שתף קטע נבחר

מדינות ערב לוחצות על ארה"ב ובריטניה לסגת מעיראק

בתום כינוס שרי החוץ של המדינות השכנות לעיראק שנערך בסעודיה נקראו ארה"ב ובריטניה להסיג במהירות את חייליהן מעיראק. השרים קראו לתת לאו"ם תפקיד מרכזי בכינון משטר חדש. עשרות אלפי בני אדם הפגינו בבגדד נגד הנוכחות האמריקנית-בריטית

שרי החוץ של המדינות השכנות לעיראק קראו היום (שבת) ל"כוחות הכיבוש" של ארה"ב ובריטניה לסגת במהירות מעיראק. עם זאת, שרי החוץ הערבים נמנעו מלנקוב בתאריך יעד לנסיגה. בכינוס בריאד השתתפו שרי החוץ של סעודיה, כווית, סוריה, ירדן, טורקיה, איראן, וכן מצרים ובחריין.
שרי החוץ הערבים שהתכנסו בריאד שבסעודיה גם קראו להעניק לאו"ם תפקיד מרכזי בכינון משטר חדש בעיראק. בהודעה שפורסמה בתום ישיבת החירום של שרי החוץ נקראו ארה"ב ובריטניה למלא את חובתן לפי החוק הבינלאומי, לשמור על ביטחון ויציבות בעיראק, להגן על העם העיראקי ועל מורשתו התרבותית. הם הזהירו מפני גל של טרור ואלימות, אם כיבוש עיראק בידי האמריקנים יימשך לאורך זמן.
"הכוחות האמריקנים הם כוחות כיבוש, אפילו האמריקנים והבריטים אמרו זאת", אמר שר החוץ הסעודי, סעוד אל פייסל, במסיבת עיתונאים. אל פייסל הבהיר שלעם העיראקי תהיה "המילה האחרונה" בכל הנוגע לנפט: "אנחנו לא נתערב ולא נקבל שמישהו אחר מתערב בעניינים העיראקים". שר החוץ הסעודי קרא למדינות השכנות לסייע ולתרום במאמצי השיקום של עיראק. הוא ציין ששרי החוץ מתנגדים להסרת העיצומים המוטלים על עיראק, עד שתוקם שם ממשלה עצמאית.
שרי החוץ הערבים גינו את איומיה של ארה"ב נגד סוריה על כך שהיא מעניקה חסות לפליטי המשטר העיראקי הקודם ועל כך שהיא מפתחת נשק כימי. השרים גם העניקו גיבוי לעמדה הטורקית שיש לדאוג לשלמות טריטוריאלית של עיראק. טורקיה חוששת שהמלחמה בעיראק תקדם את המאמץ הכורדי להשיג עצמאות טריטוריאלית. שר החוץ הטורקי, עבדאללה גול, אמר שממשלה עיראקית דמוקרטית תייצג את כל הקבוצות האתניות במדינה זו.

"לא לאמריקה, לא למדינה חילונית"

גם בעיראק עצמה גוברת המחאה נגד המשך הנוכחות האמריקנית-בריטית. עשרות אלפי בני אדם השתתפו אתמול בהפגנה נגד המשך הנוכחות האמריקנית בעיראק. ההמונים יצאו לרחובות לאחר תפילת יום השישי במסגדים, אשר באחד מהם נשא השייח' הידוע אחמד כובייסי דרשה בגנות הכיבוש האמריקני. "לא לאמריקה, לא למדינה חילונית, כן לשלום", זעק השייח', ותבע מהכוחות האמריקנים "לעזוב לפני שיועזבו בכוח".
אלא שחיילי הקואליציה לא עומדים לעזוב כל-כך מהר את עיראק. הפלגים השונים במדינה יודעים היטב, שכדי לקדם את עזיבתם - הם יצטרכו לעבור מספר שלבים הכרחיים: הקמת הממשל הזמני, כינון חוקה ועריכת בחירות כלליות.
ארה"ב עורכת סדרה של פגישות עם נציגי הפלגים השונים בעיראק, שתכליתן להוביל להחלטה על הקמת ממשל חדש. אחד המנהיגים הבולטים באופוזיציה, אחמד שלאבי, אמר היום בהופעה פומבית ראשונה בבגדד, כי הוא מצפה ש"בתוך שבועות" יכונן ממשל זמני בעיראק. שלאבי, יו"ר "הקונגרס הלאומי העיראקי", לא פירט באשר לאופן ביצוע תהליך העברת הסמכויות מן הצבא האמריקני לרשויות האזרחיות במדינה.
סימן נוסף לקראת חזרה לשיגרה התקבל מהפנטגון, אשר הודיע אמש כי שוחררו 900 שבויי מלחמה עיראקים, מבין ה-6,800 שנעצרו במהלך המלחמה.

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
כוחות כיבוש. סעוד אל פייסל
צילום: איי פי
צילום: איי פי
חשש טורקי. עבדאללה גול
צילום: איי פי
מומלצים