שתף קטע נבחר

מצנע למקורביו: לא ניכנס לממשלה

בכירים בעבודה מבהירים: "למרות הפרסומים והספינים בתקשורת, הסיכויים שניכנס לממשלה קלושים". ראש הממשלה יצטרך כנראה להכריע בין ממשלה לא-יציבה עם המפד"ל ושינוי, לבין ממשלת ימין-חרדים. ייתכן ששרון ייאלץ להפר את הבטחתו לא להקים ממשלה עם יותר מ-18 שרים

לקראת המפגש השלישי - וכנראה המכריע - בין ראש הממשלה, אריאל שרון, ויושב ראש מפלגת העבודה, עמרם מצנע, מעריכים רוב בכירי העבודה כי מפלגתם לא תשב בממשלה אחת עם הליכוד.
שורה של בכירים, בהם שמעון פרס, בייגה שוחט, דליה איציק, אברום בורג וחיים רמון, שוחחו אתמול (יום ד') עם מצנע וקיבלו ממנו סקירה על שיחתו עם שרון ביום שני בערב.
אחד מהבכירים אמר ל-ynet: "התחושה היא שמצנע לא מאמין לראש הממשלה, והוא מתכוון להיזהר מאוד בצעדיו. מצנע חשדן מאוד כלפי שרון, והוא מזהה ניסיונות של ראש הממשלה לסדר אותו ואת מפלגת העבודה לצרכיו הפוליטיים. צריך להוריד כמעט לגמרי את הציפיות מהמפגש הבא ומתוצאותיו. בפגישה הראשונה ביניהם היה קיר אטום, ואחרי הפגישה השנייה יש לא יותר מסדק צר, שיכול להיאטם בקלות רבה ביום שישי. בין מה ששרון הציג עד עכשיו לבין הדרישות שלנו יש פערים רבים וגדולים מאוד, למרות הפרסומים והספינים שהיו בתקשורת, שניסו לצייר תמונה ורודה".
גם חבר הכנסת דני יתום, שנפגש אמש עם מצנע, אמר כי "הסיכויים שנצטרף לממשלת אחדות קלושים מאוד. הפערים בנושאים העקרוניים נותרו כפי שהיו - עמוקים. אין בסיס לקיום משא ומתן, שכן שרון לא ויתר בנושאים כמו פינוי התנחלויות חוקיות".
בנימין בן אליעזר אמר אתמול בפגישה עם אנשי תנועת הקיבוצים המאוחדת, כי "ממשלה חילונית היא תסריט דימיוני. מפלגת העבודה צריכה להיות מחוץ לממשלה, ולהיכנס רק אם כל התנאים שהיא מציבה יתממשו". בשיחות סגורות הוסיף בן אליעזר כי הוא אינו מאמין לשרון, ואינו סבור שתושג הסכמה בין שרון למצנע.
בכירים בעבודה הוסיפו כי המפלגה תיכנס לקואליציה "רק אם שרון ייתן הבטחות חד משמעיות, חותכות וברורות לגבי תוכניותיו המדיניות, יציג לוחות זמנים, יודיע על הקמת מדינה פלסטינית ועל פינוי התנחלויות - לא רק מאחזים בלתי-חוקיים - ויעביר תקציבים לכלכלה ולחברה".

בעבודה טוענים: "מצנע לא זגזג"

רוב מוחלט של בכירי מפלגת העבודה תומך בעמדתו של מצנע, והביקורת שנשמעה בימים האחרונים מפי כמה אישים בעבודה מתייחסת בעיקר לדרך ההתנהלות שלו. כמה מבכירי המפלגה נחלצו להגן על מצנע: "מצנע לא זגזג", אומר חבר הכנסת יצחק הרצוג, "אי אפשר שלא לבחון את עמדות ראש הממשלה. מצנע הלך בדיוק בדרך שבה הבטיח שיילך: סירב להיכנס למשא ומתן, הסכים לשמוע מה יש לשרון לומר. זה לא זגזוג. זאת עמידה במילה". גם חברת הכנסת יולי תמיר אומרת כי "אנשים מעדיפים להתעלם מהתוכן, ומחפשים כותרות. מצנע לא שינה את עמדותיו באשר לממשלת האחדות, והוא לא מאמין שתהיה כזאת, משום ששרון לא מסוגל לקבל את עמדותיה של מפלגת העבודה".
מקורבים למצנע הסבירו את הסכמתו להיפגש בשלישית עם ראש הממשלה: "מצנע שאל הרבה מאוד שאלות בפגישה עם ראש הממשלה, בעיקר בנושאים מדיניים ובנושאים הקשורים לערבויות. כשהשעה החלה להיות מאוחרת, ביקשו אנשי שרון הזדמנות נוספת כדי להציג בפניו סקירות נוספות. מצנע אמר בסדר, ולכן יש מפגש נוסף ביום שישי".

"שרון משתמש בנו כמו בממחטות"

בינתיים ממשיך צוות המשא ומתן של הליכוד לפזר ערפל קרב. הטקטיקה של חברי הצוות היא לגרום לכל אחת מהמפלגות להרגיש שהיא בדרכה לממשלה ולפתוח לשרון כמה שיותר אופציות. "אנחנו עומדים לקראת סיום", אמר הערב ראש צוות המשא ומתן של הליכוד, אורי שני, "וראש הממשלה יצטרך להחליט איזו ממשלה תוקם". שני רמז לכך שלא תוקם ממשלה חילונית: "אנחנו בעד אחדות, אבל ממשלה חילונית היא לא אחדות מבחינתנו".
בשבוע האחרון אמרו אישים במפד"ל, בשינוי וגם בש"ס, בשיחות סגורות, כי "ראש הממשלה עושה לכולם בית ספר. הוא משתמש בנו כמו בממחטות, נותן את התחושה שהוא מרכיב את הממשלה הבאה, אבל בעצם משחק פאזל שבו הוא מרכיב לא ממשלה אחת רצינית, אלא שלוש ממשלות וירטואליות, מתוכן יבחר, כשיתחשק לו, את מי שירצה". חבר הכנסת צבי הנדל מהאיחוד הלאומי ביטא אמש את תסכולו מהערפול, בכניסה לפגישת מו"מ נוספת: "אנחנו מגיעים לשיחה הזאת במצב שאנחנו לא יודעים כלום", אמר, "יש לנו את הרושם כי אנשי הליכוד אומרים לכל אחד את מה שהוא רוצה לשמוע. אנחנו כבר לא מבינים שום דבר".

דובר הליכוד: סיכום קרוב עם ש"ס והאיחוד הלאומי

יחד עם זאת, דובר הליכוד, שמוליק כהן, מסר אמש הודעה יוצאת דופן, שלפיה הסיכום עם ש"ס והאיחוד הלאומי קרוב מאי פעם. הודעה זו יכולה להיות אמצעי לחץ נוסף על שינוי והמפד"ל, כדי שיוותרו ויגיעו לסיכומים ביניהן. אבל ההודעה הזו עשויה גם לחזק את ההערכה שמתגבשת במערכת הפוליטית, לפיה שרון ייאלץ, בסופו של דבר, להקים ממשלת ימין-חרדים עם ש"ס, האיחוד הלאומי, המפד"ל ויהדות התורה.
הערכה זו מבוססת על הניתוח הבא: למרות ששרון ומצנע ייפגשו שוב ביום שישי, ולכאורה הכל עוד פתוח, בליכוד יודעים כי הסיכויים לכך שמפלגת העבודה תיכנס לממשלה קלושים למדי. ממשלה עם שינוי והמפד"ל עשויה להיות בלתי-יציבה. כבר כעת מתקשים הצדדים להגיע להסכמות במשא ומתן הישיר בין שתי המפלגות. הצוותים יושבים במשך שעות כמעט בכל יום, אולם כמעט ולא דנים לעומקם של נושאים, אלא נוגעים בהם "על פניהם" בלבד. אפשר לפשר בין הצדדים באמצעות החלטה על הקמת ועדות שידונו בנושאים הקשורים לדת ומדינה לאחר הקמת הממשלה. אבל גם אם תושג הסכמה כזו, זו עשויה להיות דחייה של הקץ: שינוי תצטרך להציג לבוחריה, במוקדם או במאוחר, הישגים בתחום הדת והמדינה, ולא - היא תפרוש מהממשלה. בשינוי אומרים כי גם אי-תזוזה בתחום המדיני יכולה להוציא מהממשלה "בקלות מאוד". לכן, בליכוד מתייחסים אל האפשרות הזאת בספקנות, ונראה כי הממשלה היציבה היחידה שנותרת לרשות שרון היא ממשלת ימין-חרדים.

הליכוד הסכים לתת שלושה תיקי שרים לש"ס

בינתיים נראה כי ראש הממשלה שרון עשוי להפר את ההתחייבות שנתן לאורך מערכת הבחירות, לפיה בממשלה הבאה לא יהיו יותר מ-18 שרים. מהמגעים עם ש"ס עולה לכאורה ששרון יסכים לממשלה רחבה יותר. אם עד כה דובר על מפתח של שר אחד לחמישה חברי כנסת, כעת הסכימו נציגי הליכוד לתת לש"ס מפתח נדיב יותר של שר אחד לשלושה עד ארבעה
מנדטים. במו"מ בין ש"ס לליכוד הציעו נציגי הליכוד שני תיקים של שר, ואחד של סגן שר. בניזרי התנגד, ובליכוד הציעו שלושה שרים, בתמורה לכך שש"ס תוותר על סגן יו"ר הכנסת ויו"ר ועדה. ש"ס דורשת את תיקי הפנים, הדתות והשיכון.
במו"מ בין הליכוד לש"ס סוכם גם שמתווה בוש מקובל על הצדדים, אבל לא יעוגן במסמך קווי היסוד של הממשלה. עוד סוכם כי הסטטוס קוו לא ישתנה. בש"ס הבהירו כי הם מתנגדים לפירוק משרד הדתות, וסוכם לקבור את הנושא בוועדה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
מצנע. חשדן כלפי שרון
צילום: איי פי
צילום: ערוץ 2
שרון. יצטרך לבחור בין האפשרויות
צילום: ערוץ 2
מומלצים