שתף קטע נבחר

בית מעצר ארצי לעובדות זרות בחדרה

פתיחת בית המעצר המיועד לשמש כתחנת מעבר לעובדות זרות לפני גירוש מעורר התנגדות בחדרה. ועד ההורים העירוני: "מיקום המתקן סמוך לבית הספר היסודי 'הגורן' יחשוף את הילדים לסיטואציות אנושיות קשות"; גורם במשטרה: "יתחילו להסתובב כאן אלפי עובדים זרים"; השכנים: "יהיה פה רעש בלתי פוסק של בכי וצעקות"; משטרת ההגירה: "חיפשנו פתרונות יצירתיים למתקני משמורת"

בית מעצר ארצי לעובדות זרות בלתי חוקיות ייפתח בימים הקרובים בחדרה, ליד תחנת המשטרה, מול התחנה המרכזית. פתיחת המתקן מעוררת חשש כבד בקרב תושבים המתגוררים באזור, כמו גם בקרב הורים לילדים הלומדים בבית הספר היסודי "הגורן", הסמוך למתקן.
המתקן נמצא באחריות משטרת ההגירה, המטפלת בגירוש עובדים זרים בלתי חוקיים. בכוונת משטרת ההגירה לפתוח בחדרה מיתקן משמורת לנשים זרות השוהות בישראל ללא אישור, בו ירוכזו עובדות מכל הארץ. המיתקן יוכל להכיל כ- 150 עצורות.
על פי התוכנית של משטרת ההגירה, מיתקן המשמורת ייפתח בשני מבנים השייכים למשטרת ישראל. המבנים, בני שתי קומות, נמצאים בסמוך לתחנת המשטרה בחדרה. בעבר יועדו כמקום מגורים למשפחות שוטרים וקציני משטרה. לאחר מכן הפך המקום לבסיס של משמר הגבול, ובהמשך כמקום לינה לחניכי בית הספר "נעורים" של המשטרה. לאחרונה שופצו המבנים, והוקמו מסביבם גדרות, ובימים הקרובים הם אמורים להתחיל לפעול.
דובר משטרת ההגירה, סנ"צ עופר לפלר, הסביר כי המיתקן הוא שלב אחד לפני הגירוש מהארץ: "מיתקן הכליאה מיועד בעיקר לנשים. לא מדובר בבית כלא או בבית מעצר, זהו מתקן לנשים השוהות בישראל שלא כדין, וזו תהיה הנקודה האחרונה לפני הרחקתן מישראל". הדובר ציין: "חיפשנו פתרונות יצירתיים למקומות משמורת, ובחרנו את המתקן בחדרה". סנ"צ לפלר הוסיף, שבמנהלת ההגירה מקווים שבימים הקרובים יוסבו גם מספר בתי מלון לבתי המעצר.

משטרת חדרה מתנגדת

התנגדות מפתיעה להקמת בית המעצר נשמעת מכיוון משטרת חדרה. בתחנה לא אוהבים את הרעיון ששכניהם יהיו דווקא עובדים זרים. גורם משטרתי בכיר טען, כי הפיכת המבנים לבית המעצר לעובדים זרים, ואפילו אם מדובר בנשים, תמשוך לאיזור מאות אם לא אלפי עובדים זרים אחרים, שיגיעו לבקר את בני משפחותיהם או חבריהם. "הם יגיעו לכאן בתקווה לדבר איתם לפני הגירוש. יתחילו להסתובב כאן אלפי עובדים זרים, ולך תדע מה יהיה. אין מה לעשות, זה בית מעצר בתוך יישוב, ולדעתי הדבר אינו בריא ויש למצוא מקום אחר מרוחק", ציין הבכיר. "המתקן הזה יפריע לנו. אנחנו לא רוצים לדבר על השכנים ועל בית הספר וכן על התחנה המרכזית. כתחנת משטרה אנחנו לא מעודדים לפתוח דבר כזה ליד התחנה".

חשש בקרב השכנים

תושבים המתגוררים בסמיכות לאתר הגירוש האזורי בחדרה מתנגדים ל"שכנים החדשים", ומתכוונים לצאת למאבק ארוך ללא פשרות מול המשטרה והעירייה. שלי לייבה, חברת ועד הבית ברחוב רמב"ם 15, הממוקם מטרים ספורים מתחנת המעבר העתידית חוששת שפתיחת המתקן תפגע קשות באיכות החיים של תושבים, "מעתה ואילך יהיה לנו רעש בלתי פוסק, של הכלואים עצמם, ושל חבריהם ובני משפחותיהם שיבואו להיפרד מהם או לנסות לעזור להם. מאות אנשים ימתינו מתחת לבניין שלנו. אני מניחה שחלקם יגיבו בצעקות או בבכי. האווירה תהיה קשה וקודרת. אנו עומדים להיחשף למראות קורעי לב של עובדים זרים, שבאו להתפרנס בעבודה קשה ונכלאים על לא עוול בכפם, רק בגלל שחסר להם אישור ההופך אותם לחוקיים". לייבה מדגישה, כי גם כך איכות חיים של תושבי השכונה נמוכה: "אנו סובלים ממפגעי רעש טורדניים בגלל סמיכות הבניין לבאר מים שעובדת ללא הרף ומרעישה. לידינו נמצאים מגרש חנייה לטרקטורים של העירייה וכן התחנה המרכזית והמשטרה. אנחנו שומעים את מכשירי הקשר של השוטרים בתוך הבתים, ועכשיו נוסף לכל הצרות תהיה לנו תחנת גירוש לעובדים זרים. אף פעם לא יהיה פה שקט?"
מה תעשו?
"ניאבק. לא נשב בחיבוק ידיים, ונעשה הכל להעתקת התחנה. אנו נפעל מול המשטרה ומול העירייה שישנו את רוע הגזירה. נערוך סדרת הפגנות ולא נרפה. מקום כזה אינו ראוי שיהיה בלב אזור מגורים. שיעבירו את תחנת הגירוש לאזור התעשייה או לכל מקום מבודד אחר. מצידי, הם יכולים לשים אותה ליד הבית של ראש העירייה, רק לא לידינו".

זעם בוועד ההורים

אתר הגירוש נמצא בסמוך לבית הספר הממלכתי "הגורן". ממלא מקום יו"ר ועד ההורים העירוני, אילן שומר-חי: "מי שהחליט למקום את תחנת המעבר, יגרום נזק בלתי הפיך לילדים ולבני הנוער. קרבת תחנת הגירוש לבית הספר תגרום לחיכוך בלתי נמנע בין הילדים לבין העובדים הזרים. הדבר יחשוף את הילדים לסיטואציות אנושיות קשות. הם יראו במו עיניהם מקרים קורעי לב של עובדים זרים שבאו לישראל כדי להתפרנס ולפרנס את משפחותיהם ומצאו עצמם עוברים על החוק, מאחר שעבדו ללא היתר".
גם סניפי "הצופים" ו"מכבי", בהם משתתפים מאות בני נוער, נמצאים בסמוך לתחנת הגירוש האזורית. שומר-חי: "חניכי תנועות הנוער ייחשפו לטרגדיה האנושית הכואבת של העובדים הזרים. ועד ההורים העירוני קורא לראש העירייה ולמשטרה לעשות הכל כדי להרחיק את תחנת הגירוש ממקומה לאתר אחר, שאינו נמצא ליד מוסדות בהם נעשית פעילות חינוכית".

סדן מקבל בהכנעה

ראש עיריית חדרה, ישראל סדן, לא מתלהב מפתיחת המתקן, אך מקבל את הטענה שהצעד הוא מחויב המציאות. סדן: "זכותה של המשטרה להפעיל את המתקן וזה חלק מעבודתה. אני לא יכול להתערב בזה". סדן גילה עוד: "בשלב זה המשטרה מפעילה את המתקן שבשטחה. לגבי השלב הבא, נציגי משטרת ישראל פנו אליי בבקשה להציב מספר קרוואנים בשטח השייך להם. אמרתי להם שהם צריכים לעשות זאת בהליך מסודר ולהגיש בקשה לביתר בנייה. אנו צריכים לבחון האם הבקשה עומדת בקריטריונים.
"צריך לזכור שמדובר בעניין זמני, במסגרת המבצע עליו הכריז ראש הממשלה לסילוקם של 100 אלף עובדים זרים לא חוקיים מישראל. מטבע הדברים, משטרת ישראל מקימה את המתקנים שלה בשטח ששייך לה. כשהבקשה תגיע לשולחני ותובא לדיון בוועדה לתכנון ולבנייה, נתייחס אליה בהתאם. ברור שצריך לפתור את הבעיה ולתת למשטרת ישראל את האפשרויות לעשות זאת".

מינהלת ההגירה מרגיעה

במנהלת ההגיה דוחים בתוקף את הטענות לגבי המטרד שיגרום המתקן. דובר משטרת ההגירה, סנ"צ עופר לפלר: "אני דוחה את הטענות על הסף. לא מדובר כאן בפושעים. האנשים האלה הגיעו לישראל לחפש לחם. מכאן ועד להפוך אותם למטרד, נראה לי שבזה יש אפילו טעם של גזענות". סנ"צ לפלר ציין, כי העצורים לא זוכים לביקורים, ולא יגיעו אנשים להיפרד מהם. "מרבית הנתינים הזרים נמצאים היום ללא משפחות. אנחנו מרחיקים כרגע את אלה שאין להם בני משפחות בישראל, ולכן לא יהיה מי שייפרד מהם".

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דודו פריד
חשש שהמתקן ימשוך לאזור מאות עובדים זרים
צילום: דודו פריד
מומלצים