שתף קטע נבחר

חשיפה: צה"ל הפסיק להרוס בתים ברצועת עזה

בצבא גובשה הבנה לפיה המבצעים "הרועשים" ברצועה, הגובים קרבנות רבים בנפש, חמושים ואזרחים תמימים כאחד, אינם מועילים ורק מסייעים בליבוי השנאה והכעס כלפי ישראל. "הנחנו להפסיק לפוצץ בתים ולהרוס אותם", אומר ל-ynet קצין בכיר. מועצת חוף עזה: "אנו קוראים לממשלה להמשיך ולהשתמש בנשק הריסת הבתים שהוכח כאפקטיבי, ולהעדיף חיי יהודים על פני שיקולי תדמית"

בלעדי: צה"ל הפסיק את הריסת הבתים הפלסטינים ברצועת עזה, במסגרת המבצעים ברצועה. כמו כן הונחו הכוחות למתן את עוצמת הפעילות הצבאית באותם מבצעים ולהקטין את החיכוך עם החמושים הפלסטינים במהלכם.
זאת, לאחר שהתקבלה הערכה כי הריסת הבתים והאפקט ההרתעתי שמתקבל כתוצאה מכך, אינו כדאי - בהשוואה לנזק הבינלאומי הגדול שנגרם כתוצאה מהרג ופגיעה באזרחים פלסטינים חפים מפשע. לפני כחודש, למשל, נהרגה פלסטינית הרה במחנה הפליטים אל-בוריג' לאחר שבית שפוצץ התמוטט וקבר אותה. לפני כשבועיים נהרגה במחנה נוסיראת תינוקת פלסטינית מכדור מא"ג תועה במהלך מבצע הריסת בתים שהתארך.
ל-ynet נודע כי לאחר המבצע שערך צה"ל בנוסיראת, במרכז רצועת עזה, שבמהלכו נהרגו בנוסף לתינוקת עוד 9 פלסטינים (מרביתם חמושים), החליטו שר הביטחון שאול מופז וצמרת צה"ל להפסיק, לפחות באופן זמני את הריסת הבתים, שהנה חלק מרכזי באותם מבצעים. הרעיון הבסיסי הוא: לעבוד שקט יותר - וחכם, מבחינה בינלאומית.
ממועצת חוף עזה נמסר בתגובה כי "אנו שילמנו מחיר כבד של הרוגים כתוצאה מתקופה ממושכת בעבר של חוסר הרתעה בכל הנוגע למתאבדים ושולחיהם וכתוצאה מבתי פלסטינים המשמשים כעמדות ירי ופזורים לאורך ציר כיסופים. אנו קוראים לממשלה להמשיך ולהשתמש בנשק הריסת הבתים שהוכח כאפקטיבי, ולהעדיף חיי יהודים על פני שיקולי תדמית. שום לבנת בניין פלסטינית אינה שווה שערה משערות ראשו של אפילו אחד מחיילי צה"ל או מתושבי גוש קטיף ושאר תושבי הנגב המערבי הסובלים בלאו הכי מהטרור ברצועה".

למה להפסיק?

במהלך חצי השנה האחרונה מרבה צה"ל בכניסות עמוקות לתוך השטח הפלסטיני ברצועת עזה לצורך ביצוע מעצרים של פעילי טרור בולטים, המעורבים בעיקר בירי מרגמות ורקטות קסאם לשטח ישראל, וכן מעצרים של פעילי טרור "קונבנציונליים", העוסקים בשיגור פיגועים נגד כוחות צה"ל וההתנחלויות ברצועה.
עד עתה ביצעו כוחות צה"ל בשטח הרצועה למעלה מ-150 מבצעים, שעל מרביתם הופקדה חטיבת גבעתי. במסגרת המבצעים עוסק צה"ל גם בהריסה שיטתית של בתי מלאכה ומחרטות שבהן מיוצרות המרגמות ורקטות הקסאם. בנוסף, הרסו כוחות צה"ל באמצעות דחפורים או באמצעות פיצוץ גם את בתיהם של חלק מהמבוקשים הבולטים. הריסת הבתים התבצעה כשהכוחות הצליחו "להפליל" את הבית או את בעליו, באמצעות איתור מטעני חבלה או כאשר בעלי הבתים התנגדו למעצר ויצאו להילחם בחיילים. הריסת הבתים והמחרטות הייתה בדרך כלל הרגע שבו הפכו המבצעים מנקודתיים וחשאיים - ל"רועשים" ועתירי ירי ומטענים.
באותם שלבים מאוחרים של המבצע, יוצאים בדרך כלל הכוחות המיוחדים שמבצעים את המעצר מזירת הלחימה ומותירים את האזור ואת המשך הלחימה לגדודי החי"ר והשריון, המכונים בשפה המקצועית "לבנה כבדה". בשלבים אלה נפגעו מרבית הפלסטינים החמושים, שהגיעו להילחם בכוחות צה"ל, ובאותם חילופי אש גם נפגעו מרבית האזרחים - דבר שגרם לנזק בינלאומי והסברתי גדול לישראל. בנוסף יוצרות הפגיעות פתח ל"הסתבכות" מפקדי צה"ל הפועלים בשטח בתביעות וכתבי אישום בינלאומיים.

"עדיף לצמצם פעילות"

בעקבות כל הדברים האלה, אומר ל-ynet קצין בכיר בצה"ל: "כחלק מההנחיות המדיניות, הנחה פיקוד הדרום את הכוחות להפסיק לפוצץ ולהרוס את הבתים, ובמקביל גם להוריד אלמנטים נוספים מן הפעילות". הקצין מבהיר: "עצם העיסוק בהוצאת כל השכנים של הבית המועמד להריסה מבתיהם באמצע הלילה ארך זמן רב, והעיר את כל היישוב שבו נערך המבצע. אז בדרך כלל החל הירי, שבו לצערנו נפגעו גם אזרחים".
ומה עוד? "מעבר להפסקת ההריסה, לפחות לעת עתה, יש צמצום גם בפעילות נוספת, דוגמת השימוש המסיבי בנגמ"שים וטנקים. בדרך זו נמנעות מרבית הפגיעות בפלסטינים. מדובר בסיכון שהכוחות לוקחים על עצמם: הם פחות מוגנים, אבל במקביל, הפעילות מסתיימת הרבה יותר מהר כיוון שמיד לאחר המעצר יוצאים הכוחות מתוך הזירה, זמן החשיפה של הכוחות הוא נמוך, כך שבסך הכל מדובר בסיכון מחושב ונכון".
ומסתבר שזה עובד: עד כה נערכו בשיטה "השקטה" שלושה עד ארבעה מבצעים גדולים בלב השטח הפלסטיני ברצועת עזה. במבצעים אלה כמעט לא דיווחו הפלסטינים על נפגעים, והם הסתיימו בשקט יחסי. ייתכן גם כי תשומת הלב הנתונה כעת למלחמה בעיראק צמצמה במידה ניכרת את ההתייחסות העולמית והישראלית אל המתרחש בעזה. לא מן הנמנע כי גם עצם ההחלטה על השימוש המושכל והזהיר יותר בכוח, התקבלה בשל המלחמה בעיראק והשקט התעשייתי שנדרש בשל כך מישראל.

תגובות

ח"כ אריה אלדד (האיחוד הלאומי) תקף בחריפות את ההחלטה להפסיק את הרס הבתים ברצועה: "בחברון שילמנו מחיר דמים על הימנעות מהריסת בתים לאורך ציר המתפללים", אמר אלדד, והוסיף: "כשם שהאמריקנים אינם מתחשבים בתקשורת כשהם מתכננים את מהלכי הקרב שלהם, כך ישראל צריכה לדאוג בראש ובראשונה לחייליה ואזרחיה".
ח"כ רן כהן אמר בתגובה: "מה שלא עשו המוסר והשכל הישר עשו ההסברה ודעת הקהל הבינלאומית" כהן הביע תקווה כי "הפתרון הבא שיחלחל לצמרת צה"ל יהיה יציאה מרצועת עזה, שטובה גם להסברה וגם לביטחון".
ארגון בצלם בירך על ההחלטה וקרא לאלוף פיקוד המרכז לקבל החלטה זהה. "הריסת בתים לצרכי ענישה היא הפרה של המשפט הבינלאומי, מהווה ענישה קולקטיבית אסורה ופגיעה בחפים מפשע", נאמר בתגובה.
ח"כ יוסי שריד ממרצ אמר: "הצענו את זה כבר לפני הרבה מאוד חודשים. חבל כשמקשיבים לאחר שהנזקים כבר נגרמו".
ח"כ יובל שטייניץ, יו"ר ועדת חוץ וביטחון: "אני לא מניח שצה"ל יפסיק להרוס בתים של מתאבדים. כיוון שזה הוכח כנשק יעיל".
ח"כ עבד אל מאלכ דהאמשה: "חבל שזה אחר כל כך הרבה קורבנות. אני מברך על כך. הריסת בתים זה אמצעי קיום חדלו מזמן להיות לאמצעי מלחמה".
ח"כ אילן ליבוביץ משינוי בירך על החלטת צה"ל: "יש אפשרויות אחרות מלבד הענישה הקולקטיבית אל לנו לגרום לאזרחים פלסטינים חפים מפשע להפוך לטרוריסטים בעל כורחם".

בהכנת הכתבה השתתף אילן מרסיאנו
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הריסת בתים. תופסק בעזה
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
שר הביטחון. הוחלט שהנזק רב מהתועלת
צילום: איי פי
צילום: איי פי
תמונות אזרחים שנפגעו בעזה. שינו את המחשבה בצבא
צילום: איי פי
מומלצים