שתף קטע נבחר

שגריר צרפת מזהיר מ"ממשל בובות" אמריקני בעיראק

השגריר ז'ק הונצינגר, אומר שצריך לקחת בעירבון מוגבל את השמחה ברחובות עיראק. הונצינגר, שהתנגד למלחמה, מרוצה כעת מנפילת משטרו של סדאם חוסיין ובטוח שהבעיה הישראלית-פלסטינית עומדת לקבל כעת משנה חשיבות. ראיון מיוחד

שגריר צרפת בישראל, ז'ק הונצינגר, מיישר קו עם נשיא צרפת, ז'ק שיראק ומביע שביעות רצון מנפילת משטרו של סדאם חוסיין. בראיון מיוחד ל-ynet הוא מזהיר מפני היעדר לגיטימציה בינלאומית למשטר החדש בעיראק, מצב שיוביל לדבריו ל"משטר בובות אמריקני". הוא מבטיח שמרגע שתסתיים המלחמה בעיראק ישוב הנושא הישראלי-פלסטיני אל מרכז הזירה הבינלאומית.

ש: צרפת התנגדה לאורך כל הדרך לפרוץ המלחמה וכעת היא מביעה תמיכה בנפילת משטרו של סדאם חוסיין. אז מהי בעצם עמדתה של צרפת ביחס למלחמה?

ת: "התנגדנו לצורה שבה המלחמה פרצה באופן חד-צדדי, אך מרגע שהיא החלה קיווינו וייחלנו שהיא תהיה קצרה, שלא תביא לקורבנות רבים וגם קיווינו לניצחון כוחות הקואליציה".

אז האם בסופו של דבר אתם סבורים שהמלחמה היתה מוצדקת?

"אם ההצדקה למלחמה היתה מציאת נשק להשמדה המונית הרי שעד כה לא נמצא הרבה נשק כזה. אם מדובר בשחרור העם העיראקי ממשטר דיקטטורי שכולם גינו אותו, אז האם זה אומר שכעת צריך לצאת למלחמה נגד כל המשטרים הדיקטטורים שבהם המשטר לא מקובל על העם, למשל: סוריה, איראן, לוב, צפון קוריאה? זוי שאלה מאוד משמעותית. האם גישת הקהילה הבינלאומית צריכה להיות שרק מלחמה תביא חירות ודמוקרטיה? אני בספק אם זו המסקנה".

האם גילויי השמחה בעם העיראקי על נפילת המשטר לא משנים את עמדתה של צרפת?

"זה ברור שהיום כל אחד סבור שהוא צדק. האמריקנים חוגגים את נצחונם. אבל, לגבי גילויי השמחה ברחוב, צריך לקחת אותם בעירבון מוגבל, משום שמדובר באנשים שרק לפני כמה ימים הפגינו בעד סדאם חוסיין והיום הם מפגינים בעד ארה"ב. לגבי הממשל, זה היה רצוי שהממשל הזה ייעלם כי מדובר באחד המשטרים הכי הרסניים שהיו לעם העיראקי".

ומה לגבי העדויות שנמצאו באשר לנשק להשמדה המונית?

"בנושא הנשק שנמצא, כרגע אי אפשר להגיד שיש ראיות ברורות למאגרים של נשק להשמדה המונית. האם בשביל זה היה ראוי לצאת למלחמה? זה נראה חסר פרופורציה. עם זאת, ייתכן שבהמשך יימצאו עוד מאגרי נשק".

קיימת מחלוקות בין בוש לבין בלייר ומדינות אירופה בשאלת שיקום עיראק. מה עמדתה של צרפת בעניין רצונה של ארה"ב להוביל את השיקום?

"מה שצריך לקרות מייד הוא שיקום הומניטרי והחזרת הסדר הציבורי לעיראק. לגבי השיקום הפוליטי (העמדת משטר זמני בעיראק), האו"ם צריך לשחק תפקיד מרכזי. זה לא הפנטגון בלבד שצריך להיות אחראי, אלא כל הקהילה הבינלאומית דרך האו"ם. הסיבה היא שעיראק היא מדינה ערבית בלב העולם הערבי, וכדי שתתקבל על ידי העולם הערבי חשוב שתהיה לה לגיטימציה בינלאומית. אם ארה"ב תהיה זו שתוביל את השיקום, המשטר בעיראק יצטייר כמשטר בובות אמריקני וזה יכול להוביל לחוסר יציבות בתוך עיראק ומחוצה לה. כדי להתמודד עם נושא הכורדים, המיעוט הסוני והבעיות האחרות, דרוש ממשל חזק ויציב עם לגיטימציה בינלאומית. אנחנו מקווים שנגיע להסכם עם האמריקנים בנושא".

האם, עם תום המלחמה בעיראק, הבעיה הישראלית-פלסטינית תחזור להיות במוקד העניין הבינלאומי?

"ודאי. יישום מפת הדרכים היא נושא בסדר עדיפות ראשון אצלנו, גם משום שהעיתוי נראה מוצלח. יש חשיבות להראות למדינות המזרח התיכון שלא רק הבעיה העיראקית היא על סדר היום. היום יהיה קל יותר לפעול באזור מאשר לפני המלחמה בעיראק, כי היום לאמריקנים יש יכולת פעולה והשפעה מחוזקת עקב הניצחון שלהם בעיראק. כל הארגונים הפלסטינים שהתנגדו למשא ומתן יצטרכו להיות יותר זהירים כעת".

האם אתה מאמין שזה יעבוד?

"מעולם לא היו כל כך הרבה אלמנטים שיכולים ליצור התקדמות כמו עכשיו. היום אנחנו במצב דומה למצב שנוצר אחרי מלחמת המפרץ הראשונה שהובילה לוועידת מדריד ולהסכמי אוסלו".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שגרירות צרפת
שבע רצון מנפילת המשטר. שגריר צרפת
צילום: שגרירות צרפת
צילום: איי פי
נפילת סדאם. "כל אחד סבור שהוא צדק"
צילום: איי פי
מומלצים