שתף קטע נבחר

הפלסטינים: ערפאת מתנגד למינויים בממשלתו של אבו מאזן

ynet חושף: הרכב הממשלה הפלסטינית החדשה תחת אבו מאזן. גורם פלסטיני בכיר: התמונה עשויה להשתנות מאחר שערפאת זועם על שרבים ממקורביו נדחקו הצידה לטובת מקורבי אבו-מאזן

מקורות פלסטינים אמרו הלילה (יום ב') כי יו"ר הרשות, יאסר ערפאת, הביע התנגדות נחרצת בנוגע למספר מינויים בממשלה החדשה שהציג אבו מאזן. על פי הדיווח, בעקבות המחלוקת ייתכן שמספר מועמדים יעדיפו לוותר על המינוי.
המחלוקות סביב המינויים לא יושבו בישיבה שנערכה הלילה ברמאללה והמקורות מעריכים כי לאורך הלילה וביומיים הקרובים תמשיך התמונה להשתנות.

מקורביו ערפאת - בחוץ

מוקדם יותר חשף ynet את הרכב הממשלה אותו הציג אבו מאזן לערפאת בצהריים ולדברי מקור בכיר במועצה המחוקקת הפלסטינית נותרו רבים ממקורבי ערפאת בחוץ.
בממשלה החדשה יחזיק אבו מאזן גם בתפקיד שר הפנים במקומו של האני אל-חסן, ממקורבי ערפאת, שמודח מתפקידו. בתפקיד סגנו של אבו-מאזן יכהן נאסר יוסף, מבכירי אנשי הביטחון הפלסטינים, שתפקידו יהיה ככל הנראה לטפל בסוגיות הביטחון ברצועה. מפקד מנגנון הביטחון המסכל ברצועה לשעבר, מוחמד דחלאן, יחזיק בתפקיד שר מדינה לענייני פנים.
מבין השרים הבכירים ימשיכו לכהן השר נביל שעת', שיסתפק במשרד ליחסים בינלאומיים, ואילו במשרד התכנון, שהיה גם הוא בסמכותו של שעת', יכהן נביל קסיס. שר ההסברה, יאסר עבד-רבו, ימונה לתפקיד שר המדינה לענייני המו"מ אם יסכים לכך, ויחליף אותו במשרד ההסברה נביל עמרו. את תפקיד שר המדינה לענייני מו"מ אמור למלא השר לשלטון מקומי בממשלה היוצאת, סאיב עריקאת. במקומו ימונה סעדי אל-קרונז. אולם מקורות פלסטינים אמרו ל-ynet כי ככל הנראה עבד-רבו ועריקאת לא יסכימו לקבל את התפקידים המוצעים להם.
שר נוסף המקורב לערפאת שהודח מן הממשלה הוא שר השיכון עזאם אל-אחמד, ואותו יחליף חמדאן עשור, מראשי הפתח ברצועה. שר האוצר סלאם פיאד ימשיך בתפקידו, כמו גם שר החינוך נעים אבו אל-חומוס. שינויים בוצעו גם בתפקידי שר הבריאות ומשרד הרווחה, שממנו תודח ככל הנראה אינתיסאר אל וזיר, אלמנתו של אבו-ג'יהאד. לתפקיד שר החקלאות חוזר חיכמת זייד, שהודח ע"י ערפאת בשנה שעברה. עוד מקורב לערפאת שצפוי ללכת הביתה הוא השר לענייני אספקה, השר אבו עלי שאהין.
מבקר נוסף של ערפאת, שאמור להתמנות לחבר בממשלה החדשה הוא ד"ר זיאד אבו-עמרו, שיתמנה לתפקיד שר התרבות. לתפקיד מזכ"ל הקבינט יתמנה חכם בלעאווי, ממנהיגי הפתח ואיש מחנה אבו-מאזן, אשר יחליף את אחמד עבד אל-רחמן, ממקורבי ערפאת. שר הכלכלה מאהר אל-מצרי יתמנה לתפקיד השר לענייני משאבים טבעיים, ואת מקומו ימלא עזאם אל-שוואה.
מינויים נוספים: עבד אל כרים אבו סלאח - שר המשפטים, רפיק א-נטשה - שר העבודה, כמאל שראפי - שר הבריאות. משרדי התחבורה והוואקף טרם אוישו.

אנשי אבו מאזן על חשבון ערפאת

בממשלה החדשה מספר גורמים המזוהים מאוד עם אבו-מאזן שהוכנסו על חשבון אנשי ערפאת, דוגמת עריקאת, עבד-רבו, עזאם אל-אחמד, אחמד עבד אל-רחמן, האני אל-חסן; ואילו מקרב אנשי אבו מאזן הוכנסו מוחמד דחלאן, נביל עמרו, זיאד אבו-עמרו, חיכמת זייד ואחרים שאמורים לחזק מאוד את מעמדו בתוך הממשלה של אבו-מאזן.
אבו מאזן לא ימנה ככל הנראה מועמדים מפלגים פלסטינים קטנים כמו חזית השחרור הפלסטינית, שהמזכיר הכללי שלה, סמיר ע'ושי, כיהן בממשלה האחרונה כשר לענייני ירושלים, ולא את זוהירה כמאל, מועמדת האיחוד הדמוקרטי הפלסטיני. לא ברור גם מה יעלה בגורלו של שר העבודה היוצא רסאן חטיב, איש "מפלגת העם הפלסטינית",
בניגוד לממשלה היוצאת, תהיה ממשלתו של אבו מאזן מבוססת כמעט כולה על טהרת אנשי הפתח.

האם ההרכב יאושר?

אולם חבר המועצה המחוקקת אמר ל-ynet כי "סירוב של ערפאת לאשר את הממשלה בהקדם האפשרי ייצור משבר אמון קשה בין הרחוב הפלסטיני לבין הממסד והשלטון הפלסטיני, ויצור משבר בין המועצה המחוקקת לבין ערפאת, כאשר המועצה תומכת ברוב המינויים של אבו-מאזן".
גורם פלסטיני בכיר אמר ל-ynet כי הממשלה מעוררת זעם עצום בקרב ערפאת ואנשיו. לדבריו, "מדובר בממשלה לא מקצועית, שכן אבו מאזן נהג באותן שיטות של ערפאת והם מינוי אנשים על פי אינטרס ומפתח חמולתי, משפחתי ועל פי מפתח של המחנות בפתח".
הגורם מציין כי במינוי דחלאן לתפקיד שר המדינה לענייני פנים עקף למעשה אבו מאזן מלכודת שטמן לו הוועד המרכזי של הפתח בהשראת אנשי ערפאת, ולפיה רק חבר ועד מרכזי יכהן כשר פנים. לכן השאיר אבו מאזן את תפקיד שר הפנים בידיו והפקיד בידי דחלאן את תפקיד שר המדינה לענייני פנים, כאשר דחלן יתפקד למעשה כשר פנים לכל דבר.
לא רק בקרב אנשי ערפאת צפויה ממשלתו החדשה של אבו מאזן לעורר התנגדות. מספר שמות בממשלה צפויים להתקל בהתנגדות קשה אצל חברי המועצה המחוקקת הפלסטינית. בין השמות שצפויים לעורר התנגדות: שר החקלאות הצפוי חיכמאת זייד והשר לשלטון מקומי החדש סעד אל-קרונז. שרים אלה נחשבו בממשלות הקודמות שבהן כיהנו כשרים שמשרדיהם נגועים בשחיתות ושניהם היו מבין השמות שחברי המועצה לחצו על ערפאת להדיח במסגרת המאבק בשחיתות.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
אבו מאזן. ראש הממשלה
צילום: איי פי
צילום: אורן אגמון
דחלאן. ענייני פנים
צילום: אורן אגמון
צילום גלי תיבון
עבד רבו. משא ומתן
צילום גלי תיבון
מומלצים