שתף קטע נבחר

"ישיבות הקבינט הפלסטיני יתקיימו ללא ערפאת"

הצעת החוק למינוי ראש ממשלה, שאושרה הערב במועצה המחוקקת הפלסטינית, מפצלת את הרשות המבצעת לשתי זרועות. החוק טעון את אישורו של ערפאת. בימים הקרובים צפויה המועצה לאשר את מינויו של אבו מאזן, ולהגדיר את סמכויותיו. שר החוץ שלום: "התפתחות חיובית"

המועצה המחוקקת הפלסטינית אישרה הערב (ב') בקריאה ראשונה ושנייה את השינויים הדרושים בחוק היסוד, כדי לאפשר מינויו של ראש ממשלה בעל סמכויות נרחבות.
על-פי החוק החדש, הרשות המבצעת תחולק לשתי זרועות נפרדות: זו של ראש הממשלה וזו של היו"ר. עד עתה נהוג היה לקיים ישיבות מאוחדות של חברי הקבינט ואנשי הוועד הפועל של אש"ף, תחת הכותרת "ישיבות ההנהגה". אולם על-פי החוק החדש, יתכנסו שני הגופים בנפרד. המשמעות: ישיבות הקבינט ינוהלו על-ידי ראש הממשלה בלבד, ויתקיימו בהעדרו של יאסר ערפאת.
בימים הקרובים אמור ערפאת לחתום על החוק החדש, ולהחזירו לקריאה שלישית ואחרונה במועצה המחוקקת. במקביל, צפוי ערפאת להטיל את מלאכת הרכבת הממשלה על מחמוד עבאס (אבו מאזן), יו"ר הוועד הפועל של אש"ף.
ערפאת עשוי לדרוש מהמועצה המחוקקת להכניס שינויים בחוק החדש. חבר בכיר במועצה המחוקקת אמר ל-ynet כי הוא מקווה שערפאת יאשר את החוק, כדי למנוע משבר בין המועצה לבין היו"ר.

הקרב על הסמכויות

על פי הצעת החוק, ייהנה ראש הממשלה מסמכויות נרחבות בתחומים הפנימיים, כולל בתחום הכספים והביטחון. משמעות הדבר היא שלראש הממשלה יהיו סמכויות גם מול מנגנוני הביטחון הפלסטינים. עם זאת, בהצעת החוק אין שום התייחסות לסמכויות ראש הממשלה בכל הנוגע למו"מ עם ישראל ולתהליך המדיני.
על-פי הצעת החוק, ראש הממשלה ירכיב את ממשלתו, שלא תמנה יותר מ-24 שרים, וכן ימנה ממלא מקום לצידו. היו"ר ערפאת יהיה רשאי למנות או להדיח את ראש הממשלה.
יו"ר הוועדה המדינית במועצה המחוקקת, ד"ר זיאד אבו-עמרו, אמר בשיחה עם ynet כי מדובר בשינוי חשוב ביותר, ובצעד ממשי ראשון בתהליך הרפורמה ברשות. אבו-עמרו הוסיף כי על הממשלה החדשה "לכלול פנים חדשות, מקצועיות ואמינות, ללא התייחסות לפרות קדושות".
אבו מאזן עצמו, המיועד לתפקיד רה"מ, לא התבטא עדיין בעניין. אנשיו טוענים כי הוא ממתין לראות את נוסח השינוי בחוק, כדי להבין אילו סמכויות יוענקו בסופו של דבר לראש הממשלה.
העיקרון למנות ראש ממשלה אושר כבר בשעות הצהריים, בפתח ישיבת המועצה המחוקקת. היו"ר ערפאת אמר לנוכחים: "אני מבין שהצבעתם בעד מינוי אחיכם, מחמוד עבאס, לראש ממשלה". מספר צירים בפרלמנט צעקו בתגובה: "לא, לא", והסבירו שההצבעה היתה על עצם מינוי ראש ממשלה ולא על האישיות שתכהן בתפקיד.
בנאומו במועצה המחוקקת שב ערפאת והאשים את צה"ל ואת ישראל ביישום "מדיניות של טרור". ערפאת אמר שישראל פוגעת במאמצי השלום וקרא להציב פקחים בינלאומיים, כדי להגן על אזרחים פלסטיניים.
11 חברים במועצה המחוקקת נאלצו לצפות בשידור הכינוס בוועידת-וידאו במקום מושבם בעזה, לאחר שישראל אסרה עליהם להגיע לרמאללה.

ישראל: "התפתחות חיובית"

המועצה המרכזית של אש"ף המליצה כבר אמש ברוב גדול על שינוי החוק שיאפשר למנות ראש ממשלה לרשות, ובכך נסללה הדרך להצבעה במועצה המחוקקת.
המגעים בין אבו מאזן לערפאת בנוגע לחלוקת הסמכויות נמשכים כל העת. אבו מאזן מבקש גם סמכויות בתחום התהליך המדיני. גורמים בכירים ברשות הפלסטינית מעריכים כי ערפאת ואבו מאזן ייאלצו להגיע להסכם על חלוקת הסמכויות, שכן ארגוני האופוזיציה "ממתינים בפינה" לקרע בין שני האישים.
המועצה המחוקקת תדון היום ובימים הקרובים בסמכויות ראש הממשלה ותצביע אמון במועמד לתפקיד, אבו-מאזן. הדיון בסמכויות ראש הממשלה החדש יתמקד בשלוש אפשרויות: הראשונה, שראש הממשלה יהיה בעל סמכויות מלאות בכל התחומים, כולל המשא ומתן עם ישראל ויחסי החוץ. הצעה שנייה קובעת כי ראש הממשלה יעסוק בעיקר בנושאים המינהלתיים הפנימיים תוך סמכויות מלאות בתחומים אלה. נוסחה פשרה בין שתי ההצעות הראשונות קובעת שראש ממשלה יטפל בסוגיית המשא ומתן לצד ערפאת.
בתוך כך, שר החוץ סילבן שלום, התייחס למינוי ראש ממשלה פלסטיני ואמר שמדובר במהלך חיובי. עם זאת, שלום הבהיר שהכל תלוי בסמכויות שיקבל אבו מאזן. שר החוץ אמר שהצעד הראשון שיצטרך לעשות אבו מאזן הוא בראש ובראשונה הפסקת הטרור וההסתה הפלסטיניים.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
אבו מאזן ואריאל שרון
צילום: איי פי
צילום: איי פי
אישר את הרפורמות. ערפאת
צילום: איי פי
מומלצים