שתף קטע נבחר

הליכוד: הבחירות לרשימה לכנסת ייערכו החל מ-16.00

בשעות הצהריים יתקיימו בחירות על סעיפי התקנון של התנועה והבחירות לרשימה לכנסת יתקיימו מ-16.00 עד חצות. כך הוחלט בוועדת הבחירות המרכזית של הליכוד. מוקדם יותר נדחתה פתיחת הקלפיות בעקבות עתירתם של חברי המרכז עוזי כהן ומרדכי הלפרין, שטענו לאי סדרים בנושא שינוי תקנון התנועה. עוזי כהן: "הם חשבו שהם רמבו, ושכחו שיש עוזי כהן ששומר על התקנון ועל הסדר".

חברי מרכז הליכוד יצביעו היום (א') החל משעות הצהריים על סעיפי התקנון השנויים במחלוקת וב-16.00 עד חצות תתקיים בחירת המועמדים לרשימת המפלגה. כך הוחלט בוועדת הבחירות המרכזית של הליכוד.

בית המשפט דחה את פתיחת הקלפיות

הקלפיות לבחירת רשימת הליכוד בכנסת ה-16 לא נפתחו הבוקר כמתוכנן בשעה 10.00. זאת לאחר ששופטת בית המשפט המחוזי בתל אביב, דרורה פלפל, קבעה ב-8:30 כי לא ניתן לקיים את הפריימריס בתנועה לפני שיתקבלו החלטות מסודרות בנושא שינוי תקנון התנועה. על השינויים הללו היתה אמורה להתקיים הצבעה בוועידת הליכוד הקודמת, אולם חברים בליכוד טענו למחטף מצד מנגנון התנועה, המזוהה עם שרון.
השופטת קיבלה את ההחלטה בעקבות עתירתם של חברי מרכז הליכוד מרדכי הלפרין ועוזי כהן. הלפרין דרש לקבוע שינוי בתקנון המשריין נציג דתי ברשימה וכהן דרש להרחיב את הרשימה הארצית בשני מקומות נוספים כדי להקטין את הפגיעה בחברי כנסת מכהנים בעקבות האיסור עליהם להתמודד במחוזות מגוריהם.
בשעה 10:15 התכנסה ישיבה דחופה של ועדת הבחירות המרכזית, בהשתתפות נשיאי הוועידה, אורי שני וישראל כץ והשופט צבי כהן, על מנת לקבל החלטה שתאפשר את קיום הבחירות. לבסוף כאמור הוחלט לקיים את הבחירות על סעיפי התקנון ולאחריהן את הבחירות לרשימה בכנסת.
בסביבות ראש הממשלה אריאל שרון הביעו היום זעם רב על החלטת השופטת פלפל, ועל שהיא "משכה החלטה כל כך גורלית לרגע האחרון" וטוענים שמדובר בשערוריה, על רקע הנזק שנגרם למועמדים, שהשקיעו עשרות אלפי דולרים בהתמודדות. לעומת זאת פעילים אחרים טענו שהליכוד "משלם על מה שהוא בישל לעצמו כאשר מנגנון התנועה איפשר לבצע מחטף של הבחירות".

עוזי כהן: "הם חשבו שהם רמבו"

עוזי כהן, חבר המרכז שהגיש את אחת העתירות, אמר ל-ynet הבוקר כי "הגשנו בסוף השבוע עתירה לבית המשפט המחוזי נגד הקנוניה שמטרתה היתה להכשיל את כל ההצעות שהיו אמורות לעלות להצבעה בוועידה, והאחראים לכך הם מנכ"ל הליכוד, אריק ברמי, והיועצים המשפטיים שלו, שלא הזהירו אותו מפני המשמעות המשפטית של המחטף".
כהן ציין כי "אני, כמו כל אחד אחר, הייתי אמור לעלות לדוכן ולהסביר את הצעתי, ומשום מה ברגע האחרון ניגנו לנו את 'התקווה' ושלחו אותנו הביתה. הם שכחו שיש עוזי כהן ששומר על התקנון ועל הסדר. בכוונתי בכל מקרה לתבוע את פיטוריי מנכ"ל הליכוד והיועצים המשפטיים שלו. הם חשבו שהם רמבו ואנחנו כלום. ברמי מנסה לברוח מההאשמה. מדובר בסך הכל בהצבעה שצריכים לערוך חברי המרכז, שנבחרו כדת וכדין וחובה לתת להם את הזכות הזאת".
עו"ד נחמה ציבין, שמייצגת את חברי המרכז הלפרין וכהן אמרה ל-ynet כי העתירה הוגשה ביום ה' בצהריים, וביום ו' נערך דיון בנושא. אולם רק היום הוחלט בביהמ"ש לקבל את העתירה. "הטענות העיקריות נוגעות לכך שבליכוד התבצע הליך לא דמוקרטי לאחר שלא הצביעו על ההצעות לתיקון תקנון הליכוד בגלל המחטף בראשות יחיאל חזן".
היועץ המשפטי של הליכוד איתן הברמן דוחה את ההאשמות של חבר המרכז עוזי כהן ואומר כי הליכוד תיפקד על פי ההחלטות המשפטיות. על פי הברמן, "בית הדין של התנועה קבע שההחלטה בועידה היתה תקינה. לעומת זאת כעת כשבית המשפט המחוזי החליט שלא ניתן לקיים את הבחירות בלי הצבעה מוקדמת, אנו פועלים על מנת ליישם את ההחלטה האחרונה. הקלפיות לא יפתחו במועדן ובעוד זמן קצר תתקבל החלטה כיצד פועלים על מנת לאפשר את קיום הבחירות לכנסת עוד היום".

"הקרקס הפוליטי הגדול"

קודם לכן הפכו הלילה גני התערוכה בתל אביב ל"זירת הקרקס הפוליטי הגדול במדינה", כפי שהגדירו זאת בשימחה בליכוד. 145 מועמדים הביאו למקום שלטי ענק, מגאפונים ושאר גימיקים, כדי להגשים את המטרה הנכספת: מושב בכנסת הבאה. את המועמדים ידרגו 2,940 חברי המרכז. ההצבעה היתה אמורה להתקיים בין השעות 10:00 ל-22:00, אך כעת, כאמור, לא ברור אם תיערך בכלל.
הקרב המרכזי הוא על המקום בצמרת. כמעט כל שרי הליכוד רואים את עצמם כמי שראויים להשתלב בתפקידים בכירים בממשלה הבאה. לצורך כך, עליהם להוכיח כי יש להם תמיכה במרכז.
שר האוצר סילבן שלום שדורג בפעם שעברה במקום הראשון ושרת החינוך לימור לבנת, שני הניצים הגדולים של הליכוד, מתחרים זה בזה ראש בראש, במטרה להוכיח מי מהם פופולרי יותר. אהוד אולמרט ששב לפוליטיקה הארצית מקווה לגבור על כולם. שאול מופז, המצטרף החדש, מקווה להפתיע ולזנק ישר לצמרת, אבל חושש משאננות בקרב תומכיו, לאור העובדה ששרון כבר שיריין לו את תיק הביטחון. גם לצחי הנגבי, מוותיקי אנשי השטח, יש תקוות דומות. עוזי לנדאו צפוי להתברג במקום גבוה.
מאיר שטרית, הסמן היוני בממשלה, מקווה כי ניסיונותיהם של אנשי הזרם הניצי בראשות משה פייגלין לדחוק אותו, ייכשלו. דני נווה, שהפתיע כשדורג ראשון בכמה סקרים, ורובי ריבלין מקווים להימנות על העשיריה הראשונה, כדי להישאר במעמד שרים בממשלה הבאה. רוני מילוא, פעם מבכירי הליכוד, מקווה לשחזר את ימי התהילה. השרה ציפי ליבני מקווה לשמור על מעמדה כאשה מספר 2, אחרי לבנת.

מי נגד מי

כרגיל - עיקר המתח נע סביב הדילים, ובשטח מתרוצצות כמה וכמה רשימות מומלצים. הקרב העיקרי הוא בין מחנה שרון לבין מחנה נתניהו. עוזי כהן, שנחשב לאחד ממלכי הדילים, מספר כי מבחינתם, מה שחשוב זה לאו דווקא הזיהוי המחנאי. "לא בוחרים בהכרח לפי מחנות, אלא לפי מי שעוזר לחברי המרכז והתנועה", הוא אומר. ברשימה שלו אגב כלולים כל שרי הליכוד, למעט השר רובי ריבלין, עליו זועמים אנשי השטח בגלל מה שמוגדר "קמצנות בג'ובים". כהן: "מה שמעניין אותנו זה לא מי הולך עם אריק ומי עם ביבי, אלא מי נמצא אתנו בשטח, מי מדבר איתנו, ומי מטפל בבעיות שלנו".
פעיל ליכוד אחר תכנן אמש אסטרטגיה חשאית. הפעיל אמר בכנס של מופז בנתניה לחבריו "אל תצביעו לפני השעה 20:00, ואל תגלו לאף אחד מהו הדיל שלנו כדי שלא תחל הפעלת לחצים של הרגע האחרון".

הבן של נגד האח של

במחוזות צפויים מספר קרבות מעניינים: למשל על משבצת הנגב, בין עומרי שרון, בנו של ראש הממשלה, לבין ליאור קצב, אחיו של נשיא המדינה. בנוסף מתמודד על משבצת הדרום יאיר חזן, ראש עיריית אופקים. קצב אמר ל-ynet: "אני בטוח שהקרב בינינו יהיה צמוד מאוד. אני מקווה שחברי המרכז יבדילו בין עיקר לתפל, ולא יצביעו על פי הכוח של הבן-של, או האח-של, אלא בצורה עניינית".
גם במחוז ירושלים יש התמודדות מעניינת בין רוני בראון, היועץ המשפטי לממשלה שכיהן בתפקיד בקושי יומיים, לבין שמואל סלבין, לשעבר מראשי משרד האוצר. בראון אמר אמש בכינוס פוליטי בחולון כי "צריך לנער את הדמוקרטיה המפא"יניקית ממסדרונות השלטון ולגרום לכך שהליכוד יוכל לשלוט במנגנונים הממשלתיים, שכיום אנשי מפא"י שבהם מכשילים במכוון את שרי הליכוד".

כך תיבחר הרשימה

בכנסת ה-15 כללה רשימת הליכוד 19 ח"כים בלבד, והסקרים צופים את הכפלת המספר הזה בכנסת ה-16. כל חבר מרכז מסמן 15 מועמדים שידורגו אחר כך לפי שיבוציהם השונים. השרים וחברי הכנסת שרצו בעבר במחוזות לא יכולים להיות משובצים גם הפעם במחוז.
במקום ראשון – שרון.
מקום שני – לפי החלטת מרכז הליכוד - נתניהו.
מקומות 3-10 – ייבחרו מועמדים המתמודדים ברשימה הארצית (ההערכה שאלה יהיו השרים הבכירים בממשלה עתידית).
מקום 11 – משוריין לאשה.
מקומות 12-19 – המשך הרשימה הארצית.
המקום ה-20 משוריין לנציג מחוז תל אביב. המועמדים הבולטים בתל אביב הם איתן סולמי, יו"ר מטה הבחירות של שרון בהתמודדות על ראשות הליכוד, וגדעון סער, מזכיר הממשלה עד לאחרונה.
מקום 21 – משוריין לאישה.
מקום 22 – משוריין לנציג אזור השפלה.
מקום 23 – משוריין למחוז דן.
מקום 24 – משוריין למגזר הלא יהודי.
מקום 25 – משוריין לנציג מישור החוף.
המקום ה-26 – משוריין לנציג המועצות האזוריות.
המקום ה-27 – משוריין לנציג הגליל והעמקים.
המקום ה-28 – משוריין לנציג חיפה.
המקום ה-29 – משוריין לנגב.
המקום ה-30 – משוריין לעולים.
המקום ה-31 – משוריין לאשה.
המקום ה-32 – לצעירים.
המקום ה-33 – משוריין לירושלים.
המקום ה-34 – משוריין לנציג יש"ע.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתוך לימוזינה
עוזי כהן. עתר לבית המשפט
צילום: מתוך לימוזינה
צילום: מתוך www.chabadnik.com
הלפרין. רוצה נציג דתי ברשימה
צילום: מתוך www.chabadnik.com
צילום: ערוץ 2
ועידת הליכוד. ארכיון
צילום: ערוץ 2
מומלצים