שתף קטע נבחר

האיחוד האירופי מתרחב: אושר צירופן של 10 מדינות

המדינות, מרביתן ממזרח אירופה, יהיו חברות רשמיות של באיחוד החל ממאי 2004. במקביל, נדחה בשנתיים הדיון בבקשת טורקיה להצטרף לאיחוד. באנקרה זועמים על ההחלטה

מנהיגי האיחוד האירופי, המכונסים בקופנהאגן שבדנמרק חתמו אמש (ו') על הסכם היסטורי לצירוף 10 מדינות לארגון. החל מה-1 במאי 2004 יצטרפו לאיחוד האירופי המדינות הבאות: קפריסין, צ'כיה, אסטוניה, הונגריה, לטביה, ליטא, מלטה, פולין, סלובקיה וסלובניה. "היום אנחנו סוגרים את אחד מהפרקים החשוכים בהיסטוריה האירופית, אנחנו פורשים כנפיים לחרות, שגשוג ושלום" חתם את הכנס בנאום רגשני, המארח, ראש ממשלת דנמרק.
דנמרק, המשמשת כנשיאה התורנית של האיחוד, הודיעה על חבילת סיוע למדינות החדשות בסך כ-40.8 מיליארד אירו (יותר מ-41.4 מיליארד דולר), שתתפרס על פני שלוש שנים.
ואולם טורקיה תיאלץ להמתין עוד שנתיים, עד דצמבר 2004, לפני שתישקל הזמנתה לשיחות על צירופה לאיחוד. בינתיים דורשים ממנה מנהיגי האיחוד לפעול לשיפור הדמוקרטיה, שלטון החוק, זכויות האדם, כיבוד המיעוטים והיציבות הכלכלית במדינה. עם זאת הובטח כי האיחוד יפתח עמה בדצמבר 2004 במשא ומתן "ללא דיחוי" באם הדרישות הללו ימולאו. הדעות באיחוד חלוקות לגבי צירופה של טורקיה - מדינה ענייה של כ-70 מיליון מוסלמים, הגובלת באירן, עירק וסוריה ובעלת גידול אוכלוסיה מהיר.
ההודעה על דחייתה הזמנית עוררה זעם בטורקיה, המנסה להתקבל למועדון האקסלוסיבי משנות השישים. בעקבות כניסתה של קפרסין, איתה יש לטורקיה סיכסוך, חוששים באנקרה כי היא תמנע את כניסתה של טורקיה לארגון בעתיד.
ראש הממשלה עבדאללה גול מחה על ההחלטה ואמר בשיחת טלפון עם ראש ממשלת בריטניה, טוני בלייר: "יש כאן אפליה גדולה". הוא האשים את נשיא צרפת, ז'אק שיראק, בכך שהוא אחראי לדחיית צירופה של טורקיה לאיחוד. בלייר אמר בתגובה כי אם טורקיה תעמוד בקריטריונים לפני המועד שנקבע, יוקדמו השיחות על מועד כניסתה.
עם זאת ביטלה טורקיה לאחרונה את התנגדותה לשיתוף פעולה צבאי בין נאט"ו לכוחות ניהול המשברים של האיחוד האירופי. שיתוף פעולה זה נדחה זמן רב בעקבות הכשלים שהציבה טורקיה וכעת צפוי כי כבר בשנה הבאה יתקיים המבצע המשותף הראשון של שני הגופים בשמירת השלום באזור הבאלקן.
במהלך הפסגה חזרו מנהיגי האיחוד האירופי על מחויבותם לצרף את רומניה ואת בולגריה לאיחוד בשנת 2007, בתנאי שהמדינות הללו ימשיכו ביישום רפורמות, בעיקר בתחום המשפט והמינהל. כמו כן נמסר כי ינתן להן סיוע כלכלי על מנת לעזור להן ולהכין אותן להצטרפות.
דובר הבית הלבן, ארי פליישר, מסר בתגובה להסכם "מנהיגי האיחוד ביצוע החלטה עם חזון לבניית איחוד אירופי כולל".
בתום דיוני הפסגה, שארכה יומיים, פרסמו החברות גם הודעה הקוראת לישראל ולפלסטינים "לשבור את מעגל האלימות". עוד נאמר בהודעה כי האיחוד האירופי מגנה כל פעולת טרור; על הפלסטינים להפסיק את פיגועי ההתאבדות ועל ישראל להפסיק בניית התנחלויות ולהפסיק את ההרג "השיפוטי" שהיא מבצעת.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תהליך הרחבה. דגל האיחוד האירופי
מומלצים