שתף קטע נבחר

סרביה: "המאפיה אחראית לרצח ראש הממשלה"

כך הודיע דובר מטעם הממשלה. לעומתו, דווח בתקשורת כי איש ביטחון לשעבר החבר בארגון ימין קיצוני, עומד מאחורי הרצח. ראש הממשלה זוראן ג'ינג'יץ' נורה אתמול בפתח בניין הממשלה בבלגרד. הוא נפצע אנושות ומת בבית החולים

ממשלת סרביה הודיעה אמש (ד') כי הפשע המאורגן במדינה עומד מאחורי רצח ראש הממשלה, זוראן ג'ינג'יץ'. דובר הממשלה אמר כי מדובר ב"כנופיית זמון", על שם אזור בבירה בלגרד, שאנשיה ביצעו שורה של רציחות וחטיפות בשנים האחרונות.
הדובר הוסיף כי הרצח נועד לעצור את המאבק נגד הפשע המאורגן, אותו ניהל ג'ינג'יץ'.
במקביל, דיווחו כלי התקשורת בסרביה כי מפקד בכיר לשעבר של כוח משטרתי מיוחד בסרביה, מילוראד לוקוביץ', הוא החשוד העיקרי בתכנון ההתנקשות בחייו של ראש הממשלה. על פי הדיווח, ארגון ימין הקיצוני, בראשו עמד לוקוביץ', ביקש לזרוע חרדה וכאוס במדינה, ולסכל את מאמצי השלטונות להעמיד לדין פושעי מלחמה. מייד אחר ההתנקשות דווח כי נעצרו שני חשודים ברצח, אולם פרטיהם לא אושרו לפרסום. שלטונות סרביה מתכוונים לחקור כ-20 חשודים בקשר לרצח.
בתוך כך, הגבירו הערב שכנותיה של סרביה, קרואטיה ובוסניה, את הסיורים בגבול המשותף עימה כדי למנוע מהמעורבים ברצח ראש ממשלת סרביה להימלט מתחומה.
ראש ממשלת בוסניה אמר כי "רצח ג'ינג'יץ' מוכיח כי טרור ופשע מאורגן מסכנים את היציבות באזור כולו".

רצח בכניסה לבניין הפרלמנט

אתמול אחר הצהריים נרצח ראש ממשלת סרביה, זוראן ג'ינג'יץ', ביריות מתנקש בכניסה לבניין הממשלה בבלגרד. על פי דיווחים בכלי תקשורת מקומיים הוא נורה פעמיים, בבטנו ובגבו, מכדורי צלף חמוש ברובה שארב לו בבניין מעברו השני של הרחוב. הוא הוחש לבית חולים סמוך במצב קריטי אולם הרופאים לא הצליחו לייצב את מצבו והוא מת מפצעיו. כמו כן דווח על פצוע נוסף במקום, אולם לא נמסרו פרטים נוספים אודותיו.
זירת האירוע ובית החולים אליו הובהל ג'ינג'יץ' הוקפו בחגורת אנשי ביטחון. תנועת כלי הרכב והרכבות במרכז העיר נחסמה וכן נחסמו כל הצירים המובילים אל מחוץ לעיר. עוד דווח שתנועת המטוסים בנמל התעופה של בלגרד הוקפאה.
ממשלת סרביה מיהרה לכנס ישיבת חירום והעבירה החלטה על הכרזת מצב חירום במדינה. הישיבה התקיימה תחת אבטחה הדוקה והוכרז בה גם על שלושה ימי אבל במדינה.

רפורמיסט שקנה אוייבים

ג'ינג'יץ' (50), בעל העמדות הפרו-מערביות, היה זה שהנהיג את ההפיכה שבסופה הופל שלטונו של הרודן, סלובודן מילושביץ' באוקטובר 2000. הוא גם היה זה שהורה להסגיר את מילושביץ' לידי בית הדין לפשעי מלחמה בהאג. הוא ידוע במלחמתו הנחושה בשחיתות ובפשע המאורגן, ובמאמציו להנהיג בארצו רפורמות דמוקרטיות קיצוניות. הוא קנה לו אוייבים רבים לאחר שהביע תמיכה בשיתוף פעולה פעיל עם האו"ם ועם בית הדין בהאג.
האירוע היום בא לאחר שבחודש שעבר היה ככל הנראה ניסיון התנקשות קודם בחייו. משאית שנסעה בסמוך לשיירת השרד שלו סטתה לפתע מנתיב נסיעתה ו"חתכה" את מכוניתו של ראש הממשלה. התאונה נמנעה בנס וג'ינג'יץ' הגיב בנושא מאוחר יותר ואמר שהיה זה "ניסיון כושל" לרוצחו. "אם מישהו סבור שיצליח לעצור את הרפורמות על ידי חיסולי הוא שוגה באשליות", אמר.

חשש: שיתוף הפעולה עם ביה"ד בהאג יוקפא

מנהיגים רבים בעולם, בהם הנשיא בוש ומזכ"ל האו"ם קופי אנאן, הביעו אמש את זעזועם מהרצח, ושיגרו את תנחומיהם לממשלת סרביה.
התובעת הראשית בבית הדין הבינלאומי בהאג הביעה חשש שההתנקשות תפגע במאמצים להעמיד לדין פושעי מלחמה מארצות יוגוסלביה לשעבר. "ג'ינג'יץ היה התומך מספר 1 בשיתוף הפעולה בין סרביה לבית המשפט הבינלאומי", אמרה התובעת, קרלה דל פונטה, והוסיפה בצער: "היום איבדתי חבר יקר".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
ג'ינג'יץ' (ארכיון)
צילום: איי פי
צילום: cnn
אמבולנס ליד בניין הממשלה בבלגרד
צילום: cnn
צילום: איי פי
שוטרים בוחנים את זירת האירוע
צילום: איי פי
מומלצים