שתף קטע נבחר

2002: שנת הווירוסים

עלייה דרמטית בתפוצת הווירוסים במהלך 2002. הודעת דואר אלקטרוני אחת מכל 212 נגועה בווירוס, אחת מכל 12 היא הודעת דואר זבל

תפוצת הווירוסים בדואר האלקטרוני הכפילה עצמה בשנה החולפת, וכיום הודעת דואר אלקטרוני אחת מכל 212 נגועה בווירוס ואילו הודעה אחת מכל 12 היא דואר זבל. כך קובעת חברת האנטי-וירוס הבריטית MessageLabs בדו"ח שנתי המסכם את המגמות והסיכונים בתחום הווירוסים ודואר הזבל.
אחת המגמות המדאיגות בשנה החולפת, על פי הדו"ח: מפיצי דואר זבל הופכים מתוחכמים יותר ומחקים שיטות שמשמשות מפיצי וירוסים, על מנת שהמשתמשים יתקשו לאתר את ההודעות שהם שולחים.
MessageLabs מדווחת כי שרתיה חסמו השנה 9.3 מיליון הודעות דואר אלקטרוני הנגועות בווירוסים מתוך 2 מיליארד הודעות. חישוב מהיר מגלה כי מדובר בווירוס אחד לכל 212 הודעות. זאת, לעומת הודעה נגועה אחת לכל 398 הודעות בשנת 2001 והודעה נגועה לכל 790 הודעות דואר אלקטרוני בשנת 2000. החברה איתרה יותר מ-237 וירוסים חדשים במהלך 2002 והיא צופה כי מספר זה אף יגדל ב-2003.
על פי הדו"ח של MessageLabs, המתייחס לנתונים שהתקבלו עד תום השבוע השני של חודש דצמבר, הווירוס הפעיל ביותר השנה היה Klez.H, שהחל להדביק מחשבים ברחבי הועלם בחודש אפריל וממשיך להיות פופולרי גם כיום. "קלז" "כיכב" ב-4.9 מיליון הודעות נגועות שנחסמו על ידי שרתי MassageLabs. בחודש נובמבר בלבד חסמה החברה 423,000 עותקים של הווירוס.
וירוסים פופולריים נוספים, על פי הדו"ח: הווירוס Yaha.E (עם 1.1 מיליון הודעות נגועות), Bugbear.A (עם 842,333 הודעות), Klez.E (עם 380,937 הודעות) ו-הווירוס SirCam.A (ששומר על מעמדו מ-2001 עם 309,832 הודעות נגועות). המספרים הללו מייצגים אך ורק את מספר ההודעות הנגועות שאותרו ונחסמו על ידי MassageLabs, כאשר המספר האמיתי של ההודעות הנגועות שהופצו ברשת גדול בהרבה.

באגבר פרץ

על אף ש"קלז" היה הווירוס הפעיל ביותר, היה זה דווקא "באגבר" שפרץ לתודעת הציבור, כשהצליח לפגוע באחת מבין 87 הודעות דואר אלקטרוני כאשר היה בשיאו בחודש אוקטובר. לעומת זאת, "קלז" הגיע בשיאו להודעה אחת מבין 169 הודעות בלבד, בעוד yaha לא עבר את רף ההודעה הנגועה ל-268 הודעות.
שוברי השיאים של כל הזמנים, לפי MassageLabs הם Goner, וירוס שהופץ בשנה שעברה על ידי ישראלים והצליח לפגוע בהודעת דואר אלקטרוני אחת מתוך 30 ווירוס האהבה המיתולוגי, שפגע בהודעה אחת מתוך 28 הודעות דואר אלקטרוני בחודש מאי, 2000.
הנתונים עלולים להטעות. למרות הגידול הרב במספר הווירוסים, שנת 2002 לא הייתה שנת וירוסים קשה עבור בתי עסק בהשוואה ל-2001. מומחי אנטי וירוס מייחסים את עיקר הגידול לתפוצת הווירוסים למשתמשים הביתיים, שרבים מהם אינם משתמשים בתוכנות אנטי וירוס עדכניות ולכן פחות מוגנים מבתי עסק מפני פגיעתם של הווירוסים. נראה כי הווירוסים המצליחים ביותר נשלחו לגולשים מאנשים שהם מכירים ולכן לא חששו לפתוח את ההודעה.

הסכנה: דואר זבל

על אף שווירוסים לא גרמו נזק רב לרשתות ארגוניות בשנת 2002, גדלה בשנה החולפת הפגיעה של דואר הזבל במקומות העבודה. אחד מ"תרחישי האיום" של MessageLabs עבור 2003 היא הופעת "דואר זבל זדוני" - הודעות דואר זבל המשולבות עם תכונות של וירוסים (אם בהקשר הטכנולוגי או ברובד הנדסת האנוש). ראשיתן של הודעות מהסוג הזה במכתבי השרשרת בנוסח "העוקץ הניגרי" שהופצו לפני מספר שנים והפילו אנשים רבים בפח. MessageLabs צופה כי המגמה תימשך בשנת 2003 וכי רמאי העוקץ הניגרי יצליחו לגנוב מאות מיליוני דולרים מגולשים תמימים בשנה הבאה.
השנה התשכלל דואר הזבל הזדוני והפך מתוחכם יותר, כאשר הופצו בחודש אוקטובר הודעות דואר אלקטרוני עם זן חדש ומסוכן של גלויות אלקטרוניות. מדובר בתוכנות טפילות המתחזות לכרטיסי ברכה וירטואליים ומתקינות עצמן במחשב האישי.
תוכנות אלה שולחות דואר אלקטרוני לכל המשתמשים בפנקס הכתובות ואף "מקפיצות" חלונות פרסומת שמובילים לאתרים פורנוגרפים. MessageLabs איתרה יותר מ-70,000 עותקים של גלויות אלה והיא צופה כי תופעת גלויות הברכה הזדוניות תתרחב בשנה הבאה ותהפוך מתוחכמת יותר.
על פי הצפי, מפיצי הגלויות יאמצו את דרכי הפעולה של כותבי הווירוסים. הגלויות הזדוניות החדשות ישלחו עצמן לא רק לגולשים בפנקס הכתובות של המשתמש אלא גם בכתובות דואר האלקטרוני שתאתר התוכנה ברשת.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הרחיקו אותם מהמחשב. וירוסים
מומלצים