שתף קטע נבחר

מסתמן איחוד המועצות בעמק לוד ובחבל מודיעין

האיחוד אמור להביא לחיסכון של כ- 23.5 מיליון שקל בשנה; חבל מודיעין תקלוט את המועצה האזורית עמק לוד; ראש המועצה דוד טוביאנה: "יש סימני שאלה רבים לגבי יתרונות המהלך למועצות גדולות כמו חבל מודיעין"; ראש המועצה האזורית עמק לוד, משה מנשה: "אין לנו עניין באיחוד הזה. אף אחד לא רוצה ללכת אל הבלתי נודע"

המועצה האזורית עמק לוד עשויה להתאחד בקרוב עם מועצת חבל מודיעין. משמעות המהלך היא כי מועצת חבל מודיעין תקלוט את המועצה האזורית עמק לוד. כך עולה מדוח שהוכן בימים אלה במשרד ראש הממשלה ועוסק באיחוד רשויות מקומיות ברחבי הארץ. האיחוד בין שתי המועצות אמור להביא לחיסכון של כ- 23.5 מיליון שקל בשנה בהוצאות הכספיות של רשויות אלה.

"האיחוד יחטיא המטרה"

חברי מועצה ותושבים מעמק לוד ומחבל מודיעין מתנגדים בתוקף למהלך. תושבים מעמק לוד מתריעים כי ייאבקו בכל כוחם נגד האיחוד. לטענתם, על המועצה ה'קולטת' לחלוש על אזור קטן יותר, ובנוסף עליה להיות מועצה שלא בגירעון וכזו שאיכות הניהול ורמת התפקוד בה הן ברמה גבוהה מאד. עוד טוענים תושבים מהעמק ובכירים במועצת עמק לוד כי על הרשות הקולטת להיות בעלת יכולת מוכחת בכל הקשור לשמירה על איזון תקציבי. יצוין כי הגירעון התקציבי של מועצת חבל מודיעין מגיע היום ל- 21 מיליון שקל, ובשלוש השנים האחרונות לא נרשם בה איזון תקציבי. גורמים שונים בעמק לוד העלו את האפשרות כי האחראים על גיבוש האיחוד לא היו מספיק ערים לעובדה זו, ולכן יש בדעתם לפנות לגורמים הרלוונטיים וליידע אותם בכך.
שלמה פרץ, יועץ התקשורת שלראש מועצת חבל מודיעין, דוד טוביאנה, מסר כי טוביאנה סבור שיש יתרונות באיחוד. "יש בו יתרונות מסויימים ברמת השירותים הניתנים לתושבים, ומנגד חסרונות אחרים. בשלב זה קשה לקבוע במדויק איך יתבצע איחוד שכזה, ועדיין יש סימני שאלה רבים לגבי יתרונותיו למועצות גדולות כמועצת חבל מודיעין, החולשת על מספר רב של ישובים".
חבר מועצת חבל מודיעין, טימי ברנרד, מתנגד למהלך: "איחוד בן שתי מועצות כמו חבל מודיעין ועמק לוד המשתרעות על שטח של מאות אלפי דונמים מחטיא בצורה מוחלטת את המטרה של ייעול וצמצום בהוצאות. אני סבור שהאיחוד לא יביא לציצום במספר נושאי המישרות, מלבד שתיים שלוש משרות חופפות, כמו ראש המועצה. אם המטרה האמיתית היא לחסוך בהוצאות ולחסוך בכסף לקופת המדינה, החיבור צריך להיעשות בין הרשויות הגדולות, שם יש מספר תושבים גדול על שטח קטן יחסית".
ראש המועצה האזורית עמק לוד, משה מנשה, הסביר את התנגדותו הנחרצת למהלך: "אין לנו עניין באיחוד הזה, יש לנו את חלקת האלוהים שלנו שאנחנו דואגים לה ואוהבים אותה. אף אחד לא רוצה ללכת אל הבלתי נודע. לא קיבלנו שום הודעה, שום אישור רשמי לאיחוד, אבל אני יודע שיש דיבורים על מספר רשויות שיאוחדו".

יוציאו פחות ויעניקו יותר

המועצה האזורית חבל מודיעין משרתת 24 ישובים, כשהישוב הגדול ביותר בחבל הוא הישוב הקהילתי לפיד, המונה כ- 2,500 תושבים. סה"כ מתגוררים בחבל מודיעין 15 אלף תושבים. הישוב הצפוני ביותר בחבל מודיעין הוא נחלים, שליד פתח תקוה, והישוב המזרחי ביותר שנמצא באחריות המועצה האזורית בחבל מועידין הוא לפיד. הישוב הדרומי ביותר בחבל הוא אחיסמך, הסמוך ללוד ורמלה.
המועצה האזורית עמק לוד חולשת על תשעה ישובים, בהם מתגוררים מעל 10 אלף תושבים סך הכל, כשבישוב הדתי כפר חב"ד חיים כ- 4,000 תושבים. עמק לו דולל את הישובים אחיעזר, גנות, זיתן, משמר השבעה, ניר צבי, צפריה, יגל וחמד. ישובי העמק מפוזרים לאורך רצועות הערים הסובבות אותן, כמו לוד, רמלה, ראשון לציון, אזור ואור יהודה.
בישראל פועלות כיום 266 רשויות מקומיות. לפי הדוח של משרד ראש הממשלה: "ריבוי רשויות מקומיות בהיקף מצומצם כל כך גורם לחוסר יעילות רב, אשר בא לידי ביטוי בכל תחומי פעילותן. מדד מרכזי, המשקף את מידת היעילות בתפקוד הרשות המקומית, הוא רמת ההוצאה לתושב. על סמך נתוני ביצוע התקציב של הרשויות המקומיות, לאורך השנים אותרה בתחום כזה מגמה ברורה של יתרון לגודל כך שרמת ההוצאה לתושב ברשויות הקטנות גדולה ב- 20 עד 70 אחוז מההוצאה לתושב בממוצע, וזאת מבלי שרמת הוצאה זו תשקף בהכרח רמה גבוהה יותר של שירותים.
על פי הדוח, המערכות הארגוניות והמקצועיות של 'הרשות הקולטת' ישמשו בסיס להקמת מערכת מוניציפלית שתתואם למתן שירותים במקבץ החדש. במהלך יכלול צימצום ביחידות קיימות וביטול של חלק מהן, שינויים ארגוניים ועוד.
בדוח משרד ראש הממשלה הוסבר כיצד נבחר הרשות שתקלוט: "גודל הרשות מבחינת אוכלוסייה ו/או שטח, איכות הניהול בה, רמת התפקוד בה, יכולת מוכחת בכל הקשור לשמירה על איזור תקציבי. כמו כן נלקחו בחשבון שיקולים גיאוגרפיים, כך שרשות שהנגישות אליה נוחה יותר תועדף על פני רשות מרוחקת. סה"כ מדובר ב-71 רשויות קולטות ו-131 רשויות נקלטות".
עוד מפורט בדוח כיצד יגרום המהלך לחיסכון משמעותי: "שיפור וייעול עבודות היחידות המקצועיות, התייעלות ברמת המטות ודרגי הניהול הבכירים. הפחתה זו תושג כתוצאה מצמצום המישרות הנלוות אליהן. המשרות שיצטמצמו הן בעיקר בדרגים הבכירים של הרשות, כגון ראשי רשויות וסגניהם, בעלי תפקידים סטטוטוריים, מנכ"ל, מזכיר, גזבר, יועץ משפט, מהנדס, מבקר פנים וכן מנהלי אגפים ומחלקות. על פי אומדנים שונים שלקחו בחשבון את עלויות השכר ואת התקורות הנלוות, הרי שהפחתת העלויות הישירות בדרגי הניהול הבכירים שנאמדת במיליוני שקלים".
המהלך המתוכנן אמור לחזק את הרשויות המקומיות החדשות שיוקמו, להגביר את עצמאותן ולהעניק להן כלים משופרים לניהול הנושאים שבאחריותן. במקביל להשגת ההתייעלות ולצמצום העלות לנפש הודות למיצוי, צפוי המהלך להשיג גם יתרונות בתחומי פעילות כמו ייעול הקצאת המקורות הממשלתיים ושימוש מושכל יותר במענקי ממשלה.
עוד הוסבר בדוח שיצא ממשרד ראש הממשלה: "המהלך יכלול עריכת תכנון פיסי בראייה אזורית כוללת, המביאה בחשבון את האפשרויות והשימוש במירב משאבי הקרקע באזור, מתוך נקודת מבט רחבה לטובת הסביבה. כמו כן, עמידה בתנאי הסף הדרושים כדי לספק שירותים מוניציפליים שונים ותשתיות עירוניות, שקודם לכן לא ניתן היה להעמיד לרשות הציבור".
עוזרת דוברת משרד הפנים, סבין חדד: "השר הביע עמדה עקרונית בנושא, לפיה ככלל הוא בעד איחוד רשויות מקומיות קטנות אך לא בעד איחוד גורף. האיחוד בין עיריית מודיעין למועצת מכבים רעות אמור להביא לחיסכון של כ- 22.5 מיליון שקל".

צעירה מכדי לגדול

המתמודד לראשות עיריית מודיעין בבחירות הקרובות, אלכס ויינרב, מציע לדחות את יישום המהלך ולא לאפשר לעיריית מודיעין להתכונן לקראתו. לטענת ויינרב, אם עיריית מודיעין תשרת אלפי תושבים נוספים היא עלולה לקרוס. במכתב ששלח ויינרב לשר הפנים, אברהם פורז, טוען ויינרב כי איש לא שאל לדעת תושבי מודיעין בדבר סיפוחה של מכבים-רעות וכי לא הייתה כל התייחסות לצורכי מודיעין כעיר.
"ידוע כי מודיעין כיום עדיין בחיתוליה מבחינת ניהול והתנהלות העירייה", כתב ויינרב לשר, "העיר רק בת שש שנים. לצערנו, העירייה הנוכחית לא השכילה להתגבר על קשיי הינקות עד היום, והעיר סובלת ממחסור גדול במבני ציבור, במבני חינוך ומניהול כושל של תחומים רבים. תקציב העירייה לא הוגש מספר שנים במועדו, ישנם גירעונות כספיים, בזבוז של כספי ציבור ועדיין לא נבנה מרכז העיר (המע"ר). בנוסף לכך, ישנן בעיות של תשתיות, תעבורה ועוד".
ויינרב סבור כי דרושות מספר שנים של ניהול תקין של עיריית מודיעין עד שניתן יהיה להצמיד אליה תושבים מרשות נוספות. ויינרב הוסיף וציין במכתבו כי בסיפוח קיבוץ שלהבים ושכונת נוף איילון למודיעין אין כל היגיון גם בעתיד, הן בשל הריחוק הפיזי של ישובים אלו ממודיעין והן בשל השוני המהותי באורח חיי התושבים. "אין לי ספק כי הרעיון של איחוד הרשויות הינו ראוי, נכון ונחוץ באופן עקרוני ובישובים ותיקים ויציבים יכול בהחלט להביא ליעילות כלכלית, ולייעול הקצאת המקורות הממשלתיים. במודיעין, שטרם הגיעה למצב של התאמת היצע השירותים העירוניים לצורכי התושבים ההולכים וגדלים, איחוד כזה יוכל לשאת פירות טובים רק בעוד מספר שנים", כתב ויינרב לשר.
ראש עיריית מודיעין, משה שכטר: "ההחלטה היא לא של עיריית מודיעין אלא של ממשלת ישראל. אנחנו, כעירייה מסודרת, נעשה את מה שיצווה עלינו בנושא".
בישיבת מועצת מכבים רעות האחרונה, הוחלט להקים ועדה למניעת האיחוד עם מודיעין, שבראשה יעמוד ראש המועצה המקומית, משה ספקטור. את ההצעה העלה חבר המועצה גיורא גורן, אשר ביקש להעלות את הנושא לדיון לבקשת התושבים. במקביל, ממשיך תושב מכבים, אבי אלבז, בהחתמת תושבים על עצומה למניעת האיחוד.

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ידיעות אחרונות
האיחוד יביא לחסכון של כ- 23.5 מיליון בשנה
צילום: ידיעות אחרונות
מומלצים