שתף קטע נבחר

לחץ אמריקני על ישראל; פאוול לביקור במזה"ת

דיווח: ארה"ב ביקשה נסיגה ישראלית מערי הגדה כמחווה לפלסטינים. מזכיר המדינה הודיע כי ייצא לסבב פגישות באזור כדי לקדם את "מפת הדרכים", וכן להיפגש עם בשאר אסד. גורמי ביון אמריקנים לרשת NBC: דמשק מתחילה להפנים את האזהרות. במקביל, בלייר הזמין את שרון לפגישה

מזכיר המדינה האמריקני, קולין פאוול, עומד לצאת לסבב ביקורים במדינות המזרח התיכון. גורמים רשמיים בארה"ב סירבו למסור את מועד הביקור, אך ציינו כי הוא לא יתקיים לפני אישור הממשלה הפלסטינית החדשה. לדבריהם, הביקור עשוי להתרחש רק בחודש הבא.
פאוול אמר אמש (יום ה') בראיון לסוכנות הידיעות אי.פי כי הוא מתכנן לבקר במספר מדינות ובתוכן גם סוריה. לדבריו, בימים האחרונים עברו מסרים רבים בין דמשק לבין וושינגטון. "אני מצפה לקיים דיונים ישירים וכנים עם עמיתי פארוק א-שרע ועם הנשיא אסד".
מקורות מודיעין אמרו לרשת NBC כי הם מזהים סימנים לפיהם סוריה מבינה את האזהרות האמריקניות. לדבריהם, אסד הורה לדיפלומטים עיראקים שנמצאים בדמשק לעזוב אותה ולאחרים לא להגיע אליה. "צריך לראות עדיין אם ההוראה תתבצע", אמרו הגורמים.
בין הבכירים שהגיעו לסוריה נמצאים בין השאר שגריר עיראק לטוניסיה שהיה בעבר בכיר בשירותי המודיעין העיראקים וככל הנראה גם אשתו הראשונה של סדאם. "ייתכן שכמה אנשים יועברו לידנו", אמר מקור במחלקת המדינה. לדברי המקורות האמריקנים, סוריה גם הידקה את הפיקוח על הגבול עם עיראק.

"יש עם מי לעבוד"

פאוול אמר כי ינסה לקדם בביקורו את מפת הדרכים בין ישראל לפלסטינים. לדבריו, ברגע שהמפה תוצג, "נראה הרבה יותר יוזמה ומעורבות אמריקנית, כיוון שיהיה לנו סוף סוף ראש ממשלה פלסטיני לעבוד מולו. גם הנשיא בוש יהיה הרבה יותר מעורב".
ה"ניו-יורק טיימס" דיווח כי וושינגטון מפעילה לחצים על ישראל להנהיג הקלות על האוכלוסייה הפלסטינית בשטחים מייד עם כינון ממשלת אבו מאזן.
ישראל התבקשה לבצע שלושה צעדים עיקריים: תחילת הסגה של כוחות צה"ל מריכוזי אוכלוסייה, הקלת המעבר במחסומים לבעלי אשרות עבודה והפשרה של כספי המסים המיועדים לרשות.
הבקשה למתן ההקלות הועברה שלשום לישראל, במהלך הפגישות שקיימו בוושינגטון נציגי ראש הממשלה. בפגישות השתתפו, בין השאר, מזכיר המדינה קולין פאוול, היועצת לביטחון לאומי קונדוליסה רייס, ומן הצד הישראלי: ראש לשכת רה"מ, דב וייסגלס, והיועץ המדיני שלום תורג'מן.
"הבהרנו לצד הישראלי שלאחר המלחמה בעיראק, אנחנו מצפים שתהליך השלום במזרח-התיכון יחזור למסלולו", אמר גורם רשמי בממשל ל"ניו-יורק טיימס". הוא הוסיף: "אנחנו מניחים שניאלץ להסתפק בפחות מ-100 אחוזים של יישום הבקשה".
העיתון מצטט גורמים רשמיים בישראל, לפיהם "שרון שוקל את הצעדים שהתבקש לבצעם על-ידי וושינגטון, כמו גם צעדים אחרים". בהקשר זה הועלתה האפשרות לשחרור אסירים פלסטינים כ"מחווה של רצון טוב". עם זאת, הבהירו הגורמים כי ישראל לא תסיג את כוחותיה מריכוזי הערים להוציא "נסיגה סמלית", כל עוד הרשות לא תפעל לפרק את ארגוני הטרור מנשקם.
גורמים מדיניים אמרו ל-ynet כי "ישראל לא צריכה לשלם על מינוי ראש ממשלה פלסטיני. שרון מודע היטב לצורך במחוות, ואין צורך בלחץ אמריקני". הגורמים מדגישים כי "ההקלות תלויות במצב, והמצב תלוי במלחמה בטרור - כפי שמדגים אירוע הירי האחרון במסוף המטענים בקרני. ראש הממשלה אכן מתכוון לבצע הקלות עם השבעת הקבינט הפלסטיני".

הזמנה לבריטניה

בתוך כך הוזמן ראש הממשלה להיפגש עם עמיתו הבריטי טוני בלייר בלונדון. גורמים מדיניים אומרים כי שרון צפוי להיענות לפנייה, אך "בעיתוי המתאים מבחינתו, כאשר יהיה על מה לדבר". אחת ההזדמנויות שהועלו לפגישה היא לאחר פרסום "מפת הדרכים", כאשר ישראל תבקש להציג את השגותיה.
בלייר אינו נחשב לדמות אהודה, בלשון המעטה, בלשכת רה"מ. גורמים מדיניים אומרים כי קיים צורך ממשי "לטהר את האווירה" בין המדינות לאחר גילויי המתיחות האחרונים, שהאחרון שבהם היה התבטאותו של שר החוץ הבריטי סטרו, שקשר בין העימות בעיראק לתהליך השלום, ודיבר על "מוסר כפול" בגישת הקהילה הבינלאומית באשר לדרישות מבגדד ומירושלים.
בירושלים אומרים שבלייר מעוניין למצב עצמו במרכז העשייה הדיפלומטית האירופית, ולשמש כמתווך בין וושינגטון למדינות אירופה המתנגדות למדיניותה. "בלייר חייב להציג מדיניות מאוזנת כדי למלא תפקיד מרכזי במזרח-התיכון", אומרים גורמים מדיניים.

הדיונים יסתיימו בקרוב

בכירים פלסטינים הצהירו כי חילוקי הדעות בנוגע להרכב הממשלה החדשה שאמור להציג בקרוב אבו-מאזן עומדים בפני פיתרון. "יש התקדמות ואנו מצפים כי הדיונים יסתיימו עד יום שבת", אמר שר התכנון נביל שעת', "אבו-מאזן יציג את ממשלתו החדשה בפני המועצה המחוקקת עד יום א' הקרוב".
חילוקי הדעות העיקריים הם בין אבו מאזן ליאסר ערפאת, שמנסה למנוע את סילוק נאמניו מהממשלה החדשה.
ברמאללה, משלחת של חברי קונגרס אמריקנים נפגשה אתמול עם ערפאת. זו הייתה הפעם הראשונה שבה נפגש ערפאת עם משלחת רמת דרג מארה"ב מאז החליטו בממשל בוש להחרים אותו לפני כשנה.
"הייתה לנו פגישה טובה מאוד וערפאת הצהיר כי הוא מחויב לחלוטין לתהליך השלום", אמר חבר הקונגרס רפובליקני מקליפורניה דארל עיסה. "מפת הדרכים עלתה בשיחה. אני חושב שהגיע הזמן להמשיך בתהליך השלום". בפגישה השתתפו גם חבר הפרלמנט הדמוקרטי ניק ראהל ממערב וירג'יניה, וחבר הפרלמנט הדמוקרטי מוריס הינצ'י מניו יורק.
גם שליח האיחוד האירופי, מיגל מורטינוס, נפגש בחג ברמאללה עם ערפאת. בתום הפגישה אמר מורטינוס כי מפת הדרכים תפורסם ללא כל שינוי, מייד לאחר השבעת הממשלה הפלסטינית החדשה. לדבריו, "הקוורטט יאזין לדברי הצד הישראלי והפלסטיני, אולם לא ישנה את התוכנית".

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
מגיע לאיזור. פאוול
צילום: איי פי
צילום: איי פי
שוקל צעדים משלו. שרון
צילום: איי פי
צילום: רויטרס
הזמין את שרון. בלייר
צילום: רויטרס
מומלצים