שתף קטע נבחר

תשושים בחלוק לבן

בניגוד להוראות משרד הבריאות נאלצים סטאז'רים ומתמחים לעבוד בתורנויות מעל 24 שעות ברציפות. רופא: אחרי תורנות כזו חלקנו מסכנים חיי אדם. משרד הבריאות: התופעה מוכרת, על הרופאים לסרב לעבוד יותר שעות מהמתחייב

כיצד אתם מתפקדים לאחר עבודה בת 24 שעות ברציפות? עבור הרופאים בישראל, המדובר בתופעה שבשיגרה: מעדויות רבות שהגיעו לידי ynet עולה תמונה קשה של העסקת סטאז'רים ומתמחים ברוב בתי החולים בישראל בתורנויות הנמשכות מעל 24 שעות ברציפות. חלקם אף סיפרו כי נאלצו לעבוד גם 30 שעות ויותר ברציפות, כשהם מסכנים חיי אדם בשל המחסור האדיר בשעות שינה והפגיעה הנלוות בריכוז.
על אף הנחיות משרד הבריאות וההסתדרות הרפואית בישראל בדבר שעות העבודה של רופאים, ממשיכים בתי החולים בישראל לחייב את הרופאים לעבוד עשרות שעות ברציפות, ולו בזכות העובדה כי לא קיימת בקרה מסודרת על שעות העבודה של הרופאים: הם אינם נדרשים להחתים כרטיס.
"העבודה שלי ביום תורנות מתחילה בשעה 7 וחצי בבוקר, ומסתיימת בשעה 16:30 למחרת" מספר דודי, סטאז'ר באחד מהמרכזים הרפואיים הגדולים בגוש-דן, "זה דבר שבשיגרה לעבוד 33 שעות ואפילו יותר, ולקראת סוף התורנות אני כבר לא זוכר למי רשמתי איזו תרופה ובאיזה מינון".

"לטייסים אסור לעבוד מעל לשש שעות"

"אתה מתרגל לזה עם הזמן" טוענת גילת, מתמחה שנה א' בגניקולוגיה, "אני לא יכולה לפצות פה ולהגיד אחרי יממה של תורנות שאני הולכת הביתה כי השעה שמונה בבוקר. כשצריך, נשארים ולא מסתכלים על השעון. אם אפצה פה, אני יכולה לשכוח מהתמחות שהיא אחת המבוקשות ביותר, אבל גם תובעניות".
התופעה כה נרחבת בישראל, עד כי הפכה למעשה ל"נורמה": הרופאים הצעירים חוששים להתלונן מחשש לאבד את מישרתם או מקומם בהתמחות ולהיחשב לעובדים שאינם משקיעים את כל מרצם בעבודה, אולם בד בבד מסכנים את חיי המטופלים. "לטייסים אסור לעבוד מעל שש שעות ברציפות" אומר שני, מתמחה שנה ג' ברפואת ילדים, "עד היום לא ברור לי למה אנחנו שאחראים על חיי אדם, נאלצים לעבוד 27 שעות רצוף".
על פי ההסכם הקיבוצי של הרופאים מספר שעות העבודה המירבי של רופאים המבצעים תורנות הוא 26 שעות. "להסתדרות הרפואית ידוע כי יש מספר מחלקות אשר בשל עומס, לחץ עבודה וחוסר ברופאים - ההוראה בדבר הוצאת תורנים לחופשה לאחר 26 שעות עבודה הנה גזירה שלא ניתן לעמוד בה" אומרת אורנה כהן, דוברת ההסתדרות הרפואית בישראל.
"אין ספק כי הוספת תקני רופאים עשויה הייתה לאפשר יישום ההוראות בכל מקום" מוסיפה כהן, "ההסתדרות הרפואית מנסה לפעול בכל המישורים ליישום ההוראה בכל המחלקות ללא יוצא מן הכלל, ובעקבות לחץ רב שהפעילה על משרד האוצר ומשרד הבריאות הוקמה לאחרונה ועדה בראשותו של המשנה למנכ"ל משרד הבריאות שתפקידה לבדוק היכן אין מיושמת ההוראה וכיצד ניתן ליישמה".

דובר משרד הבריאות: לא ניתן לבצע בקרה

"התופעה מוכרת" אומר בתגובה עידו הדרי, דובר משרד הבריאות, "אבל אין בידי המשרד מידע קונקרטי. לנוכח העובדה כי הרופאים אינם מדווחים על מועד התחלת העבודה ומועד סיומה, לא ניתן לבצע בקרה מלאה. בשלב זה אנו מסתפקים בדיווח הנהלות בתי החולים".
לדברי הדרי, הינחה המשרד את מנהלי בתי החולים להקפיד על שעות עבודה של הרופאים. "במידה ונקבל מידע מפורט, נפעל באמצעים העומדים לרשותנו לאכיפת ההנחיה".
במשרד הבריאות עוד טוענים כי הרופאים רשאים לסרב לעבודה יותר שעות מהמתחייב מההוראות: "אף רופא לא יפוטר בגין העובדה שסירב לעבוד מעבר למותר" קובע הדרי.

תגובת בתי החולים

ד"ר יגאל הלפרין, סגן מנהל המרכז הרפואי "אסף הרופא", אמר כי "יש לי ועד רופאים מאוד עירני, ואני מאמין שאם הבעיה באסף הרופא הייתה חריגה, היינו שומעים זאת מיושב ראש הועד. לא ידוע לי על תופעה חריגה בשעות עבודת הרופאים".
דנה מליניאק, דוברת בית החולים "קפלן" ברחובות: "הנהלת המרכז הרפואי מקפידה לקיים את ההנחיה כפי שהיא. במידה וישנם רופאים המרגישים נפגעים, אנו מבקשים שיפנו ליושב ראש ועד הרופאים, שידאג לטפל בתלונתם".
תגובת מירב מויאל, דוברת בית החולים "העמק" בעפולה: "מנהלי המחלקות עושים ככל יכולתם כדי לשחרר את הרופאים בזמן. יש לקחת בחשבון שאירועי התקופה האחרונה, בעקבותיהם טופלו למעלה מ- 700 נפגעי טרור במרכז רפואי "העמק", יצרו מצב שהקשה עד מאד לשחרר צוות רפואי מייד בתום התורנות".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רופאים בתורנות. "עובדים מעל ל-30 שעות"
רופאה: "אם אפצה פה - אשכח מההתמחות היוקרתית"
מומלצים