שתף קטע נבחר

בית מעץ בעיירה עות'מאנית

העיירה סאפרנבולו, השוכנת במורדות ההרים היורדים לים השחור, שומרת את רוחה וגופה של יצירה ארכיטקטונית מקורית: בית העץ הטורקי. אונסק"ו כבר הכיר בעיירה כאתר מורשת חשוב לשימור

סאפרנבולו מחזירה את המבקר אל העיירה הטורקית הציורית כפי שנראתה לפני יותר ממאה שנה. המדרונות זרועים בתי עץ יפהפיים, עטורים בגינות ירק ובעצי פרי. בין הבתים, בני שתיים ושלוש קומות, מתפתלות סמטאות עקלקלות. נודה על האמת, בתי עץ יפהפיים פזורים במקומות לא מעטים בתחומים שבהם שלטה הממלכה העות'מאנית. אבל, בסאפרנבולו נשאר מרקם שלם וטהור כמעט לגמרי של עיירה עות'מאנית, ובה יותר מאלף מבנים מונומנטים שנמצאו ראויים לשימור.
סאפרנבולו היא מקום נחמד. כיף לשוטט בסמטאות המרוצפות אבן, בין בתי העץ הישנים. התחושה של היכרות עם אורח החיים מהעבר אף מתחזקת כאשר נכנסים ללון באחד מבתי המלון שבמקום, כולם משוחזרים, מטופחים ושומרים פחות או יותר על המבנה המקורי של הבית. התושבים מסבירים פנים. יהיו כאלה שיזמינו אתכם להיכנס לביקור הביתה ואף יציידו אתכם באגוזי מלך, מפרי הגינה. יש היכן לאכול ויש איפה ללגום כוס בירה. בינתיים רוב המבקרים הם תושבי טורקיה, שבאים להתרשם ולהכיר את השורשים. אבל לאט לאט מגלים גם התיירים את הקסם של סאפרנבולו.

אין מדרכות אבל הסדר נשמר

בתי סאפרנבולו הוקמו במדרונות תלולים היורדים אל גיא עמוק. הם נבנו כך שחזיתו של כל בית פתוחה לנוף. בעיר היה רחוב ראשי אחד, שהוא עמוד השדרה של היישוב. הרחובות אינם ישרים, אלא מתפתלים על פי הטופוגרפיה הטבעית של המדרונות. כשהמדרון תלול, בנו בו מדרגות והתאימו את רוחבן למעבר סוסים וחמורים עמוסים. מדרכות – אין, אך הסדר תמיד נשמר: זכות קדימה שמורה תמיד לחמור עמוס המטפס במעלה הרחוב.
העיירה, כפי שאפשר להבין, אינה תוצאה של פרי תכנון מדוקדק. תכנון אורבני קיים רק במרכז, כאשר מדובר במוסדות ציבור כמו מסגד, בית קברות, ח'אן, ח'מאם, או מדרסה. אבל אולי דווקא הערבוביה של מבנים וגינות, של סמטאות צרות ובתי עץ, הם שהופכים את סאפרנבולו למקום שכולו קסם ורומנטיקה.

מתמחים בממתקי הלוקום והחלבה

סאפרנבולו הגיעה לשיא שגשוגה במאה ה-17. החלק המערבי של "דרך המשי", הדרך הראשית מאיסטנבול למזרח, עברה כאן והתפתחות המסחר הביאה ליושבי המקום עושר רב. תושבי העיר עסקו גם במלאכות שונות, בעיקר בייצור עור ובעיבודו, בהכנת אוכפים ובפרזול סוסים, בעבודות נפחות, נחושת, אריגים ומוצרי עץ. אנשי סאפרנבולו והכפרים בסביבה נודעו גם כאופים מומחים, שעבדו בשירות הסולטנים. כיום ידועה סאפרנבולו בממתקי הלוקום והחלבה שמייצרים במקום. שמם יצא לתהילה ברחבי טורקיה.
כמעט לכל משפחה בסאפרנבולו היו שני בתים - בית חורף ובית קיץ. בתי החורף נמצאים בחלק הנמוך של העיר, המכונה צ'רשי (שוק). חלק זה שוכן בתוך העמק, מוגן מהרוח. הרחובות כאן צרים, הבתים צפופים ומגינים אלה על אלה. כאן נמצאים בתי המלאכה והשוק, המסגדים הגדולים, הח'מאם והח'אן.
רובע הקיץ, באאלאר (כרמים), ממוקם בכתף הצפונית-מערבית של העיירה. הרובע נמצא במרחק של הליכה בת שעתיים מבתי החורף, באזור רם ופתוח לרוח, בין כרמי גפנים ועצי פרי. המדרונות המתונים והגנים הגדולים יותר של הבתים, מעניקים תחושה של מרחב.

יותר מאלף מונומנטים הוכרזו לשימור

בסאפרנבולו קיימים כ-2,000 בתים מסורתיים, שרובם נבנו בתקופה שבין המאה ה-18 וראשית המאה ה-20. ארגון אונסק"ו הכיר בעיירה כאתר מורשת חשוב לשימור. בשנת 1985 הוכרזו בעיר יותר מאלף מונומנטים הראויים לשימור, מהם כ-800 בתים.
כיצד קרה שבסאפרנבולו נשמרו בתי עץ במספר רב כל כך? נראה כי חברו לכך כמה גורמים. ראשית, הבתים נבנו באיכות גבוהה והם עמדו במבחן הזמן. שנית, סאפרנבולו לא התפתחה כמו ערים גדולות אחרות, כך שהפיתוי לבנות בתים מודרניים במקום הישנים לא היה רב במיוחד. והדבר החשוב יותר מכל היא העובדה שמשפחות רבות נשארו להתגורר בבתים ובני המשפחה מעבירים אותם מדור לדור.
האדריכלית, פרופ' Aysun Ozkose, מספרת על אופן השימור בסאפרנובולו: "חוקי השימור כאן אוסרים על הריסת בית הרשום כערך לשימור ואסור גם לבנות במקומו בית מודרני", היא אומרת. "מי שמתכוון לשחזר בית, חייב להגיש תוכנית מפורטת לשחזור ורק לאחר אישורה הוא רשאי לגשת לעבודה. נקבעו כללים ברורים שיש לעמוד בהם, כמו שימוש בטיח לבן בקירות הבתים, שימוש בחומרים טבעיים של עץ ואבן ולא בבטון, פרופורציות מסוימות למבנים המשוחזרים כולל מידות של חלונות וגובה בתים".
שחזור בית ישן כראוי הוא עניין יקר, שרבים מתקשים לעמוד בו. "מדובר בסכום שנע 25 אלף ל-100 אלף דולר", מעריכה Aysun Ozkose, "תלוי במצבו של כל בית ובית. השלטונות מנסים לעזור לבעלי הבתים. מי שלוקח על עצמו משימה של שחזור זכאי למענק של יותר מ-3,000 דולרים, או להלוואה של כ-20,000 דולר, שאותה צריך להחזיר במשך 20 שנה בתנאים נוחים ביותר. בתנאי האינפלציה הקיימים בטורקיה, הופך חלק ניכר מהסכום למענק. התוצאה בהחלט מרשימה. עד כה שוחזר בסאפרנבולו כ-200 מבנים. כמה בתים אחרים הפכו למוזיאונים פרטיים".

מידע למטייל

מיקום: סאפרנבולו נמצאת במרחק של כשש שעות נסיעה מאיסטנבול (כשעתיים וחצי נסיעה מאנקרה). אפשר להגיע למקום בתחבורה ציבורית, אך מומלץ יותר לבוא ברכב פרטי ולשהות במקום לפחות שני לילות ואף יותר מכך. יש גם מה לראות בסביבה.
לשכת מודיעין לתיירים: שוכנת במרכז סאפרנבולו. Safiye Partal, מנהלת הלשכה, דוברת אנגלית מועטה, אך היא יעילה בצורה בלתי רגילה. בלשכה מעניקים למטיילים פרוספקט ובו מפה טובה של סאפרנבולו והסביבה. מומלץ להיוועץ בלשכה בדבר אתרים מעניינים בסביבה.
לינה: במקום יש עשרות חדרי מלון, רובם בבתי עץ משוחזרים, המעניקים אווירה מיוחדת. החדרים שבדקתי יפהפיים. בעלי הבתים מקפידים על ריהוט מקורי ככל האפשר, בתוספת אביזרי הנוחות של המאה ה-21. לפעמים השחזור כה מוצלח, שצריך לפתוח כמה דלתות בחדר כדי לגלות את המקלחת והשירותים שמאחוריהן.
אוכל: יש כמה מסעדות נחמדות, יש איפה ללגום בירה ובעונת התיירות גם יש מקומות לשמוע מוזיקה. יש גם חנויות מזכרות, שבהן עוד נותרו חפצים אותנטיים.
מידע נוסף: לשכת התיירות הטורקית בתל אביב, רחוב בן יהודה 1, טל': 5171731-03, פקס: 5176303-03.

מתוך מגזין 'ארץ וטבע' מס' 83; הכותב הוא עורך המגזין






לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אתר הבית של 'ארץ וטבע'
צילום: סמדר דקל
מרכז העיירה סאפרנבולו. חזיתו של כל בית פתוחה לנוף
צילום: סמדר דקל
צילום: סמדר דקל
בית אירוח אופייני. הבתים עוברים מדוד לדור
צילום: סמדר דקל
צילום: סמדר דקל
סמטה אופיינית בעיירה. זכות קדימה תמיד ניתנת לחמור עמוס
צילום: סמדר דקל
מומלצים