שתף קטע נבחר

ארגון ההגנה באינטרנט

קבוצה של יהודים-אמריקאים בראשות אהרון וייסבורד מאילינוי מפעילה "יחידת הגנה עצמית מקוונת" הרודפת את מפעילי רשת האתרים של אל קאעידה ברחבי הרשת

הכובע שחובש האיש בתצלום מחזק את הרושם כי אהרון וייסבורד עשוי להיות מקבילו ההיי-טקי של פיליפ מארלו, הבלש האגדי של ריימונד צ'נדלר, איש מוסרי, בעל חוש אחריות מפותח, שמתמודד בנחישות של נץ עם הזוהמה והפשע שם בחוץ.
אילו היינו עכשיו בשנות ה-50 של המאה שעברה, וייסבורד היה בוודאי מניח נעליים על שולחן מחורץ במשרד מרופט מול הדלת השקופה למחצה עליה מודבקות ברישול מה האותיות: א.וייסבורד, חוקר פרטי. לעתים קרובות הוא יעשה יותר מכפי שהתפקיד דורש, בשם הרומנטיקה והצדק. בבר העשֵן הוא ישב ולא יסיר את עיניו מהטיפוס המזוקן שיושב בפינה ומעשן סיגר. מאחר שהגענו כבר לשנות האפס-אפס, וייסבורד ויתר על הקשיחות, המשרד המעופש, מעיל הגשם והעשן ופתח אתר באינטרנט.

מה עושה יהודי באינטרנט?

וייסבורד, 38, מתגורר כעת באילינוי לאחר שעזב את מנהטן. לפרנסתו הוא מפתח יישומי אינטרנט עבור חברת תוכנה בתחומי הרפואה והחינוך. במקביל הוא משלים בהדרגה תואר ראשון במערכות מידע. עם זאת, את רוב הידע שברשותו רכש וייסבורד בעצמו, הוא מעיד.
הוא מכנה עצמו "יהודי של האינתיפאדה", שכן התקרב לשורשיו היהודיים בעקבות סכסוך הדמים שגלש מגבולות הארץ. "ייתכן שנוח יותר להיות כיום מבקר של ישראל או להסתיר את השורשים היהודיים, אבל אני מכיר יהודים רבים בארה"ב שהגיבו כמוני", הוא כותב לי בדואר האלקטרוני.
את ההתכתבות בינינו אנחנו מנהלים באנגלית. וייסבורד מבין מעט עברית והוא מנסה לשפר את השליטה בשפה באמצעות לימוד האלף-בית, קריאה באתרי אינטרנט בעברית והאזנה לגלי צה"ל ברשת. הוא אף מחזיק ברשותו אוסף קטן של מוזיקה ישראלית – הדג נחש, שב"ק ס' ושלמה ארצי. מעט קרובים-רחוקים שלו מתגוררים בארץ, אך רוב משפחתו הגיעה לארה"ב ולקנדה בתחילת המאה הקודמת היישר מאוקראינה. הוא חושב ברצינות להגר לישראל אך לפני כן עליו לטפל בעניינים לא פתורים במקום מגוריו, כהגדרתו.
בחודש יוני, 2002, פתח וייסבורד את האתר שלו, ששמו "הגנה באינטרנט" (הכותרת מתפרסמת בעברית בעוד שאר תכניי האתר מופיעים באנגלית בלבד), יחידת הגנה מקוונת שעוקבת ורודפת אחר אתרים פונדמנטליסטים ברשת, בעיקר אתרים איסלאמיים קיצוניים שמקורבים לרעיון הג'יאהד העולמי של ארגון הטרור אל קאעידה. בדף הראשי של האתר מתפרסמים עדכונים קצרים המפנים לידיעות ומאמרים ברחבי הרשת העוסקים, לרוב, בפעילות המקוונת של האיסלאם הקיצוני ובאנטישמיות בעולם הערבי.
"המלה 'הגנה' משקפת את האמונה שלי, כי אנחנו מותקפים ועלינו להתעמת עם האויבים שלנו בכל מקום שנמצא אותם", כותב לי וייסבורד, "גם המלה 'הבלגה' מדברת אלי, ואני מייעץ לאנשים להתעמת עם מפעילי האתרים שמולם אנחנו עומדים ונותני החסות שלהם בדרך מנומסת וחוקית. אני לא מתנגד ללוחמת מידע אבל אני פשוט לא חושב שאזרחים צריכים לקחת בה חלק".

מעקב אחר אתרים פונדמנטליסטים

באתר "הגנה באינטרנט" נוטלים חלק, נוסף על וייסבורד, כמה יהודים מאירופה וארה"ב שעובדים בתחום טכנולוגיות המידע. וייסבורד מתפעל את האתר ומעדכן אותו במידע חדש בעוד צוות הפעילים באתר עוקבים אחר מספר רב של מקורות חדשות ותכנים מקוונים במהלך היום. הם מקבלים טיפים ומידע ממספר מקורות בדואר האלקטרוני, וחלקם עוקבים גם אחר הפעילות האיסלאמית בחדרי הצ'ט וקבוצות הדיון.
אתר האינטרנט של וייסבורד מפרסם מאגר מרשים של אתרי אינטרנט פונדמנטליסטים שחשודים בהשתייכות עקיפה או ישירה לרשת של אל קאעידה. המאגר כולל את שם האתר, כתובתו השמית וכתובת ה-IP שלו ומציין אם האתר פעיל כעת. עוד במאגר: הכתובות הפיזיות, כתובות הדואר האלקטרוני ומספרי הטלפון של ספקי האינטרנט המארחים את האתרים הקיצוניים ותקציר של התכנים הבעייתיים באתרים אלה. וייסבורד מעודד את גולשי האתר לפנות לספקי האינטרנט ולבקש מהם להסיר את האתרים האלה.

עשו ואל תעשו

"הסבירו להם על הקשר של האתר לטרור הבינלאומי. הזכירו את החוק האמריקאי שאוסר על אספקת סיוע לטרוריסטים", נכתב בהמלצות האתר, "אל תאיימו ואל תעשו דבר בלתי חוקי. זכרו: ספק האינטרנט אינו זהה לאתר עליו אתם מתלוננים".
עם קבלת מידע על תכנים בעייתיים באתר אינטרנט מסוים, הפעילים של "הגנה באינטרנט" פונים לחברה שמארחת את האתר על שרתיה ומודיעים לה על ההסתה. בשלב זה, החברה עשויה להיענות לבקש ולהסיר את האתר משרתיה. "אם לא, אנחנו מגבירים את הלחץ עליהם", אומר וייסבורד, "למשל, אנחנו עשויים לפנות לעיתונות באיזור בו פועל הספק. אני מכנה את התהליך הזה: הבאת המידע למשפט הציבור".
וייסבורד מציין כי הממשל האמריקני אינו רשאי לרוב להגביל את חופש הביטוי ועסקים בארה"ב, בכלל זה ספקי אינטרנט חופשיים לעשות עסקים עם מי שיחפצו. עם זאת, גם ארה"ב הליברלית אינה מעודדת עסקים לארח את אתרי החמאס, אל קאעידה, חיזבאללה או הטאליבן, הוא מציין. "ברגע שאנחנו שולחים לספקי אינטרנט בארה"ב התראה על האתר שהם מארחים, אין להם תירוץ להמשיך לעשות זאת".

האתרים הקיצוניים נודדים

כתוצאה מהפעילות של פעילי "הגנה באינטרנט" וגופים נוספים ובעקבות פשיטות שעורכים סוכני האף בי איי על חברות שמספקות לאתרים קיצוניים שירותי אירוח, אתרי אינטרנט פונדמנטליסטים נאלצו לנדוד בחודשים האחרונים לספקי אינטרנט אחרים. לעתים רחוקות הם עוברים לשרתים במזרח התיכון, מעיד וייסבורד, "מדינות ערב אינן כה נלהבות לארח את האתרים האלה. דווקא מדינות אירופיות פורשות חסות על האתרים האלה. שבדיה, למשל, מארחת אתרים של החמאס המשמשים לצורך גיוס תרומות לשם רכישת כלי נשק וחומרי נפץ, טוען וייסבורד.
"אנחנו מנסים להתיש את מפעילי האתרים האלה והסימנים מראים כי השיטה עובדת ולגרום לכך ששום מקום באינטרנט לא יהיה בטוח בעבורם, וזה נראה לי הוגן למדי, מאחר שאנחנו ברשימת המטרות שלהם בעולם הפיזי. אני לא מתיימר לסגור את האתרים האלה לנצח כי זו אינה מטרה מציאותית.

המלחמה הקטנה לצד המלחמה הגדולה

"אחרי הכל, מדובר במלחמה וירטואלית, חלק קטן מהמלחמה הגדולה", טוען וייסבורד, "הניצחון יושג בעולם הפיזי ולא בסייברספייס. בכך שאנחנו גורמים להם לעבור שרתים לעתים תכופות, אנחנו לא רק משבשים את הפעילות שלהם ברשת אלא גם גורמים לבעלי האתרים לחשוף עצמם יותר. במקביל, גורמים ברשויות אכיפת החוק עוקבים אחריהם מקרוב ויכולים לאתר את מיקומם – הם הרי צריכים לשלם לספק האינטרנט בכרטיס אשראי, שמאפשר לזהות את בעלות חשבון הבנק המחזיק בו".
במסגרת 'המלחמה הקטנה' שלו, וייסבורד נאלץ לחסום את כניסת המבקרים באתר מהעולם הערבי בעקבות מתקפות בלתי פוסקות של גולשים מהמזרח התיכון, המפרץ הפרסי וחצי האי ערב.
לבד מעדכוני חדשות המפנים לידיעות ומאמרים שהתפרסמו ברחבי הרשת ומאגר אתרי האינטרנט הקיצוניים, אתר "הגנה באינטרנט" כולל גם דף עם עדכונים בנוגע לפעילויות למען ישראל מחוץ לרשת מדריך לאקטיביסט המתחיל, מידע על אנטישמיות בעולם הערבי, ההיסטוריה של הסכסוך המזרח-תיכוני וקישורים ל'בלוגים מלחמתיים' אחרים.
הפופולריות של "הגנה באינטרנט" וחשיבותו גדלה בהדרגה. כ-5,000 גולשים מבקרים באתר מדי יום בממוצע. על אף שוייסבורד הוא אוטו דידקט ואינו מומחה "מקצועי" בתחום רשת אתרי האינטרנט של "אל קאעידה", לאחרונה רואיין לכתבה בעניין שפורסמה באתר האינטרנט של הבי סי סי והתבקש לתרום מניסיונו.
וייסבורד מעוניין שכל תכניי "הגנה באינטרנט", ולא רק כותרת האתר, יתורגמו לעברית, כמו גם לצרפתית ורוסית. לשם כך הוא זקוק למתנדבים שדוברים שפות אלה ולגולשים שיכולים לתרגם תכנים מערבית לאנגלית. העבודה היא בהתנדבות וללא שכר.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים