוא יודע שהוא לא ינצח, אבל הוא הולך עם ההתמודדות הזאת עד הסוף".
מצנע יצביע רק בערב, בבית אליהו בחיפה, אולם הוא פתח את יום הבחירות שלו בקלפי בשכונת רחביה בירושלים. מצנע התקבל על-ידי עיתונאים רבים ומעט הבוחרים שהשכימו והגיעו לקלפי. מצנע אמר הבוקר שהוא מרגיש טוב ומצפה לנצח בבחירות, אבל הוא מקווה שתומכיו לא יהיו שאננים ויבואו להצביע.
המטה של מצנע משדר דאגה ומעודד את תומכיו לצאת לקלפיות, מחשש ששאננות תשחק לידיו של בן אליעזר. ראש מטה הבחירות של מצנע, איתי גלבוע, השקיע בשלושת החודשים האחרונים מאמצים רבים כדי להציב בשטח תשתית ארגונית ראויה לשמה. הוא חזר על המנטרה שליוותה אותו בתקופה האחרונה, לפיה מטרתו היא "להתחרות עם הכוח של בן אליעזר בין הבוחרים".

התוצאות הראשוניות: בשעות הלילה המוקדמות

מתפקדי העבודה יכולים להצביע ב-269 קלפיות, שרובן נפתחו בשעה 10:00. 98 קלפיות קטנות יחסית ייפתחו רק באחת בצהריים, וייסגרו כבר בשמונה בערב.
במפלגה צופים כי אחוזי ההצבעה יעברו את ה-60 אחוזים. שלושת המטות הסכימו שכל אחד מהם יוכל להציב הפעם נציג מטעמו בקלפיות, כדי למנוע טענות על זיופים. הפעם, בניגוד לבחירות קודמות, יאספו את הקלפיות מאבטחים פרטיים. את ספירת הקולות תרכז ועדת הבחירות של המפלגה, בראשות עורך-הדין אמנון לורך. התוצאות הראשוניות צפויות להתקבל כבר בשעות הלילה המוקדמות.

על המתמודדים: רמון בעד יישום תוכנית ההפרדה

חיים רמון, שמשמש מאז יולי האחרון כיו"ר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, מגיע לקו הסיום במירוץ לראשות העבודה כ"אנדרג דוג", עם פיגור משמעותי בסקרים אחר שני יריביו. רבים מחברי המפלגה נוטרים לו טינה על קריאת התגר בבחירות להסתדרות בימי ממשלת רבין, אז זכה רמון כשרץ ברשימה נפרדת נגד העבודה.
עד לפני שבוע שקל רמון להסיר את מועמדותו, בעצתם של רבים מחבריו הקרובים. במסיבת עיתונאים שערך הודיע על החלטתו לדבוק במירוץ עד הסוף. הוא הבהיר: "הצגתי מועמדות כי ממשלת שרון נכשלה. אין שלום, אין ביטחון, אין פרנסה. ממשלת האחדות הפכה להיות ממשלת ימין קיצוני, ומפלגת העבודה הפכה להיות בה סרח עודף".
במרכז מצעו ממקם רמון את תוכנית ההפרדה החד-צדדית ואת הקמת הגדר. "כראש ממשלה אבנה תוך שנה חומת מגן לאורך כל מרחב הקו הירוק, ואתחיל לפנות את ההתנחלויות בעזה". רמון מבטיח: "ישראל לא תהיה עוד מדינה ללא גבול. נהפוך למדינה יהודית דמוקרטית, ללא איום דמוגרפי על הרוב היהודי". במישור החברתי, מבטיח רמון "לשנות את סדר העדיפויות הלאומי, ולהעביר תקציבים עודפים מההתנחלויות לקידום הרווחה, החינוך, הבריאות והתעסוקה".
את יתרונו האיכותי על-פי שני יריביו מזהה רמון ב"ניסיון עשיר בהנהגת מהפכות חברתיות, בניהול משרדי ממשלה, במעורבות בתהליך השלום בעשור האחרון, בהקמת קואליציות ובניהולן ובמאבק בלתי מתפשר בליכוד ובמנהיגיו".

בן אליעזר מאשים את יריביו בחוסר ניסיון

יו"ר העבודה בנימין (פואד) בן אליעזר, שר הביטחון עד לפני שלושה שבועות בלבד, נכנס למרוץ כאשר הוא עומד בראשות מפלגת העבודה, ובעל כוח רב בקרב חברי המרכז. בן אליעזר נמצא כרגע במקום השני בסקרים, אולם הוא מקפיד לשדר ביטחון בניצחונו בפריימריס.
בן אליעזר החליט על פרישה ממשלת האחדות ערב ההצבעה על תקציב המדינה בקריאה ראשונה. לדבריו, הפרישה באה על רקע סירובו של שרון להשוות בין ההתנחלויות לעיירות הפיתוח, ולהעביר כספים לסטודנטים ולגמלאים. בכירים בעבודה תקפו את שר הביטחון לשעבר, באומרם כי בתור מי שהיה חבר בכיר בממשלת שרון, לא יוכל למתוח ביקורת על מדיניותה ולהציג לה אלטרנטיבה אמיתית. בן-אליעזר דוחה את הביקורת מכל וכל.
"ברגע האמת, אנחנו במפלגת העבודה, חייבים להיות שם, להיות אלה שמובילים את המדינה", הוא אומר. "אסור להשאיר את ההנהגה לממשלת הימין הקיצוני. אין לנו זמן לטעויות, לניסיונות. ההיסטוריה, כמו גם הגימלאים, האמהות החד-הוריות ובני עיירות הפיתוח, לא יחכו לנו. את המיליארדים שייתן הימין הקיצוני להתנחלויות, אי אפשר יהיה להחזיר".
בן אליעזר טוען שיריביו חסרי ניסיון, ואינם מסוגלים לגייס קולות חדשים. "אנחנו לא צריכים הנהגה מנומסת, אלא מנצחת. לבחור את המנהיג היחיד, שהוא ראש גשר למצביעים מהימין והמרכז. כדי לנצח לא צריכים מנהיגות אחרת, זה מה שיקבע אם נרכיב את הממשלה הבאה ונעשה היסטוריה, או שנידחק לשוליה. מי שיכול לעשות את זה – הוא אני".

מצנע תומך במו"מ עם הפלסטינים לצד המלחמה בטרור

ראש עיריית חיפה, עמרם מצנע, הכריז על הצטרפותו רק לפני שלושה חודשים, וטרף את כל הקלפים במפלגה. מצנע כבש את ליבותיהם של מתפקדים רבים בעבודה, שהתקווה לשינוי ולהתחדשות קסמה להם. הסקרים מנבאים לו נצחון גורף, אולי כבר בסיבוב הראשון, אך במטהו חוששים משאננות יתר ומאחוזי הצבעה נמוכים. "אני מוטרד מהסקרים", אמר מצנע ערב הבחירות. "שום דבר לא שווה אם המצביעים לא באים בסוף לקלפי. ההתארגנות ביום הבחירות היא שקובעת".
על נסיקתו המטאורית של מצנע העיבה פרשת הכספים, שנתרמו לכאורה באורח בלתי חוקי למסע הבחירות שלו. ראש העיר טען שפעיל סניף הליכוד בחיפה, אביעד ויסולי, ניסה להפלילו באמצעות "תרגיל עוקץ". עם זאת, האיש שהבטיח "פוליטיקה אחרת" והתנגד ל"תרבות החארטה", מצא עצמו נחקר במשך שעות ארוכות במשרדי היחידה לחקירות הונאה.
את הביקורת אודות חוסר ניסיונו הפוליטי דוחה מצנע על הסף. "יש לי ניסיון של 30 שנה בצבא ותשע שנים בראשות העיר חיפה. ניסיון בקליטת עלייה, בדו-קיום בין ערבים ויהודים, בין דתיים וחילוניים, בטיפול בעוני, בקידום החינוך ובטיפול יומיומי בצרכי האזרחים". מצנע מבטיח לאחד את המפלגה תחת הנהגתו, ו"יחד לצאת למאבק האמיתי, נגד הימין, על דמותה ועתידה של ישראל".
"כראש ממשלה", מבטיח מצנע, "אלחם בטרור ללא קשר למהלכים מדיניים, ואפעיל כלים מדיניים ללא קשר למלחמת החורמה בטרור. הממשלה בראשותי תיפרד מהפלסטינים. אם ירצו, ניפרד בהסכמה. אם לא ירצו, ניפרד באופן חד-צדדי". בתחום החברתי, מתחייב מצנע לשנות את סדר העדיפויות. "במקום כסף להתנחלויות – כסף לרעבים, למשפחות חד הוריות, לילדים בסיכון, לשיקום החברה".

את הידיעה כתבו סמדר שמואלי, אטילה שומפלבי וסמדר שילוני

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מצנע. חושש משאננות
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
בן אליעזר. סומך על השטח
צילום: איי פי
צילום: ערוץ 1
רמון. הולך עד הסוף
צילום: ערוץ 1
מומלצים