שתף קטע נבחר

פסילת טיבי ובשארה: מה חושבים ברחוב הערבי?

ראשי הציבור הערבי מזהירים מ"אינתיפאדה ומהומות" לנוכח פסילת טיבי ובשארה. אך "הרחוב" אינו ממהר להתייצב לימינם. בטייבה ובנצרת הדעות חלוקות: יש מי שמזהיר מ"אינתיפאדה וירידה למחתרת" של הציבור הערבי. אחרים מגיבים באדישות לפסילה. החידה הגדולה: האם גם הפעם יחרים הרחוב הערבי את הבחירות?

ראשי הציבור הערבי בישראל זועמים על פסילתם של חברי הכנסת אחמד טיבי ועזמי בשארה ומפלגת בל"ד מהמירוץ לכנסת, ועל זו המסתמנת של עזמי בשארה: "כיתת היורים של הימין פעלה שוב", אמר חבר הכנסת מוחמד ברכה. "פגיעה ממוקדת בשארית הדמוקרטיה", הוסיף שאוקי חטיב, יו"ר ועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל. בשטח מאיימים הפעילים ב"אינתיפאדה ומהומות", שמפניהן הזהיר גם יו"ר סיעת העבודה, ח"כ אפי אושעיה. אולם "הרחוב", מתברר, לא ממש קונה את סיסמאות המלחמה האלה.
עורך-דין פואד סולטאני מטירה שבמשולש, מבכירי בל"ד בעיר וחבר ההנהגה הארצית של התנועה, אומר כי משמעות הפסילה תהיה דחיקתם של הערבים בישראל כחלק מטרנספר פוליטי, שלא ברור לאן יוביל. "אם תהיה פסילה גם בבג"ץ, כי אז תהיה אינתיפאדה מסוימת במגזר הערבי. לא ברור באילו היקפים ומאיזה סוג, אולם אינתיפאדה מסוימת תהיה". לדבריו, "הימין והממסד דוחפים אותנו לרדת למחתרת, לפעול מחוץ לחוק. לאור הפסילות והחקירות של חברי הכנסת הערבים, כמו גם סגירת ביטאון התנועה האיסלאמית, התחושה היא של לקראת חזרה למשטר הצבאי של שנות ה-50".
גם רמי מנסור, בן 24 מטירה, אומר כי הפסילה היא "הכרזת מלחמה", ו"אם כבר מלחמה - אז צריך להגיב". מנסור, בוגר החוג לתקשורת במכללת נתניה, קורא "להילחם רק בדרכים חוקיות, באמצעות שביתות והפגנות, ומתנגד ללחימה של ממש, או הצתת בנקים וחנויות".

"הח"כים ממילא לא עשו כלום בשבילנו"

בשווארמה של סמארה, הפנינה האמיתית של המשולש, האנשים לא ממש מתרגשים למראה צוותי התקשורת. הצעירים מתקהלים במקום, אבל כולם אומרים את אותו המשפט: "כל חברי הכנסת הם אותו דבר, ולא משנה לנו את מי יפסלו ואם יפסלו. חברי הכנסת מזמן עסוקים בעניינים שלא ממש משפיעים על חיי היומיום שלנו. זה לא שאנחנו אדישים למה שקורה בשטחים, אנחנו עם אחד. אבל ברשות, למרות כל הסבל שלהם, מקבלים מליונים מהאירופאים ומכל העולם. אנחנו כאן לא מקבלים כלום, לא מהממשלה ולא מהעיריה". ככלל, נראה שהלינץ' שבוצע בשני תושבי המקום שהשתתפו בסרט הפורנוגרפי מעניין יותר את הצעירים.
בטייבה, סמוך למטה של ח"כ טיבי ממפלגת תע"ל, נרשמת התקהלות גדולה, גם הפעם בשל נוכחות צוות טלוויזיוני במקום. אחד הפעילים מסביר כי במטה מתקיים כנס של ראשי סניפים. "בעקבות הפסילה, צובאים רבים על המטות ורוצים להתגייס ולסייע, כתגובת נגד לימין", מסביר הפעיל.
כלי הרכב של תע"ל, בעלת בריתה של חד"ש, בולטים ברחובות טייבה. אם הבחירות היו מתקיימות מחר בבוקר, נראה שתע"ל הייתה זוכה בעיר באחוזים כה גבוהים, שגם מאת האחוזים שקיבל סדאם בעיראק היו מתגמדים לעומתם. בעיר נראו צעירים מחלקים כרוזים בעד טיבי ונגד פסילתו. "אחמד נגד כל הימין", נכתב בעלונים.
אבל באחד מבתי הקפה בעיר אומר לנו נאסר, שזה "הרבה רעש על לא כלום", ואנשים ילכו להצביע גם אם טיבי ובשארה ייפסלו אף בבג"ץ. "אני אצביע מרצ כי חברי הכנסת הערבים לא עשו כלום בשבילנו. למה שאצביע לבשארה, על זה שהוא כל הזמן רק מבקר בסוריה? גם טיבי עסוק יותר בערפאת מאשר במה שמטריד באמת את הציבור שלנו".
דבריו של נאסר מעוררים את כעסו של הישאם חג' יחיא, שאומר כי הפסילה היא "השפלה לכל הערבים". לדבריו, "זוהי תחילת הסוף. מחר אולי יעמיסו אותנו כבר על משאיות, טרנספר יעשו לנו, ויכול להיות שבצל המלחמה בעיראק זאת תהיה הזדמנות טובה להיפטר מאיתנו".
למשמע הדברים האלה מחייך עזאם אחמד, חבר מועצת העיר בן 57, שסבור כי האנשים ילכו להצביע למרות הפסילות. "לא מהומות ולא כלום. לכל היותר - צעדי מחאה שקטים חוקיים ותרבותיים", אומר עזאם, שמשתדל להפגין איפוק לנוכח דבריו של חג' יחיא.

"למי יש כוח לאינתיפאדה כשאין פרנסה"

בנצרת מבטיחים פעילי בל"ד של בשארה שביתות והפגנות רחוב. יזיד סולימן, חבר הלישכה הפוליטית של התנועה ופעיל שטח בולט, אומר כי הימין חש מאויים מהכריזמה של בשארה ומהרעיון שאותו הוא מייצג. יזיד אומר שאם בשארה ייפסל, האנשים לא יוכלו להצביע: "יהיו שביתות והפגנות, וגם בתי הספר ייסגרו".
בבית קפה בעיר הדעות חלוקות. זיאד, מובטל בן 35, סבור שהפסילות לא ישפיעו על ההצבעה. "מי שתכנן להצביע ילך ויצביע ומי שלא - לא, ללא כל קשר לפסילה. אך אני חש ששיעור המתכוונים להחרים את הבחירות הולך וגדל מיום ליום". זיאד מאשים כי הח"כים הערביים עוסקים רק ב"כיסאולוגיה". הוא מרים גבה לשמע האיומים על אינתיפאדה של ערביי ישראל: "למי יש כוח לאינתיפאדה, כשהעסקים ריקים והמצב הכלכלי על הפנים? אנחנו חושבים יותר על היהודים שהפסיקו לבוא לכאן. על כך שפעם החג היה מביא אלפי תיירים ואיתם הפרנסה, ואילו כעת הם לא נראים ברחובות העיר, שאפילו לא טרחנו הפעם לקשטה".
גם ג'וזף סבור שהכל משחק, ושבשארה "נהנה לעשות שימוש בפסילה רק כדי להאדיר את שמו". זיאד מהנהן בהסכמה, ואומר שהפסילה טובה בעיקר לתעמולת הבחירות של בל"ד ותע"ל. "חד"ש היא המפלגה הכי חזקה בנצרת, וגרפה כאן 12 אלף קולות בעבר. אבל אפילו אם יפסלו את ברכה, אף אחד לא ייצא לעורר מהומות".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
טיבי. מאה אחוזים בטייבה
צילום: אלכס קולומויסקי
בשארה. מנצל את הפסילות?
מומלצים