שתף קטע נבחר

השבוע השביעי: שלב המשבר השני

הגענו לשבוע השביעי: פירוק רקמת השומן ותהליכי השינוי בגוף, הגברת הפעילות הגופנית ושינוי הרגלי האכילה. פרוייקט הדיאטה הבטוחה מכולן. אם תרצו – תרזו

רבים מאתנו, שחוו ירידה מרגשת של 1.5 ק"ג בשבוע הראשון, חווים בוודאי בשלב זה האטה, מתסכלת אך צפויה, בה יורדים פחות מק"ג אחד בשבוע. אלה שירדו קרוב לק"ג בשבוע הראשון, יורדים כעת רק כחצי ק"ג בשבוע. אחרים חווים עצירה, או ירידה איטית מאוד שבאה לידי ביטוי על המשקל רק פעם בשבועיים.
בדיאטת הרזייה מאוזנת, מטרתנו לרדת במשקל באמצעות גיוס אנרגיה מרקמת השומן. תהליך זה ניתן למדידה בעזרת מכשור המודד אחוזי שומן בגוף. בשלבים מוקדמים של הדיאטה המצב ההורמונלי אינו מאפשר פירוק רקמת השומן וגופנו מפרק בעיקר שריר. בשלב פירוק השריר ואיבוד הנוזלים קל לרדת במשקל: כל גרעון של כ-3,000 קלוריות יוביל לירידה לש 1 ק"ג במשקל, אולם אין זו ירידה על חשבון רקמת השומן.
בשבועות מתקדמים של הדיאטה המצב ההורמונלי משתנה ומאפשר פירוק רקמת שומן. בשלב זה, על מנת לגרום לירידה של 1 ק"ג במשקל, יש צורך בגרעון של כ-7,000 קלוריות. תהליך זה מאופיין בהאטה משמעותית בתהליך ההרזיה. בשלב זה, מדידת אחוזי השומן בגוף והשוואתם לתחילת הדיאטה, תצביע על כך שחלה ירידה באחוזי השומן בגוף, למרות שהמשקל עשוי להצביע על עצירה. מדידת היקפים והשוואה למדידות קודמות תעודד אתכם גם היא. המלצתנו העיקרית היא הגברת הפעילות הגופנית: נסו לצעוד במשך 40-50 דקות לפחות 4 פעמים בשבוע. התמדה בפעילות גופנית תמנע פירוק מסיבי לש השריר וירידה במטבוליזם, כלומר, ירידה בהוצאה האנרגטית היומית, הנובעת גם מירידה במסת השריר בדיאטה.

תהליכי שינוי: האם אתם באמת נחושים לשנות?

רבים שמכניסים עצמם למשטר דיאטה מתלוננים שההתמדה קשה, על אף ניסיונות רבים, בשיטות שונות ולאורך שנים. תכונה אנושית בסיסית היא אי הרצון להתמודד עם שינויים והנטייה להיאחז בישן, המוכר כל כך. רבים מאתנו חווים קשיים הגורמים לנו "לעגל פינות" כבר בתחילתו של תהליך ההרזיה. המונח "לעגל פינות" מתייחס, בעצם, לחזרה חלקית להרגלי האכילה הישנים: "רק רוגלעך קטנטן בערב" או "כמה קוביות שוקולד עם כוס קפה בארבע". תהליך הרזייה מוצלח אינו תהליך שעיקרו ספירת קלוריות (למרות שאנו נעזרים בכך בהרזיה) אלא בראש ובראשונה תהליך של שינוי מהותי בהתנהגות האכילה שלנו. תנאי הכרחי להצלחת התהליך הוא הכרה כנה בצורך לשנות ולרזות, המובילה לקבלת החלטה ולנקיטת פעולה. זיהוי המכשולים שבדרך יעזור לכולנו להתמודד. כאשר החלטתם להתחיל בדיאטה, השתדלו להיצמד לשיטה אחת, נטרלו ידע המתבסס על ניסיונות קודמים ועקבו בצורה מדויקת אחר ההנחיות.

סידן על קצה המזלג

הקצובה היומית המומלצת ליום: 1,000 מ"ג עד גיל 50. מעל גיל 50: 1,200 מ"ג לגברים ולנשים. מחסור בסידן עלול לגרום לפגיעה בתהליכים רבים: בבניית העצמות, בפעילות השרירים, העברת המסר העצבי, קרישת הדם, פעילות הלב. לצמחונים הצורכים מוצרי חלב אין כל בעיה לגבי צריכת סידן. לטבעונים, שאינם אוכלים מן החי בכלל, תהליכי ספיגה טובים יותר של סידן, וזאת משום שצריכת החלבון שלהם בדרך כלל נמוכה יותר בהשוואה לאוכלים מן החי. דיאטה עשירה בחלבון קשורה בספיגה נמוכה יותר של סידן מהמזון ועלייה בהפרשה (איבודים) על ידי השתן. קפאין עלול לפגוע בספיגת הסידן. הגבילו שתיית קפה או תה רגיל ל 3 כוסות ליום.
מקורות טבעיים במזון:
מן החי: חלב ומוצריו וסרדינים.
מן הצומח: מוצרי סויה מועשרים בסידן, כגון הטופו, ברוקולי, כרוב, קטניות, זרעי חמניות, אגוזים, תאנים מיובשות, שומשום מלא ומוצרים שונים העשויים ממנו, כמו הטחינה.
מספר ירקות ירוקי עלים מכילים כמות מסוימת של סידן שאינו נספג כראוי בשל תכולה גבוהה של חומרים הנקראים אוקסלטים, הקושרים את הסידן ומפריעים לספיגתו. בקבוצה זו: תרד, עלי סלק ורובארב.

פרחים אכילים

אחד הפרחים הנפוצים למאכל הוא הכרובית ובן דודה הברוקולי. סוגי פרחים שונים משמשים לחליטת תה (בבונג ואחרים) וכתוספת למתכונים שונים, לטעם ולצבע. כדאי לדעת כי לא כל הפרחים אכילים, חלקם רעילים. גם פרחים שאינם רעילים אך לא גודלו למאכל עלולים להיות מזוהמים על ידי כימיקלים שונים. אם ברצונכם לשלב פרחים אכילים במנות מזון שונות, דאגו לגדלם לבד בבית או לקנותם ממגדלים המקפידים על תנאי גידול הולמים. בין הפרחים האכילים: ורדים, כובע הנזיר, סיגליות, אמנון ותמר.
ערכים קלוריים: לא נמצאו במאגרי המידע שונים, אולם להערכתנו מדובר בערכים זניחים.

עשבי מרפא: קוה

הקוה הוא תוצר בוטני של מן פלפל מסוים. הקוה מומלץ לטיפול במתח הקשור בתסמונת הקדם וסתית, במצבי חרדה, נדודי שינה, וכן מוסף לתכשירים שונים המיועדים להרזיה. מאז שנת 1999 נרשמו בארה"ב, גרמניה ושוויץ מקרים של הרעלות כבד חמורות, שנמצאו קשורות בשימוש במוצרים המכילים קוה. בעקבות ממצאים אלו, פרסם בשנת 2002 מנהל המזון והתרופות האמריקאי מסמך עמדה בו הוא ממליץ לציבור להימנע מצריכת מוצרים המכילים קוה. השנה הורה משרד הבריאות בישראל להוריד מן המדפים מוצרים המכילים קוה.

ולסיום, סיפור הצלחה

הסיפור של נועה: כבת לשני הורים שמנים, כבר בגיל צעיר מאוד נחשבתי לשמנמנה. המונח "דיאטה" היה בין המילים הראשונות שקלטתי. תמיד העדפתי לקרוא ספר טוב ולצפות בטלוויזיה על פני משחק תופסת בחוץ עם החברים.
הקש ששבר את גב הגמל: בגיל 11 חוויתי לראשונה כמה ילדים יכולים להיות רעים, כאשר הציקו לי וקראו לי "שמנה".
הטיפ הכי שווה: הדיאטה הראשונה שלי, שהמצאתי לבד, כללה הפחתת מנות הלחם בארוחת הערב עם דגש על שילוב של ספורט: התחלתי לרוץ והגעתי ל-2 ק"מ ליום. הספורט גרם לשינוי הגדול בחיי. היום, בגיל 28, אני לא ממש "רזונת" אבל בהחלט שרירית וחטובה. למדתי לחיות עם הידיעה שיש לי נטייה להשמנה ושלעולם לא איראה כמו הדוגמניות הדקיקות בעיתון, אולם איני מוותרת כמעט כל יום על פעילות גופנית סדירה. כך אני נשארת חטובה, ויחד עם זאת ממשיכה ליהנות מאוכל.

עמליה אשד היא דיאטנית קלינית (MSC) ומנחת קבוצות תמיכה להרזייה


לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רצוי שלא להתחיל לעגל פינות עם שוקולד, למשל
מקור מעולה לסידן. סרדינים
אל תצפו ממנו לסידן. תרד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים