שתף קטע נבחר

מחריף המשבר עם צפון קוריאה: הפקחים יעזבו ביום ג'

שלושת הנציגים של סוכנות האו"ם לאנרגיה אטומית יעזבו את המדינה, בעקבות החלטתה של פיונגיאנג לגרשם. בכירים בארה"ב: הנשיא בוש נחוש לפתור את המשבר דרך האו"ם - אך גם האופציה הצבאית נשקלת

צפון קוריאה גירשה משטחה את שלושת פקחי האו"ם, שנשלחו כדי לוודא שהיא הקפיאה את פיתוח הנשק הגרעיני שלה. כך אישרה סוכנות האו"ם לאנרגיה אטומית (IAEA), שמושבה בווינה. הבוקר (שבת) אמרה מליסה פלמינג, דוברת מטעם הסוכנות, כי הנציגים יעזבו את המדינה עד ליום שלישי, ה-31 בדצמבר. היא הוסיפה כי צפון קוריאה "מפרה את מחייבותיה כלפי הקהילה הבינלאומית".
הצעד מהווה הסלמה חריפה מצידה של צפון קוריאה בנושא הפיקוח על תעשיית הנשק הגרעיני שלה. לאחרונה היא החליטה להפעיל מחדש את הכור הגרעיני הגדול שלה ב-יונגביון, ואף העבירה לאתר מוטות דלק. מומחים העריכו שצעד זה יאפשר להפעיל את הכור להפקת פלוטוניום בתוך כחודשיים.
השלטונות ניתקו מצלמות ואמצעי ניטור שונים שהותקנו באתר, וסייעו לסוכנות הבינלאומית לעקוב מרחוק אחר השימוש בו, ולוודא שאינו מופעל לצרכים צבאיים. המצלמות והאמצעים הותקנו במקום במסגרת הסכם שנחתם בין המערב וצפון קוריאה ב-1994.

בוש יפעל דרך האו"ם - אך האופציה הצבאית "נשקלת"

ראש הסוכנות לאנרגיה אטומית, מוחמד אל-בראדעי, הגדיר את מהלכיה האחרונים של צפון-קוריאה כ"מטרידים ומסוכנים". הוא העריך שהסרת אמצעי המעקב יאפשרו למדינה לפתח נשק גרעיני בזמן הקרוב. "צפון-קוריאה הולכת ומבדלת עצמה משאר העולם", אמר.
הממשל האמריקני החליט לפנות למועצת הביטחון של האו"ם בדרישה להחמיר את הסנקציות המוטלות על צפון קוריאה, בעקבות ההתפתחויות האחרונות בתוכנית הגרעין של פיונגיאנג.
בכירים בממשל אמרו לעיתון "וושינגטון טיימס" כי ארה"ב לוחצת על סוכנות האו"ם לאנרגיה אטומית להגיש תלונה רשמית למועצת הביטחון בעקבות ההפרות האחרונות. הנשיא בוש, לדברי הבכירים, נחוש בדעתו לפתור את המשבר באמצעות האו"ם, אך "אינו מוציא מכלל אפשרות גם את האופציה הצבאית".
שר ההגנה האמריקני, דונלד ראמספלד, שיגר לאחרונה מסר תקיף לעברה של צפון קוריאה. "אם הם מניחים שנהסס להילחם בו-זמנית בשתי חזיתית, הם טועים טעות מרה", אמר ראמספלד בתדרוך בפנטגון. "אנחנו מסוגלים להשיג הכרעה מהירה בחזית אחת ולעבור מייד לשנייה, שלא תהיינה ספקות בכך".
ביקורת נשמעה גם מצידה של דרום קוריאה. נשיאה הנבחר של המדינה השכנה אמר שאם תמשיך פיונגיאנג לנהוג ללא תמיכה בינלאומית, גם דרום קוריאה תסיר את תמיכתה ותקרר מחדש את היחסים המתחממים בין המדינות.
בפיונגיאנג דוחים את הביקורת, ואומרים כי עמדתה של ארה"ב בנושא עלולה להוביל לעימות מסוכן. צפון קוריאה שבה ומצהירה שאין לה ברירה אלא להפעיל את הכור, משום שהוא דרוש לה לצורכי אספקת החשמל במדינה, לאחר שלאחרונה הקפיאה ארה"ב משלוחים של דלק למדינה. ההחלטה האמריקנית באה לאחר שצפון קוריאה הצהירה לפני מספר חודשים על כוונתה לחדש את תוכנית הנשק הגרעיני שלה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
כור גרעיני בצפון קוריאה. המתיחות גוברת
צילום: רויטרס
מומלצים