שתף קטע נבחר

מצנע: נלך לאופוזיציה כי שרון העדיף את עמדות הימין

יו"ר העבודה תקף את שרון ואת התנהלות המשא ומתן בין שתי המפלגות. "מי שמעדיף על פני מפלגת העבודה את מפלגת המתנחלים, ספק רב אם פניו לשלום". בישיבת סיעה סוערת, שהוגדרה על משתתפים בה כ"אחת המכוערות" בשנים האחרונות, התעמת מצנע ארוכות עם בן אליעזר, פרס ואיציק

יו"ר העבודה, עמרם מצנע הודיע היום (א') בישיבת לשכת המפלגה כי "פנינו לאופוזיציה, מכיוון ששרון העדיף את עמדותיה של המפד"ל ולא את אלה של העבודה". קודם לכן, בישיבת סיעה סוערת, החליפו בכירי העבודה חילופי האשמות קשים.
בישיבת הלשכה תקף מצנע את שרון ואמר כי "מי שמעדיף על פני מפלגת העבודה את מפלגת המתנחלים, ספק רב אם פניו לשלום. שרון העדיף את הימין על פנינו, העדיף להישאר באותו מקום בו עמד ערב הבחירות".
מצנע הוסיף כי "שרון עשה רק מאמץ קטן ולא איפשר משא ומתן בין העבודה לליכוד. לדבריו, "פנינו לאופוזיציה ונהיה אופוזיציה ממלכתית. זו אחריות שעלינו לקחת כדי לרכוש את אמון הציבור והבוחר".
מצנע תקף גם את שינוי ואת העומד בראשה: "לפיד אפילו לא העמיד למבחן את האפשרות לכונן ממשלת אחדות חילונית כפי שהבטיח לבוחריו. אם היו מודדים את מהירות נהיגתו לממשלת שרון, היה נקנס על מהירות מופרזת".

"שרון נשאר שרון"

בפתח הישיבה אמר מצנע כי "הלכתי לפגישה עם ראש הממשלה בכוונת אמת לבחון מה פירוש השמועה ששרון יעשה הכל כדי שמפלגת העבודה תצטרף לממשלתו והאם נכונים הרמזים כי מה שהוא מכנה פשרה מדינית כואבת, יובהר סוף סוף, ינוסח ויתורגם למעשים".
לדבריו, "היה עלי לבחון האם שרון הוא שרון או שמא כפי שרמזו בסביבתו הקרובה, כעת בקדנציה השנייה שלו יעשה מאמץ להידמות למנחם בגין בהחלטתו ההיסטורית בדבר השלום עם מצרים. היה עלי לבחון האם שרון מעדיף שינוי, או שהוא מעדיף את המפד"ל, אפי איתם ומפלגת שינוי. ראש הממשלה סירב לניסוח בכתב של הסכמה כלשהי. הבוקר צלצל אלי שרון והודיע לי על כך. ראש הממשלה, עכשיו אין לי בכך ספק, מעדיף הסכמות בינו לבין אפי איתם. עמדותיה של המפד"ל מתאימות לו יותר. אין הפתעות. גם בקדנציה השנייה שלו שרון לא יחולל תפנית היסטורית כפי שעשה מנחם בגין".

"שיפסיק להסתתר מאחורי הבטחות"

לדבריו, "מי שפניו להסדר מדיני, חייב להבהיר כיצד יגיע אל השלום. אל יחפש מפלט במפת דרכים או במתווה כזה או אחר שיסכים לקבלם לאחר שיגיש לממשל האמריקני מאה תיקונים. ואל יסתתר מאחורי הבטחות לוויתורים כואבים, כי איש אינו יודע כמה יכאבו ולמי. הגיע הזמן שמי שפניו לשלום יאמר דברים ברורים ומפורשים. בפשטות, בבהירות, ולא יסתתר מאחורי הבטחות שכבר עייפנו מהן בדבר פשרה כואבת ולא הביאו דבר".
מצנע הוסיף כי "בשלושת הפגישות עם שרון לא נידונו עניינים נוספים כמו חלוקת תיקים. לא ניהלתי משא ומתן. בחנתי אפשרות להיכנס למשא ומתן. אם לא הייתי עושה זאת, הרי היו טוענים שאני לא אחראי ועלי לעשות זאת".
הוא הוסיף כי "עלינו לעשות באופוזיציה את מה שראוי לעשותו: להציג אלטרנטיבה למדיניות שדירדרה את מדינת ישראל למקום בו היא נמצאת עתה".
עם זאת ציין מצנע כי "אם יעשה שרון צעד, אם ילך באומץ למשא ומתן עם הפלסטינים, ואם וכאשר יפנה מאחזים בלתי חוקיים, ואם וכאשר יביא תוכנית כלכלית נועזת רצינית ואחראית - הוא יזכה לתמיכתנו".

עימותים עם פרס, בן אליעזר ואיציק

בישיבת הסיעה, שהוגדרה על כמה ממשתתפיה כ"אחת המכוערות" שידעה המפלגה בשנים האחרונות, סקר מצנע בפני חבריו את המגעים עם שרון, ואמר כי "אין סיכוי לאחדות". שמעון פרס אמר: "אני דיברתי עם אורי שני בידיעתך ועל דעתך, וקיבלתי רושם שדווקא יש על מה לדבר. למה שלא תשלח אליו את חיים רמון ותקבל ממנו מסמך חתום?"
פרס הוסיף, "דיברתי עם אורי שני והוא אמר לי שהיה מוכן להגיע להסכמות. וזה לא נכון שאי אפשר היה להגיע להסכמות כאלה. שני דיבר איתי על המפד"ל ועל קווי היסוד ואני רואה אותו איש אמין". מצנע השיב "ואני לא אמין?"
ח"כ איתן כבל התערב: "הולך יו"ר מפלגה לשיחות ואחר כך נותן דיווח, ואתה לא מאמין לו? עוד מעט נבקש שגם מצנע ידווח בכתב".
פרס אמר בתגובה: "אני לא רוצה להפוך את זה לעניין אישי כי זה לא אישי".
פינס תקף את פרס: "מה זה בכלל המפד"ל? המפד"ל זה אפי איתם, ואתה מוכן ללכת לכל דבר. אתה כל הזמן רוצה אחדות, לא משתנה אף פעם". פרס השיב לו: "אני לא רוצה להיכנס לזה".
לקראת סוף הישיבה מצנע תקף גם את בנימין בן אליעזר ואמר לו כי "הישיבה שלך בממשלה - הביאה למצבה של המפלגה. בגלל הישיבה הזו בממשלה אני נבחרתי, כי רצו להחליף מנהיג".
פואד השיב לו, בצעקות רמות: "די כבר. אני לא אשתוק. מספיק עם הדמגוגיה הזאת שלפיה, בגלל הישיבה בממשלה המפלגה נראית כפי שהיא נראית. אתה כל הזמן חוזר על זה".
מצנע: "גם ככה אתה לא שותק".
פואד: "לנהל מפלגה זה לא לנהל עיר".
במהלך הישיבה, גם יושבת ראש הסיעה, דליה איציק, תקפה את מצנע והתעמתה איתו על דרך ניהול הישיבה: "אתה תנהל את המפלגה, וגם את זה אתה בקושי יודע, ואני אנהל את הסיעה, אל תגיד לי איך לעשות את זה".
כמה ממשתתפי הישיבה הגדירו בסיומה את מה שהתרחש בה כגילויים ברורים של "חוסר אמון כלפי יו"ר המפלגה" ופגיעה במעמדו.

מצנע לראשי המשק: הסכנה האמיתית היא בכלכלה

"הסכנה האמיתית למדינת ישראל היא הסכנה הכלכלית. המפתח לפתרון הבעיה הוא תהליך מדיני". כך אמר מצנע, בפגישה שקיים קודם לכן עם ראשי המשק בבית מפלגת העבודה, בה הם ניסו ללחוץ עליו להצטרף לממשלת אחדות.
מצנע אמר לראשי המשק כי היה מוכן להצטרף לממשלה בראשות שרון ובהשתתפות שינוי, כדי לקדם את התהליך המדיני. לדבריו, הוא אף התרשם כי גם שרון הבין את הקשר בין התהליך המדיני לבין פריצת הדרך הכלכלית אך הוא עדיין לא מוכן להתנתק ממפלגות הימין. מצנע ציין, "לכן את החרדה העמוקה שהבעתם בפני תפנו אל לשכת ראש הממשלה, אשר החמיץ הזדמנות היסטורית".

נגד ההסכם עם המפד"ל

במפלגת העבודה תקפו בחריפות את ההסכם בין הליכוד למפד"ל. גורמים בכירים בעבודה אמרו כי "היתה לשרון הזדמנות להראות מה הוא רוצה, והוא הראה, כפי שחששנו, כי הוא הולך לצד הימני של המפה". גם במפלגות החרדיות הגיבו בזעם על ההסכם המתגבש, וחברי הכנסת של ש"ס התכנסו לדיון חירום.
ח"כ יולי תמיר מהעבודה אמרה כי "הניסיון להראות דרך אחרת מצד שרון לא יתממש ברגע שהוא חותם עם המפד"ל, והמפד"ל מודיעה שלא תהיה שום אמירה על מדינה פלסטינית".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אתר הכנסת
מצנע. שרון נשאר שרון
צילום: אתר הכנסת
צילום: איי פי
בן אליעזר ופרס. עימותים קשים עם מצנע (ארכיון)
צילום: איי פי
מומלצים