שתף קטע נבחר

מיליונר יהודי מציג: המסבירים הפרטיים שלי

איש עסקים יהודי אמריקני, ג'ואי לאו, החליט להפעיל מערך הסברה פרטי של סטודנטים ישראלים כדי לשפר את תדמית ישראל בעולם. 50 סטודנטים ייצאו בקרוב לארה"ב למסע במימונו. "מותר להם להביע גם התנגדות להתנחלויות", הוא אומר, "אבל באמצעותם החיילים בשטחים אולי לא ייתפסו כאכזריים"

מיליונר יהודי אמריקני, שחש תסכול מתמשך מאופן ההסברה של ישראל בחו"ל, החליט להפעיל מערך הסברה עצמאי משלו. בתום סמינר הכשרה שערך ל-50 סטודנטים בישראל בימים אלה, הוא עומד לממן את הטסתם לארה"ב ולממן את שהייתם שם בעלות המוערכת בכמאה חמישים אלף דולר, כדי "להסביר את ישראל".
הסטודנטים ייצאו באפריל למסע הסברה במשך שבועיים בקולג'ים, קמפוסים, וקהילות יהודיות - בין היתר בטקסס, בוסטון, ניו יורק, וושינגנטון, פילדלפיה, סן פרנסיסקו ופלורידה.
המיליונר, ג'ואי לאו, בן 51, אב לארבעה, העוסק בהשקעות, מתגורר באחוזה גדולה בפרברי ניו יורק. בשבועים הקרובים יהפכו משרדיו שבמנהטן למטה הפעילות של הפרויקט שלו.
הפרויקט נולד עם גל הביקורת ששטף את ישראל בעקבות מה שהוגדר כ"טבח בג'נין". הקרב על תדמיתה של ישראל חשוב לא פחות מהקרב שבו מנצחים עם הטנק. זה עניין של סדר עדיפויות. אני מרגיש שישראל מותקפת ואני רוצה לעזור", אמר לאו.
לא מדובר בפרויקט הסברה ממלכתי, "בדיוק להיפך", הוא אומר. "להסביר את ישראל זה לא אומר לתמוך בראש הממשלה או במדיניות הממשלה. אינני תומך בשרון, ואינני תומך בהתנחלויות, בעיני זה טיפשי, ומותר להם להגיד את זה אם זה מה שהם חושבים. מה שחשוב הוא שיכירו אותם. למשל, חיילי צה"ל מוצגים כאחראים למצבים אכזריים בשטחים, מי שיכיר אותם יבין שהם לא מסוגלים לזה. אני לא רוצה לנצח בקרב על השאלה מי צודק, אני רוצה להגיד 'תראו אותנו. אם הייתם במקומנו הייתם עושים את אותו הדבר'".
לאו למד שנה באוניברסיטה העברית בירושלים, בתחילת שנות ה-70. בשנת 72' שב לישראל מייד עם פרוץ מלחמת יום כיפור, כדי להחליף חבר שהתגייס למילואים, בעבודות חקלאיות במושב. הקשר עם ישראל היום מתבצע בעיקר דרך הסטודנטים שהוא מגייס. בסך הכל מדובר במחזור רביעי של סטודנטים שלאו מממן את יציאתו לארה"ב.

"האם גדעון עזרא יכול להסביר את ישראל?"

ללא מעט מן הסטודנטים שמשתתפים בפרויקט, יש ביקורת על מערכת ההסברה הישראלית הרשמית. בשיחה עם גדעון מאיר, סמנכ"ל תקשורת והסברה במשרד החוץ, התלוננו סטודנטים על דוברים בעייתים שמייצגים את ישראל בתקשורת. אחד הסטודנטים אמר שלדעתו הופעה של השר גדעון עזרא בתחנת טלוויזיה בינלאומית, "רק גרמה נזק הסברתי לישראל". סטודנט אחר העיר בחיוך ש"עדיף ששר החוץ סילבן שלום לא יסביר את ישראל". מאיר השיב: "זאת בדיחה גרועה מאוד. ככה אתה רוצה לייצג את ישראל בחוץ לארץ?"
אריאל הלוי, בן 28, מהרצליה, שייצא בקרוב לשליחות הסברה שנייה במסגרת הזאת, אמר כי "המטרה היא לנפץ את הסטראוטיפים שלהם. אם ניפצתי סטיגמה שמבססת דעת קהל שלילית, זה כבר הישג".

"הקשר לא נגמר עם הירידה מהבמה"

לדברי הלוי, "במפגש עם ראש הקהילה המוסלמית באוניברסיטת הרווארד, ראש הקהילה תקף אותי בגלל מדיניות החיסולים. איפה משפט הצדק, ומה עם האזרחים החפים מפשע, הוא שאל. אמרתי לו, דמיין שאתה בתוך טנק ויש לך מידע על מחבל שיוצא לבצע פיגוע ויושב בתוך הבניין ממולך. מה אתה היית עושה?" .
נטלי נרסיס, בת 24, מתל אביב, מחלוצות הפרויקט אומרת כי "אנחנו גם גרים בקמפוסים. זה לא קשר שנגמר אחרי שאנחנו יורדים מהבמה או יוצאים מהאולם. כשהקהל עויין זה מלחיץ במיוחד. כי אני יודעת שהם יזכרו תמיד את מה שאני אומרת עכשיו. לפעמים שוכחים את מה שלמדנו ופשוט מתפרצים. גם זה יכול לקרות כשיש מתח".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עדי יונה
לאו. מהווילה בפרברי ניו יורק
צילום: עדי יונה
צילום: איי פי
"הפרויקט החל בעקבות הטענות על טבח בג'נין"
צילום: איי פי
מומלצים