שתף קטע נבחר

מערכת החינוך נערכת להתמודדות עם הסרבנות בצה"ל

מכניסה שינויים בתוכנית ההכנה לצבא; בין הסוגיות: "מה תעשה אם למחסום מגיע קשיש פלסטיני חולה?"; ראש אכ"א, האלוף גיל רגב: לצה"ל חסרים לוחמים. בשנה הבאה: 9.5% לא יתגייסו בשל הסדר "תורתו אומנותו"

מערכת החינוך נערכת להתמודדות עם תופעת הסרבנות בצה"ל, והכניסה לאחרונה שינויים משמעותיים בתוכנית הכנת התלמידים לשירות הצבאי. לתוכנית, הפועלת מזה מספר שנים בבתי ספר תיכוניים ברחבי הארץ, נוספו תכנים המשקפים את הנושאים עימם צפויים הצעירים להתמודד במהלך השירות.
התוכנית כוללת סימולציות של אירועים שכיחים בצה"ל, והתלמידים נשאלים מה היו עושים בסיטואציות שונות, המציבות סימני שאלה בנושאים מצפוניים ואתיים. למשל: "אתה עומד במחסום, קיבלת התראה ביטחונית על מחבלים העומדים לבצע פיגוע ונתבקשת למנוע מעבר של כלי רכב. אל המחסום הגיע רכב ובו אדם חולה הזקוק בדחיפות לטיפול רפואי, מה תעשה?".
דוגמא נוספת היא: "במהלך מרדף אחרי מבוקשים חמושים ברחובות כפר, הבחנת בשני ילדים קטנים שאיבדו את הדרך לביתם והם שרוטים וזבי דם. הם עלולים להיפגע ולהיהרג מחילופי האש, אך אם תעצור לטפל בהם, עלולים המבוקשים להיעלם. כיצד תפעל?"
במקביל לשאלות אלו תדגיש התוכנית את חשיבות השירות ביחידות קרביות, "תוך חיזוק תחושת השייכות לעם ולמולדת", וכן את "הסכנות הנשקפות לחברה מאי ציות לחוק".

ראש אכ"א: לצה"ל חסרים לוחמים

בתוכנית, שיישומה יחל בתקופה הקרובה בבתי הספר, מעורב גם אגף כוח אדם בצה"ל. בכנס היום (ה') בתל אביב, במסגרתו הוצגה התוכנית, אמר ראש אכ"א, האלוף גיל רגב: "בשנתיים האחרונות חסרים לנו לוחמים. איני יודע כמה אתם מודעים לזה, אבל חסרים לוחמים מפני שאנחנו פרוסים עד לקצה, המשימות מסוכנות והקו שאנחנו צריכים להגן עליו מפותל וארוך מאוד. אנחנו משתדלים שלא לגייס את אנשי מילואים, ואנחנו לא עומדים בזה כי חסר לנו כוח אדם לוחם".
רגב הציג סקר שנערך בצה"ל לפיו 82 אחוזים מבני הנוער מביעים נכונות לשרת בצה"ל. מביניהם מביעים 54 אחוזים נכונות לשרת שירות קרבי. נתון זה שומר על יציבות מאז 1997. "אני זוכר איך זה היה פעם, כש'טוב למות בעד ארצנו' לא היתה אמירה שגורמת להעלאת גבה", אמר רגב. "אבל אנחנו השתנינו, והשפענו גם על הנוער. הם מטילים ספק ושואלים שאלות. מה שמנחה את הדור הזה היום הוא מיצוי רצונותיו האישיים. האני עומד במרכז. הם גם לא חוששים להתעמת ולעמוד על שלהם. הם מביעים נכונות להתגייס, אבל הם עלולים לפגוש מציאות אחרת ויש להכין אותם אליה, ויש שאלות יסוד שצריך לדון בהם, מפני שהנכונות הזאת לשירות עלולה להתערער".

ירידה בשיעור המתגייסים; עלייה בפטורים

על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, שיעור המתגייסים נמצא במגמת ירידה בשנים האחרונות. אם בשנת 1988 הוא עמד על 76 אחוזים, הרי שבשנה הבאה יעמוד על 70 אחוזים. הסיבה העיקרית לירידה בשיעור המתגייסים היא העלייה בפטור המוענק על בסיס "תורתו אומנותו", מ-3.7 אחוזים בשנת 1980, ל-9.5 אחוזים בשנה הבאה. בנוסף, ישנה עלייה של שני אחוזים בפטורים הניתנים מסיבות רפואיות באותה התקופה. קרוב ל-20 אחוזים מבין הגברים המתגייסים אינם מסיימים את שירות החובה שלהם, כאשר הסיבה העיקרית לנשירה היא נפשית.
בכנס אמרה שרת החינוך, לימור לבנת: "ישראל היא דמוקרטיה שוחרת שלום, אנחנו לא ספרטה. לכן איננו מלמדים את ילדינו להיות חיילים מגיל צעיר, אבל חשוב לנו שיהיו מוכנים לשירות משמעותי ותורם".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
התייחסות לשאלות מצפוניות ואתיות (אילוסטרציה)
צילום: רויטרס
מומלצים