שתף קטע נבחר

בוש ושיראק שוחחו - לראשונה מזה חודשיים

אירופה וארה"ב מנסות לתקן את היחסים: שיראק התקשר לבוש והשניים שוחחו על שיקומה של עיראק; מזכ"ל האו"ם קופי אנאן פוגש נציגים אירופים כדי לפעול יחד בעיראק ולאחד את חברות מועצת הביטחון; ובלייר נפגש עם שרדר והודיע: היחסים עם גרמניה הדוקים כרגיל

על רקע סיומה הקרוב של המלחמה בעיראק, פותחות אירופה, ארה"ב והאו"ם במקביל במהלכים להקמת ממשל זמני בעיראק ובנסיונות לאחד את השורות, לאחר המחלוקות הקשות שנוצרו לפני המלחמה.
נשיא ארה"ב, ג'ורג' בוש, ונשיא צרפת, ז'ק שיראק, שוחחו היום בטלפון לראשונה מזה חודשיים. השיחה האחרונה בין השניים התקיימה ב-7 בפברואר. שיראק הוביל את ההתנגדות האירופית לפעולה הצבאית בעיראק.
שיראק אמר לבוש כי צרפת מתכוונת לאמץ "גישה מעשית" בנוגע לשיקום עיראק. הדוברת של שיראק, קתרין קולונה, מסרה כי שיראק צלצל לבוש וכי השניים שוחחו ביניהם במשך כ-20 דקות, על הממשל הזמני שיוקם בעיראק ועל הסנקציות הכלכליות שעדיין מופעלות נגדה. מוקדם יותר אמר שיראק כי צרפת מעוניינת שהאו"ם ייקח חלק משמעותי בעידן שאחרי משטר סדאם חוסיין בעיראק, אולם בשיחה עם בוש, הדבר לא הוזכר.
כבר לפני יומיים רמז שיראק כי ברצונו לתקן את היחסים עם ארה"ב ואמר: "אנחנו יכולים לבנות מחדש את האחדות שלנו על בסיס הערכים המאחדים את כל הדמוקרטיות הגדולות".
מוקדם יותר אמר בוש כי "הניצחון על עיראק הוא מובטח, אולם עדיין לא הושלם". הוא ציין כי "בעיראק עדיין נותרו אלמנטים נואשים ומסוכנים".

האו"ם מעוניין להשתתף בשיקום עיראק

מזכ"ל האו"ם קופי אנאן הגיע היום (ג') לאתונה לשיחות עם מנהיגים אירופיים, במטרה למצוא איתם מכנה משותף ולצרף את האו"ם לפעילות בעיראק שאחרי עידן סדאם חוסיין.
אנאן יבקש מצרפת, גרמניה, בריטניה ורוסיה, להעניק לאו"ם תפקיד פוליטי בעיראק. "אני מצפה לדיון על המצב אחרי המלחמה עם המנהיגים ולכך שננסה למצוא דרך להתקדם ולאחד מחדש את מועצת הביטחון", אמר אנאן בדרכו ליוון.
נציגי האיחוד האירופי מתכנסים ביוון לצורך טקס החתימה של נציגי 10 מדינות מזרח אירופה, על ההסכם לצירופן לאיחוד החל משנת 2004.

בלייר: היחסים עם גרמניה הדוקים

גם באירופה עצמה מנסים להציג חזות של "עסקים כרגיל". ראש ממשלת בריטניה, טוני בלייר, אמר במסיבת עיתונאים משותפת עם קנצלר גרמניה, גרהרד שרדר, כי למרות המחלוקות לפני המלחמה בעיראק, היחסים בין בריטניה לגרמניה נותרו טובים והדוקים.
לדבריו, מה שחשוב כעת הוא ההזדמנות להגיע להסכמות לגבי העתיד של עיראק. "משנפל משטרו של סדאם חוסיין, חשוב לקדם את עיראק לממשלה חופשית ולדמוקרטיה. כמו כן, יש לוודא שהסיוע ההומניטרי יימשך והביטחון והסדר יינתנו לאנשים בעיראק בהקדם האפשרי", אמר בלייר.

ראמספלד: נעביר לעיראקים את השלטון בהקדם

שר ההגנה האמריקני, דונלד ראמספלד, אמר הערב כי ארה"ב מתכוונת להעביר את השלטון אל העיראקים בהקדם האפשרי. "זה יעניק לעיראקים אחריות לממשל שלהם ויבטיח שכל הפלגים ייוצגו בממשלה", אמר ראמספלד.
לדבריו, "הממשל שלנו יהיה זמני ופתוח להשתתפותם של בכירים עיראקים, שהיו עד כה תחת איומו של סדאם. זה יוביל למדינה שלא מאיימת על שכנותיה או על העולם, בלי נשק להשמדה המונית, בעלת חופש פוליטי ואישי, כך שאף עיראקי לא יחיה בפחד".
כמו כן אמר ראמספלד כי הכוחות האמריקנים סגרו צינור ששימש להעברה בלתי חוקית של נפט מעיראק לסוריה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
יזם את השיחה. שיראק
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
חשוב להגיע להסכמות בנוגע לעתיד. בלייר
צילום: רויטרס
צילום: איי פי
רוצה להשתתף בשיקום. אנאן
צילום: איי פי
מומלצים