שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    זירת הקניות
    איך אומרים פורים בעיראקית?
    על משחקי הקלפים, השמחה, ההמולה וכמובן המתוקים הנפלאים. לידיה נוה מספרת על חגיגת הפורים של העדה העיראקית ויש גם מתכונים לבעבע בתמר, סמבוסק וקעקת

    במשפחה שלנו מרבין בשמחה עוד הרבה לפני שנכנס אדר. למען האמת זה מתחיל מיד אחרי חנוכה, כאשר הילדים אוספים כל מטבע שהם מוצאים. למה, אתם שואלים? לכבוד חגיגת הדוסה השנתית אצל טונטי מרסל.

     

    מנהגי הפורים של העדה העירקית, כוללים משחקי מזל – בעיקר משחקי קלפים מיוחדים השמורים לחג הזה בלבד. מדוע משחקי מזל? על שום הפור – ההגרלה שעשה המן הרשע כדי לקבוע את התאריך שבו יתקיים הצו להשמיד להרוג ולאבד את כל היהודים (מגילת אסתר ג', 7).

     

    רב משתתפים, עליז ופשוט הוא ה"דוסה" המבוסס על ה"מלחמה" המוכר לכולנו. משחק נוסף נקרא "בנקו", ומקומו של ה"פוקר" אף הוא לא נפקד. לכבוד המשחקים נהוג לחלק לילדים 'מגַ'לָה', כלומר דמי הפורים.

     

    ביתה של טונטי מרסל מכיל, בתפוסה מלאה, כ-25 איש. למשחקי הדוסה מוזמנים, ובאים כ-60. שולחן הדוסה הוא שולחן עגול מיוחד וגדול, מכוסה בשמיכה עבה, מעליה מפה לבנה מבהיקה, ומסביב כ-15 כסאות לפחות. הצפיפות גדולה, השמחה רבה והאווירה תחרותית.

     

    איך משחקים קלפים בשישים אנשים?

    בשורה הראשונה יושבים הילדים, מחופשים, כמובן. מאחוריהם שתי שורות נוספות של משחקים. אחד המשתתפים, "הבנק", מערבב את הקלפים, מניח במרכז השולחן כ-15 ערימות. המשתתפים מתנפלים ומניחים את כספם על הקלף עליו הם מהמרים. שלב זה מלווה בקריאות "חֵפוּ אוּ תרֵלבּוֹן", כלומר, מהרו ותרויחו. האחרון שמניח את כספו הוא הקובע מהו הקלף של הבנק. משתתף זה יינזף או יבורך בהתאם לטיב ה"קַסָה", כלומר, הבחירה שביצע.

     

     

    ההימור מתממש על ידי השוואה בין ערך הקלף של הבנק, לערך הקלף של כל מהמר. קלף ה-10, האס והג'וקר גורפים פי שלוש מסכום ההימור. הקלף האהוד על המשתתפים הינו ה-2 הנקרא בפי כולם "שֵכַטָה" – קופסת גפרורים. המלך נקרא "המן".

     

     

    בשלב גילוי קלף הקופה המתח עולה, ההתרגשות רבה והרעש רב (עכשיו מגיעים השכנים להתלונן). "הבנק" הופך את הקלף שלו באיטיות ובתאטרליות, בעוד כל המהמרים דופקים על השולחן, שורקים, מסובבים רעשנים, וצורחים באקטזה "שֵכַטָה…שֵכַטָה… שֵכַטָה…" הרעש לא נרגע כשהקלפים נפתחים וההימורים 'יוצאים לפועל'.

     

     

    הילדים מרגישים בטוחים. בין אם ירוויחו ובין אם לא, יחולקו בסוף הערב הרווחים שווה בשוה. רק דוד אחד, בדרך פלא, (ואולי בדרכי מרמה?) תמיד לוקח את הקופה, לא מחלק רווחים ועוד טוען ש"לו זה עלה יותר".

     

     

    לא רק הילדים מתחפשים. גם המבוגרים משתתפים בחגיגה. המבוגרים יותר, מדברים במבטא עירקי כבד – וזה מצחיק כמו הרבה יצפאנים בבת אחת, רק שאת מה שיצפאן אומר בצחוק, הם אומרים ברצינות גמורה. לאט לאט עובר הקהל לדבר בבליל שפות מדהים. במשפט אחד, ערבית (עיראקית עסיסית), עברית, אנגלית וצרפתית. וכולם מבינים את כולם.

     

     

    אינני יודעת כמה זמן עמלה טונטי מרסל על שלל המאפים המוגשים. אני יכולה רק להתוודות שלי היו נדרשים שבועות מספר להכין כמות כזו גדולה של

    מאפים. התוצאה של עמידה כה ממושכת במטבח, לצורך הכנתם, היתה בוודאי מפילה אותי למשכב בגין כאבי גב. אבל אצל הדודה הדברים עובדים אחרת. התקרובת רבה, כולם זוללים בכל פה, משלוחי מנות יוצאים לדרכם, ונשאר עוד הרבה לאורחים המיוחדים שיבואו למחרת. עקב ריבוי המוזמנים, המגשים העמוסים יוצאים מהמטבח ומועברים מעל הראשים לכיוון השולחן העגול. אני באמת צריכה להזכיר שהם מתרוקנים בדרך?

     

     

    אז מה מגישים לנו בפורים?

     

    • סמבוסק בג'בן – כיסונים מבצק שמרים ממולאים בגבינה
    • קעקת – כעכים
    • סמבוסק בשקר - כיסונים מבצק שמרים ממולאים בסוכר ואגוזים
    • חג'י בדא – עוגיות עגולות מיובשות וקשות
    • בעבע בשקר – עוגיות תפוחות ומתוקות
    • בעבע בתמר – עוגיות ממולאות בתמרים
    • זנגולה – עוגיות מטוגנות וטבולות בסירופ עשיר
    • בקלווה – עוגיות משכבות של בצק עלים ביניהן סוכר, שקדים כתושים והל, מוצפות בסירופ
    • מלפוף – דומה לבקלווה, אך מעובד לגליל
    • בעבע קדרסי – עוגיות לבנות וצמיגות
    • חלקון - רחת לוקום

     

     

    ואם אתם רוצים לערבב את הקלפים ולחגוג בבית, הנה כמה מתכונים:

     

     

    בעבע בתמר

    המרכיבים:

     

     

    לבצק:

     

    50 גרם שמרים

     

    1/2 - 3/4 כוס מים פושרים

     

    2/3 כפית מלח

     

    1/2 1 כפות סוכר

     

    200 גרם מרגרינה רכה או מומסת

     

    3 כפות שמן

     

    5 כוסות קמח

     

    למילוי:

     

    1 כפות שמן

     

    200 גרם תמרים מגולענים וטחונים או קצוצים דק

     

    לציפוי:

     

    1ביצה טרופה

     

    זרעוני שומשום

     

     

    אופן ההכנה:

     

    1. מערבבים את כל חומרי הבצק, לשים לבצק אחיד ומתפיחים במשך שעה.
    2. במחבת רחבה, על להבה נמוכה מחממים את השמן. מוסיפים את התמרים ומערבביפ לתערובת רכה, אך לא נוזלית. נזהרים שהתמרים לא ייחרכו. אם העיסה יבשה, אפשר להוסיף מעט מים.
    3. חותכים חתיכה מן הבצק ויוצרים כדורים בקוטר כ-3 ס"מ.
    4. יוצרים גומה במרכז, ודוחסים כפית מלית.
    5. מהדקים ומשטחים את הכדורים לעוגיה בקוטר 6 ס"מ
    6. עורכים את העוגיות בתבנית משומנת ודוקרים במזלג מספר פעמים. מורחים ביצה ובוזקים שומשום.
    7. אופים בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות צלזיוס, במשך כ-10-15 דקות. חשוב להקפיד שהעוגיות יזהיבו אך לא ישחימו מידי.

     

     

    סמבוסק בג'בן / בשקר

    המרכיבים:

    לבצק:

     

    50 גרם שמרים

     

    1/2 - 3/4 כוס מים פושרים

     

    2/3 כפית מלח

     

    1/2 1 כפות סוכר

     

    200 גרם מרגרינה רכה או מומסת

     

    3 כפות שמן

     

    5 כוסות קמח

     

    מלית לבעבע בג'בן:

     

    1 גביע גבינת קוטג'

     

    200 גרם גבינה צהובה מגוררת

     

    100 גרם גבינת חמד מפוררת

     

    1 ביצה

     

    מלח ופלפל לפי הטעם

     

    מלית לסמבוסק בשקר:

     

    • 1 כוס שקדים קצוצים דק מאוד או טחונים גס
    • סוכר לפי הטעם
    • קורט הל טחון
    • מעט מי וורדים
    • לציפוי:
    • 1 ביצה טרופה

     

     

    אופן ההכנה:

     

    1. מערבבים את כל חומרי הבצק, לשים לבצק אחיד ומתפיחים במשך שעה.
    2. מערבבים את כל חומרי המילוי, טועמים ומוסיפים עוד ממה שצריך.
    3. חותכים חתיכה מן הבצק ומרדדים אותה לעיגול בקוטר 6 ס"מ. מניחים כפית מילוי במרכז.
    4. מקפלים את העיגול לשניים ומהדקים היטב. עורכים את העוגיות בתבנית משומנת.
    5. מורחים ביצה ובוזקים שומשום, ובעזרת כפית הפוכה מהדקים שנית את העוגיות.
    6. אופים בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות צלזיוס, במשך כ-10-15 דקות. חשוב להקפיד שהעוגיות יזהיבו אך לא ישחימו מידי.

     

     

    קעקת

     

     

    המרכיבים:

    לבצק:

     

    50 גרם שמרים

     

    1/2 - 3/4 כוס מים פושרים

     

    2/3 כפית מלח

     

    1/2 1 כפות סוכר

     

    200 גרם מרגרינה רכה או מומסת

     

    3 כפות שמן

     

    5 כוסות קמח

     

     

    אופן ההכנה:

     

    1. מערבבים את כל חומרי הבצק, לשים לבצק אחיד ומתפיחים כשעה.
    2. יוצרים כעכים עגולים בקוטר 4-5 ס"מ.
    3. עורכים את העוגיות בתבנית משומנת, מורחים ביצה ובוזקים שומשום.
    4. אופים בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות, במשך כ- 10-15 דקות.

     

     

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מימין לשמאל: סמבוסק, בעבע בשקר, בעבע קדרסי, בעבע בתמר
    צילום: מתוך אתר מרכז מורשת יהדות בבל
    מומלצים