שתף קטע נבחר

הקשר המקוון של אל קאעידה

גילוי דעת שפורסם לאחרונה באתר אינטרנט איסלאמי ותורגם על ידי חוקר במכון לחקר הטרור שופך לראשונה אור על המאבק המקוון של ארגון הטרור של אוסאמה בין לאדן וקושר לכאורה בין אל קאעידה לרשת של 20 אתרים באינטרנט. המסמך ממליץ על פיתוח מערכות הפעלה ושפות תכנות "מוסלמיות" לנוכח המאבק שמנהל המערב נגד הארגון באינטרנט

גילוי דעת שפורסם לאחרונה באתר אינטרנט איסלאמי המשרת, ככל הנראה, את ארגון "אל קאעידה" שופך אור, כנראה לראשונה, על אחת הזירות העיקריות בהן מנהל ארגון הטרור של אוסאמה בין לאדן את מאבקו במערב - האינטרנט.
המסמך פורסם ב-6 בדצמבר, 2002, באתר האינטרנט של "המרכז ללימודים ומחקרים איסלאמיים", אותר על ידי יוני פיגל מהמכון הבין לאומי למדיניות נגד טרור שבמרכז הבינתחומי בהרצליה, ותורגם על ידי ד"ר יורם קהתי, חוקר עמית במכון.
גילוי הדעת חושף את המאבק שמנהל ארגון הטרור בשתי חזיתות בו זמנית: בחזית האחת, חברות, אמריקניות ברובן, שמספקות שירותי אירוח לאתרי אינטרנט, ונכנעות ללחץ התובע מהן להסיר מהשרתים שלהן אתרי אינטרנט המזוהים עם ארגון "אל קאעידה".
המחבר האלמוני מתייחס בגילוי הדעת ל-20 אתרים השייכים לרשת אל קאעידה, המשתמשים בשירותי האירוח של חברות אמריקניות. על חברות אלה מופעל בחודשים האחרונים לחץ ממושך מצד ה-FBI וה-CIA. כתוצאה מכך, הארגון נאלץ להעתיק אתרים אלה לשרתים אחרים ופעולתם משתבשת לסירוגין.

חזית מול ארגון "ההגנה"

החזית השניה מתנהלת מול ארגון "ההגנה", קבוצה של יהודים-אמריקאים המנהלת מאבק מקוון ברשת האתרים של מחנה הג'יאהד. הארגון, שפועלו נחשף לראשונה בחודש שעבר ב-ynet, מפרסם באתר האינטרנט שלו פרטים אודות אתרים המזוהים עם "אל קאעידה" ומידע על החברות המספקות שירותי אירוח לאתרים אלה. זאת, על מנת שהגולשים יפנו לחברות האלה וישפיעו עליהן להוריד אתרים אלה מהרשת ('בדרכים לגיטימיות בלבד', טוענים בארגון ההגנה).
מחבר גילוי הדעת מתייחס בהרחבה לארגון "ההגנה" וקובע כי ארגון זה נוטל תפקיד פעיל במלחמה התקשורתית נגדו באינטרנט ואולי אף מתקיף בעצמו את אתריו. לכן, הכותב פונה לגולשים המוסלמיים, ואף מספק להם את כתובת אתר "ההגנה", על מנת שיסייעו לו להתמודד עם ה"מטרד".
"אנו, מצדנו, סבורים שלא נצטרך, בשום אופן, להשקיע מאמץ כדי לפגוע באתר של הארגון הזה (ההגנה), משום שישנם הרבה מומחים איסלאמיים בתחום הטכנולוגיה, שיילמדו אותם לקח", הוא כותב.

גילוי הדעת של "אל קאעידה"

חלקים נרחבים מגילוי הדעת המתורגם של "אל קאעידה" מובאים כאן כלשונם, למעט תיקוני הגהה קלים:

"בשם אללה הרחמן והרחום, אנו מבקשים לעדכן את אחינו המוסלמים, ואת העולם הגדול - באמצעות גילוי דעת זה - בכמה התפתחויות חדשות, בכל הנוגע למלחמה המתנהלת בינינו לבין האמריקנים בחזיתות האינטרנט...
"ה-FBI מאלץ את החברות המארחות את האתר שלנו ("המרכז ללימודים ומחקרים איסלאמיים" ג.מ.) לסגור אותו מיד. בכך הוא מפר לא רק את כל חוקי הפרסום ברשת, אלא אף את חוקיו שלו, שאבד עליהם הכלח. האמריקנים מאלצים את החברות המארחות לסגור את האתר, כפי שאירע ל-19 אתרים שלנו שכבר הותקפו".

טענות נגד "הצביעות האמריקנית"

"בעיני המחבר, פעולות אלה משקפות את הצביעות האמריקנית: תמיכה במי שדוגל בתפישה הדמוקרטית כפי שארה"ב מבינה אותה, אך התנגדות למי שנתפס כמנצל אותה לצורך ניהול תעמולה עוינת נגדה", אומר קהתי. כך נטען בפסקאות הבאות:
"ואכן, חברות האירוח מודות בהודעותיהן, כי לעתים מופעלים עליהן לחצים...לעתים הן מודיעות על הקפאת האתר מסיבות בלתי ידועות או מסיבות ביטחוניות או בגין הפרת חוזה.
"ברור לנו, שהאילוצים והלחצים, בהקשר זה, משמעותם לחצים מצד ה-FBI. שכן, המידע שפורסם באתר לא היה בגדר הפרת חוזה. כמה חברות, הטוענות שהמידע שאנו מפרסמים מפר את התנאים שהן הציבו בפנינו, נהגו לארח אתרים פורנוגרפיים ואחרים – הפועלים בניגוד לנהלים, למעט הנוהל האמריקני הדיקטטורי…".
"אווילים שכמותכם, דעו לכם, כי כל התקפה על האתרים שלנו היא כתם שחור נוסף בתולדות החירות התקשורתית השחורה שלכם", כותב המחבר, "אנו משתוקקים להציג במערומיה את משמעות 'חירות הביטוי' על פי תפישתכם, ולהציג קבל עם ועדה את סיסמאותיכם המזויפות.
"...אם כך, לעזאזל עם החירות שלכם, ולעזאזל עם העקרונות הרופסים שלכם, שמחברים אותם באישון-ליל אך הם פוקעים, למעשה, עם הנץ החמה".

התסכול של אל קאעידה

"תמונת המצב העולה מגילוי הדעת היא תחושה של תסכול ונחיתות טכנולוגית של אל קאעידה, המשתקפת מצד מי שמפיץ את מסריו", אומר קהתי, "הנחיתות הזו מתבטאת בקשייו של הארגון להפיץ מסריו למוסלמים ברחבי העולם".
לדבריו, הקשר של 20 "אתרי הג'יאהד" שהוזכרו במסמך, בהם "אל נדה" (הקריאה), "גיאהד נט", "עזף אל-רסאס" ("מנגינת הכדורים") ואחרים, לארגון הטרור של אל קאעידה אינו מוכח אך קיים בוודאות קרובה. זאת, עקב הדמיון הרב בין התכנים המתפרסמים באתרים השונים לבין הודעה שפורסמה בחודש דצמבר, 2002, באתר "עזף אל-רסאס", בשם הזרוע הפוליטית של "אל קאעידה". בהודעה נטל הארגון אחריות על הפיגוע במלון במומבסה בחודש נובמבר, 2002, ועל ניסיון הפיגוע במטוס ארקיע, שהסתיים בשלום.
"הסגנון הדומה באתרים אלה מרמז על הקשר ביניהם", אומר קהתי, "התכנים כתובים בערבית ספרותית ברמה גבוהה ביותר עם מטען איסלאמי מובהק. כדי להבין אותם, אין די בידיעת השפה הערבית".
אהרון וייסבורד מארגון "ההגנה" מציין, כי "אל קאעידה" שכלל שיטותיו לאחרונה, והוא נוהג לאחסן את אתר "אל נדה" בשרתים בלתי מאובטחים, כדי לחמוק מעיני ה-FBI. השרת למעשה "נחטף" ובעליו אינו יודע כי הוא מארח אתר של קאעידה. הארגון נהג כך חמש או שש פעמים בעבר, טוען וייסבורד, כאשר בפעם האחרונה הקרבן היה שרת אינטרנט של מועדון כדורגל בהולנד.

"לא נפסיק עד הניצחון"

מחבר גילוי הדעת שב ומצהיר בשם ארגון אל קאעידה להמשיך בג'יאהד לא רק בחזית האינטרנט אלא "בכל החזיתות" עד הניצחון. "אנו אכן נמשיך ולא נפסיק בשום אופן, בעזרת אללה", הוא כותב, "זהו האתר ה-20 שפתחנו ולא נשקוט – גם אם ייסגרו 1,020 אתרים. בכל פעם שאתם סוגרים לנו אתר, כך מתגלה קלונכם לעיני הציבור ונחשפת מהותה האמיתית של הדמוקרטיה בה אתם מתהדרים. עבור מי שמתנגד לכם, הופכת דמוקרטיה זו שלכם לסוג הנתעב ביותר של התנשאות, עריצות והשתלטות-בכוח על העולם כולו".
בהקשר זה מלגלג הכותב על האמריקנים, שאינם מסוגלים לפעול בגלוי נגד אתרי האינטרנט של הארגון - כפי שעושה ארגון "ההגנה" היהודי – אלא נזקקים לפעילות "מאחורי הקלעים", בדמות לחצים על החברות המארחות לשבש את פעילותו, במסגרת המאבק בין שני הצדדים. יתרה מזו, אם האמריקנים מתקשים בחסימת אתר אחד, לטענתו, מה היו עושים אם ארגון "אלקאעדה" כולו היה מתגייס ל"מלחמת אינטרנט", הוא תוהה.

"לפתח מערכות הפעלה ושפות תכנות 'איסלאמיות'"

גילוי-הדעת מלמד, כי לנוכח המערכה הטכנולוגית המתנהלת נגד "אל קאעידה", הנהגת הארגון שואפת גם לכך שהעולם המוסלמי כולו יחדל משימוש במערכות הפעלה, שפות תכנות וטכנולוגיות אמריקאיות אחרות, ויעבור להשתמש במערכות מידע "איסלאמיות" אוטונומיות.
מחבר גילוי הדעת קורא מחבר גילוי הדעת לכל המוסלמים בעולם ובייחוד מומחים בטכנולוגיות המידע, להתגייס ולסייע לארגונו לפתח טכנולוגיות שיתחרו בטכנולוגיה המערבית, בהן שפות תכנות ומערכות הפעלה.
באמצעות מערכות אלה, יוכל הארגון, בבוא העת, להפיץ את מסריו ללא התערבות גורמים חיצוניים, בהנחה שהקוד של המערכות האלטרנטיביות (קוד סגור?) יישאר חסוי בפני אויביו האמריקנים. "אל קאעידה יוכל להיעזר במערכות אלה כדי לסנן מסרים פסולים המשקפים תרבות מערבית מודרנית קלוקלת ואנטי-איסלאמית, בראייתו", מציין קהתי, "בכך ישיג שתי מטרות: שבירת המונופול הטכנולוגי של החברות האמריקניות ובלימת זרימת מידע פסול מצד ה"כופרים" לקהל הקוראים המוסלמי.

לא קלה היא הדרך

על אף שמטרה זו מצטיירת כעת כבלתי ריאלית בנסיבות הטכנולוגיות הנוכחיות, בהן לחברות האמריקניות יש מונופול על ניהול הזירה הטכנולוגית הן באינטרנט והן בתחום טכנולוגית המידע בכללותו, מחבר גילוי הדעת קורא לאחיו המוסלמים להיות סבלניים ולהאמין כי גם אם המשימה עלולה להימשך שנים רבות, היא תצלח בסופו של דבר, הואיל ו"ידו של אללה תהא לבסוף על העליונה".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
התנגדות תרבויות באינטרנט
מומלצים