שתף קטע נבחר

רוחות בבתי הקברות של ניו יורק

מהקברים של וול-סטריט, בשטחי נדל"ן יקרים מפז, ועד לבית הקברות הראשון בניו יורק בו הורשו גם מתים סיניים להיטמן. יוסף ג'קסון אסף כמה מסיפורי האימה שמלווים כל אחד מהם

וול-סטריט איסט ווילג' ברונקס ברוקלין 
סטייטן איילנד 

המגזין הניו-יורקרי TIME-OUT, שהכתבות בו מוקדשות בדרך כלל לחיי הלילה בעיר, החליט להקדיש כתבה לבתי הקברות בניו יורק וסביבתה, ולסיפורי הרוחות הנלווים לכל אתר קבורה. ניצלנו יום חורפי נאה לביקור בחלק מבתי הקברות המומלצים והיה שווה כל רגע. לא מומלץ, עם זאת, לבעלי לב חלש, בטח לא בשעות הלילה.

 

 

לא הרבה יודעים שבתחילת המאה ה-19, לפני שהסנטרל פארק הענק תפס את מקומו כאתר הבילוי של תושבי ניו יורק, נהגו ההמונים לבלות את סופי השבוע שלהם בשיטוט בבתי הקברות, שהיו אז בעצם הריאות הירוקות והפארקים היחידים שהיו פתוחים לציבור הרחב. כיום משתרעים בניו יורק לא פחות מ-135 בתי קברות, על שטח של יותר מ-12,000 דונם יקרים מפז.

 

 

על רובע קווינס אומרים, למשל, שאפשר למצוא בו יותר אנשים מתים מאשר חיים. אבל גם ברובעי העיר האחרים, ב'סטייטן איילנד', ב'ברונקס', ב'ברוקלין' וב'מנהטן', מאכלסים המתים שטחים גדלים והולכים.

 

 

וול-סטריט

לא כדאי להסתבך עם אתר קבורה אינדיאני

כדי לבקר בבית הקברות העתיק הזה, השוכן בוול-סטריט, ברובע הפיננסי של ניו יורק, יש לעלות על אחת הרכבות התחתיות R ,W או N, ולצאת בתחנת .CORTLANDT ST. זהו בית קברות עתיק באמת, שבו התחילו לטמון מתים כבר ב-1697 והיום הוא שוכן בין כל גורדי השחקים שגימדו לחלוטין את כנסיית TRINITY, שבחצרה נמצא בית הקברות. בית הקברות הזה היה כה פופולרי, שכבר ב-1822 הוא נסגר לנקברים חדשים, מלבד צאצאי אחת מ-90 המשפחות המיוחסות שרכשו אתרי קבורה במקום. הקבורים פה טמונים באחת הקרקעות היקרות בעולם.

כיוון שהכנסיה משקיפה מאחור על ה'גראונד זירו', אתר הקבורה הענק של בנייני התאומים, גדר הכנסיה הפכה בשנה האחרונה למעין אתר הנצחה ספונטני של המוני הנספים באסון. עם המתים המפורסמים שנקברו במקום נמנים אלכסנדר המילטון ומשפחתו, ממציא ספינת הקיטור רוברט פולטון, והמושל הראשון, מייסד העיר ניו יורק אלכסנדר גאלאטין.

לא מעט אגדות מפחידות קשורות לאתר. המפורסמת בהן קשורה בכך שהאתר שימש לפני כן כאתר קבורה ל-75 מבני השבט האינדיאני ALGONQUIN. כל מי שראה את הסרט 'פולטגרייסט' יודע כבר שלא כדאי להסתבך עם אתר קבורה אינדיאני. אגדה אחרת קשורה בקול המתפקע מצחוק הנשמע לעיתים מקברו של הקומיקאי אדם אלן, שנקבר במקום במאה ה-18.

חזור למעלה
איסט ווילג'

צלצולים בלתי מוסברים של פעמוני הכנסיה

רכבת תחתית מספר 6 שתעצור ב-.ASTOR PL תביא אתכם לאחד מבתי הקברות העתיקים ביותר בניו יורק, באיסט ווילג'. הכתובת היא 131E ברח' 10, על השדרה השניה. המקום, שהיה חלק מחווה חקלאית של בעל קרקעות ידוע בשם פטר סטוויסנט, נודב לכנסיה הרפורמית ההולנדית.

האתר הפך לבית קברות כשאשתו של הנדבן הלכה לעולמה, ב-1687. הכנסיה התחייבה בתמורה לדאוג לשמירת המקום, אך לצער כולם המקום הוזנח והפך לאתר נרקומנים בסוף שנות ה-60 של המאה שעברה.

רק בשנות ה-70 שכרה הכנסיה נערים מקומיים כדי לנקות ולהחזיר את הכבוד הראוי לקברים העתיקים בחלקה הזו, שגודלה כארבעה דונמים.

בין המכובדים השוכנים כאן לנצח, מלבד בעל המקום עצמו, גם סגן הנשיא ג'יימס מונרו, ניקולאס פיש, שהיה מגיבורי מלחמת העצמאות האמריקנית, ואפילו מתילדה הופמן, אהובת הנעורים של המשורר הדגול וושינגטון אירבינג.

האגדות המפחידות של המקום קשורות לבעלים פטר סטוויסנט, שרוחו נצפתה משוטטת מדי פעם באתר. אחרים מוכנים להישבע שאותה רוח היתה אחראית לצלצולים הבלתי מוסברים של פעמוני הכנסיה.

חזור למעלה
ברונקס

האישה השנייה שישבה על הכיסא החשמלי נחה כאן

הפרשיה שהסעירה את העולם לפני מלחמת העולם השניה היתה החטיפה לשם כופר של בנו הפעוט של הטייס האגדי צ'ארלס לינדברג. חוטפו של הילד בחר ב-1932 בבית הקברות WOODLAWN ברובע ברונקס כאתר מועדף לתשלום הכופר עבור הילד.

בית הקברות הגדול משתרע על 1,600 דונם, ונמצאים בו גם מקווי מים, עצים עבותים וציפורים מצייצות המשמיעות ברמה את קולן. המקום נחנך ב-1863 על מנת להקל על מצוקת הדיור של המתים במנהטן. בין המפורסמים הקבורים בקהילת 300,000 המתים נמצאים מוסיקאים כמו דיוק אלינגטון וליונל המפטון, הסופר הרמן מלוויל, ג'וזף פוליצר ואחרים.

בין סיפורי ההפחדות המקובלים באתר זוכה להצלחה זה על רוחה של רות שניידר, האשה השניה בתולדות ניו יורק שהתכבדה בכיסא החשמלי ב-1928, לאחר שחנקה את בעלה.

חזור למעלה
ברוקלין

ילדים משחקים כאן בלילות

450,000 מתים מאכלסים את בית הקברות הברוקלינאי ב-CYPRESS HILLS, ביניהם עשרות אלפי הרוגי הקרב המפורסם של מלחמת האזרחים בגטסבורג. מדובר בבית קברות עתיק יחסית, שנוסד ב-1847.

הוא היה בית הקברות הראשון שהרשה גם לעסקי קבורה פרטיים לשגשג, ולא רק לכנסיות ולארגונים דתיים.

קבוצת משקיעים קנתה אז, תמורת 25,000 דולר בלבד, שטח של כ-500 דונם מתוך 1,000 הדונם של אדמת הקבורה הזו. כדי להגיע אליה יש לקחת את הרכבת התחתית J, שתביא אתכם ל-CYPRESS HILL.

בית הקברות הזה מכונה גם בשם 'צ'יינה טאון' של המתים, כיוון שהסינים הורשו להיקבר פה בכבוד הראוי לפי מנהגי בודהא וקונפוציוס. כמה מטקסי הקבורה הסינים נראים מוזרים לאמריקאים מהיישוב, אך למי שביקר בסין, טייוואן או הונג קונג, הדברים מוכרים: פיזור שטרות כסף על הקבר, הנחת קותלי חזיר צלויים על המצבה, והכל כדי לרצות רוחות רעות ולמנוע מהן לפגוע באבות הקבורים בקרקע.

סיפור הרוחות המקובל בבית קברות זה בין עובדי המקום הוא על קולות ודפיקות הנשמעים מאחד מארמונות הקבורה במקום, ולטענתם ניתן להאזין ולזהות את משמעות הקולות: "ROW ROW YOUR BOAT" ("חתור, חתור עם הסירה").

אגב, בבית הקברות הזה קבורים כמה מאפיונרים ידועים, כמו ג'וזף ופרנק גמבינו, מה שמוסיף לא מעט לתפארת המקום.

בית קברות נוסף, EVERGREENS CEMETERY, ששוכן גם הוא בברוקלין, תוכנן על ידי אדריכל הנוף הידוע אנדרו ג'קסון, שנחשב לאבי מעצבי הנוף האמריקנים. במקום קבורים למעלה מחצי מיליון איש, וכדי להגיע אליו נוסעים ברכבת L אל בושויק אבניו פינת אברדין סטריט.

בבית קברות זה נקברו לראשונה גם סינים עוד בשנות ה-50 של המאה ה-19, למרות הדעות הגזעניות באותה תקופה. רמת הפאר של המצבות מראה גם על ההתקדמות הכלכלית של האוכלוסיה הסינית בניו יורק, שהחלה בקברים ובמצבות צנועות, שגדלו עם השנים ל"ארמונות קבורה" מפוארים למדי. 1,000 הדונמים של בית הקברות מלאים כיום כמעט לחלוטין במצבות.

עם הדמויות המפורסמות במקום נמנים מוסיקאים כמו ביל רובינסון, המלחין העיוור טום ויג'ינס ונגן הג'אז לסטר יונג.

המעשיה המפחידה של בית הקברות הזה שייכת ל-146 הקורבנות שנספו ב-1916 בדליקת ענק במפעל חולצות. מבקרי ועובדי המקום נוהגים לספר על רוחות הנשרפים, שנוהגות לשוטט בלילות באתר.

את בית הקברות היוקרתי CEMETERY GREEN-WOOD בברוקלין הכין וייסד כבר ב-1838 הנרי פיירפונט, צאצא של אחד מעשירי בעלי הקרקעות של ברוקלין. מגיעים אליו ברכבות R ,N ו-M ממנהטן עד לרחוב 25.

בגלל עיצובו היוקרתי שימש פעם בית הקברות כאתר תיירות פופולרי, שרק מספר המבקרים במפלי הניאגרה עלה על מספר המבקרים בו. לפי דברי מנהליו, עיצוב הנוף שלו שימש השראה גם לעיצוב הסנטרל פארק במנהטן, מאוחר יותר. עם 560,000 הטמונים פה נמנים המנצח והמלחין ליאונרד ברנשטיין, רופא השיניים של הנשיא וושינגטון ג'ון גרינווד, והשחקן פרנק מורגן, המוכר יותר כ'קוסם מארץ עוץ'.

בין האגדות מעוררות החלחלה של המקום מוכר הסיפור הרווח בין עובדי המקום על קולות ילדים המשחקים בלילות בבית הקברות, אבל כאשר מנסים למצוא אותם מתברר שהקולות הם כנראה פרי הדמיון של השומעים.

חזור למעלה
סטייטן איילנד

ויש גם בית קברות יהודי בסביבה

גם סטייטן איילנד זכתה לאתר קבורה מכובד עם ארמון קבורה של משפחת המולטי מיליונרים וונדרבילט, שהקמתו עלתה בזמנו יותר ממיליון דולר. מדובר ב-MORAVIAN CEMETERY שנוסד כבר ב-1754 ובו נקברו חיילי המלכה הבריטית מהתקופה הקולוניאלית.

כדי להגיע למקום לוקחים את המעבורת לסטייטן איילנד, ומשם באוטובוס S76 מגיעים לאתר הקבורה, שמאכלס כ-60,000 מתים ומשתרע על שטח של כ-500 דונם, עם נוף נהדר של גבעה ירוקה עטורה בעצים.

בית הקברות מנומר במצבות יפהפיות רבות, שביניהן יש לבקר את מצבת הקבורה של KUNHARDT CLAN, בו יש לוחות מוזאיקה יפהפיים המוקדשים לישו ולמלאכים הסובבים אותו.

אך המצבה, או יותר נכון "ארמון הקבורה" המפואר ביותר באתר, שייך למשפחתו של קורנליוס וונדרבילט. ארמון הקבורה הוקם ב-1885 בעלות של יותר ממיליון דולר ומקיף חלקה של לא פחות מ-48 דונם. לפי הכלל שקבע אבי המשפחה קורנליוס, כל מי ששינה את שם המשפחה, או בת שהתחתנה וקיבלה שם אחר, לא יכולים להיקבר פה, אלא מועברים לבית הקברות הפחות מיוחס ב- WOODLAWN.

הסיפור המרעיד של המקום שייך כמובן לשמועות סביב קברו של אותו קורנליוס וונדרבילט, שלעיתים, בעת צילום חטוף של המקום, מופיע ברקע התמונה.

אגב, לא רחוק מבית הקברות הנוצרי הזה מצאתי בסטייטן איילנד בית קברות יהודי מרשים, עם מצבות הנושאות כתובות בעברית

חזור למעלה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סנטרל פארק. בתי הקברות היו פעם הריאות הירוקות של ניו יורק
וול סטריט. הקבורים פה טמונים באחת הקרקעות היקרות בעולם
דיוק אלינגטון. קבור בבית הקברות בברונקס
מומלצים